Zanza!

Itt az aszalt gyümölcsök szezonja: tehetjük gyümölcskenyérbe, kelt tésztába, és változatossá tehetik a kekszeket is. Jellemzően mindig a tésztába keverik, ebben a receptben azonban a csodás aszalt barackból töltelék lesz: a falatnyi,de nagyon kiadós  kekszek omlós tésztája körbeveszi a sűrű mézes tölteléket, és szinte eteti magát.

DSC 0214
Fotó: Piszke

Hozzávalók: (kb. 40 falatnyi kekszhez)

8 dkg vaj
10 dkg cukor
1 kicsi tojás
7 dkg liszt (és 2 ek. a nyújtáshoz) 
8 dkg teljes kiőrlésű liszt 
csipet fahéj 
1 kk. sütőpor 

20 dkg aszalt barack
0,8 dl víz
20 gr méz

DSC 0212
Fotó: Piszke
  1. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást is.
  2. Belekeverjük a száraz hozzávalókat, két részre osztjuk a puha tésztát, és tenyérnyi téglalapokká alakítva a hűtőbe tesszük, míg a tölteléket elkészítjük.
  3. A barackot apróra vágjuk, a vízzel és a mézzel kis lángon addig kevergetjük, míg a folyadékot beszívja, ezután botmixerrel pürésítjük.
  4. A tésztát alul-felül lisztezve 10x30 cm-es lappá nyújtjuk, középre ujjnyi csíkban rárakjuk a fele tölteléket, és két oldalról ráhajtjuk a tésztát, lenyomkodjuk, átgörgetjük, hogy az illesztés alulra kerüljön.
  5. Keresztben félbevágjuk a tésztarudat, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk,
  6. Ugyanígy így töltjük meg a tészta másik felét is.
  7. 175 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, langyosan szeleteljük.
Blogmustra