Puha mézeskalács, tökéletes bejgli? Tuti receptek karácsonyi sütikhez

Karácsonykor mindenki szeretne igazán kitenni magáért, és rém bosszantó, ha a nagy munkával megsütött bejgli legfeljebb közepes lesz, ha a mézeskalácsba beletörik a fogunk, vagy a zserbó száraz és tömény, ahelyett, hogy egy szaftos ízbomba lenne.

Évek óta tesztelünk és sütünk meg recepteket újra és újra, keressük a tökéleteset. Mostanra azt mondhatjuk, ezzel a karácsonyi csokorral biztosan nem vesz zsákbamacskát, minden receptet többen és többször is elkészítettünk már, a végeredmény még soha nem okozott csalódást.

1. Mézeskalács, ami azonnal puha, és puha is marad

Nagyon sok mézeskalács recepttel befürödtünk már, mire megtaláltuk a tökéleteset. Abból viszont rögtön kettőt is tudunk adni, hiszen azt is teszteltük már, tényleg szükséges-e a pihentetés ahhoz, hogy ne száradjon ki. Akkor azt találtuk, nem ettől függ, ha jó a recept, az azonnal sütős és a pihentetős is tökéletes lesz. Az azonnal puha mézeskalács keresését és a receptek tesztelését is dokumentáltuk.

A pihentetős recept (a képen a világos) Limaráé, ezt annak ajánljuk, aki szereti, hogy tényleg öt perc alatt kész van a tészta, gyerekjáték bekeverni, könnyű vele dolgozni, és ha nem nyújtjuk túl vékonyra és nem sütjük túl, ez a legpuhább, amit valaha is próbáltunk.

mézeskvegyes1

Az azonnal sütős receptet (a fotón a sötét) Wise Lady-től kölcsönöztük. Kicsit bonyolultabb a tészta, viszont erősebben mézízű a sütemény, és ez is puha frissen is, és napokig a pulton tárolva is. 

2. Mézes puszedli

Mézes puszedlit gyártani sokkal egyszerűbb, mint gondolná, és legalább százszor finomabb, mint a boltban kapható. A mi receptünkbe aszalt szilva is került, de jó sűrű szilvalekvárral is elkészítheti gyerekkori kedvencét.

Ha lisztmentes receptre van szüksége, itt van egy étcsokis, lisztmentes puszedli, ezt is jó szívvel ajánljuk.

3. A tökéletes linzerkarika

A Klasszikus linzer egyszerű, előre elkészíthető, és persze ezt is mindenki szereti. Egy kis vaníliával fűszerezve mennyei! Ha elég hideg a vaj a tésztában, könnyű vele dolgozni. És ha már linzer, legyen meg a tökéletes linzerkarika dédnagymama módra is, ez nem vajjal, hanem zsírral készül, ettől lesz puha, igazi omlós-porhanyós az állaga, miközben megelevenednek a gyermekkori emlékek.

4. Puha Isler, karácsonyra hangolva

Az isler igazi klasszikus karácsonyi sütemény nálunk: egyrészt mindenki szereti a puha lekváros linzertésztát a roppanós csokibevonattal, másrészt pedig praktikus is, hiszen jól záródó dobozban sokáig friss-szaftos marad, nem szárad ki, így akár előre is elkészíthetjük. Készítettünk már belőle darált mandulás-málnalekváros változatot is. 

5. Az igazi stollen

A drezdai kalácsot - avagy Stollent - általában Mindenszentekkor készítik el, majd fóliába csomagolva tárolják karácsonyig. Itthon is kapható sok helyen, de ahogyan a bejgli, ez is akkor az igazi, ha házi sütésű. A nálunk szokásos, kevert tésztás püspökkenyér recepttel ellentétben a német változat kelt tésztából készül. Jó előre is elkészíthető, csak alaposan csomagolja be, és nem lesz gondja karácsonykor a süteményre!

stollen2

6. A tökéletes bejgli

A bejgli recept akkor jó, ha a tészta-töltelék arány megfelelő. Vagyis: alig van benne tészta, és jó sok, és jó szaftos a töltelék. Ezzel a recepttel biztosan nem fog mellé, csak arra figyeljen, hogy tényleg sűrűre főzze a tölteléket, hagyja teljesen lehűlni, lazán tekerje fel, és alaposan, de nem túl sűrűn szurkálja végig, úgy nem fog kirepedni. Bár vannak köztünk olyanok is, akik kifejezetten a repedtet szeretik, mert abban szerintük még finomabbra sül a töltelék.

Ha jól jön egy gesztenyés bejgli recept is, ezt is ajánljuk, hogy ne legyen száraz, némi alkohollal, és alkoholba áztatott aszalt gyümölcsökkel gazdagítottuk.

7. Vaníliás kifli, a félórás csoda

A Vaníliás kiflinek nem véletlen adtuk a „félórás csoda” címet, tényleg az. Sokat süssön belőle, mert karácsonyig elpárolog a sütisdobozból! Roppant egyszerű, viszont nem ér spórolni, tessék vajat és igazi vaníliát használni hozzá, ígérem, csodás lesz a végeredmény. Akár az ünnepek előtt egy héttel is el lehet készíteni, nem lesz semmi baja, csak jól dugjuk el egy dobozban a család elől.

8. A tökéletes zserbó

Zserbó recept: abból is az elbénázhatatlan változatot hoztuk. Ez is klasszikus nagyi-recept, szóval garantáltan jó lesz! Sőt, annyira nagyi recept, hogy grammra ugyanazt a zserbóreceptet találtuk meg a családi szakácskönyvben ketten is. Szóval ez az előző század első felében valamiféle közös titok lehetett még. A tészta isteni, a lekvártól-diótól a töltelék szaftos, a tetején az étcsokis bevonat pedig pont jól ellensúlyozza a süti édességét.

Zserbós ízvilágot teremthetünk kelt tésztázás nélkül is, itt van például ez a gasztroajándéknak is kiváló zserbógolyó, vagy a sokkal gyorsabb, lényegesen kevésbé macerás, de ízben meglehetősen hasonló zseniális zserbópite is.

8. A legjobb hatlapos

A hatlapos az én abszolút kedvenc gyerekkori süteményem, ami úgy tökéletes, ahogy az anyukám készíti. Már a következő generációnak is ez lett a kedvenc sütije. Ebben nincs semmilyen reform hókuszpókusz, csak a cukros, lisztes, vajas csodálatos valóság!

Oszd meg másokkal is!
Mustra