OFFLINE

Olaj kisokos: mindent a napraforgó olajról

2016. december 13., kedd 12:21

Szinte nem telik úgy el egy hét, hogy ne jelenne meg valami forradalmi új bizonyíték, tény, válasz, állítás az olajokkal/zsiradékokkal kapcsolatban. Akár növényi vagy állati eredetű, akár megesszük, akár magunkra kenjük, megannyi hit és tévhit kering a hatásukról. 

Ha ráguglizunk, rengeteg információt kapunk, de ember legyen a talpán, aki a sokszor ellentétes értekezéseken ki tud igazodni: melyiknek higgyek, melyik igaz?

Ezért úgy döntöttünk, néhány hetente veszünk egy olajfajtát, majd Szűcs Zsuzsanna dietetikus és táplálkozástudományi szakember segítségével körbejárjuk a témát, és megtanuljuk, melyik olaj mire is jó igazából. Nézzük a negyediket, a napraforgó olajat!

Ha arra is kíváncsi, mit kell tudni a kókuszolajról, az olívaolajról és a tökmagolajról itt megtalálja!

Az étolajokat különböző, nagy olajtartalmú növények magjából készítik. Az olajtermelés szempontjából legjelentősebb növények a napraforgó, olajrepce, szója, tök és a ricinus, a trópusi, szubtrópusi területeken az olajfa, olajpálma és a földimogyoró.

Az olaj kivonását a magvak préselésével, sajtolásával végzik, a fennmaradó mennyiséget kémiai úton vonják ki a növényből. A jó minőségű növényi olaj szobahőmérsékleten tiszta, átlátszó, nem zavaros, íze a növényre jellemző, illata gyakorlatilag nincs. 

A napraforgóolaj

A napraforgóolaj  a napraforgó magas olajtartalmú magjából sajtolással nyert étolaj. A hidegen sajtolt napraforgóolajnak jelentős kedvező élettani hatásai vannak. A napraforgóolaj aranyló sárga színű. Hazánkban az egyik legszélesebb körben használt, hagyományos zsiradékfajta. Hidegen sajtolt és finomított formában is létezik - a boltokban jellemzően ez utóbbival találkozunk.

Egészségügyi hatásai

A napraforgóolaj számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Habár magas a zsírtartalma, népszerű főzőolaj, mivel sok olyan tápanyagot tartalmaz, amely jó hatással van az egészségre. Mivel tökéletes arányban található benne egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsír, ezért ajavasolt mennyiségben csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét. Sajnos azonban a javasolt mennyiség elég kicsi, ezért a rántott hús, sült krumpli menü semmiképpen sem reformkaja.
A napraforgó olaj közel 70 százalékban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, emellett antioxidáns hatású E vitaminban gazdag.
"A telítetlen zsírok fogyasztása előnyös lehet a hazánkban népbetegségnek számító szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából. Ma már nemcsak önmagában, de olajkeverékek részeként, például repce- és kukoricacsíra-olajjal vegyítve is megtalálhatjuk a boltok polcain. Ezek önmagukban ötvözik a komponensek előnyös tulajdonságait, így fogyasztásuk még kedvezőbb.
Magas kalóriatartalma miatt azonban a mértékletesség szabályát fontos szem előtt tartani. Főzéshez napi 1 evőkanálnyi, salátákhoz napi 1 kiskanálnyi mennyiség javasolt." - ismerteti Szűcs Zsuzsanna. 
shutterstock 514174729

Használata a főzésben

"Semleges íze miatt felhasználása igen sokrétű általános sütés-főzéshez ajánlható, a hideg mártásoktól (pl. majonéz) kezdve a süteményekig (pl. muffin) bezárólag szinte minden ételben megállja a helyét. Hőálló, a melegítést jól tűri, így bő olajban sült ételek (pl. lángos, rántott zöldség vagy hús) elkészítésénél is használható." - meséli a szakértő.

Tárolása

Bontatlanul, hűvös, száraz, napfénytől védett helyen 16 hónapig tárolható. A szavatosság pontos megőrzésének dátuma az üvegen megtalálható. A felbontást követően javasolt 3-4 hónapon belül felhasználni. 

Tippek, tanácsok

  • A jó minőség és a kellemes íz megőrzése érdekében az olajokat tartsuk hűvös, fénytől védett helyen, különösen felbontás után, mert fény és oxigén hatására könnyebben avasodnak, E-vitamin tartalmuk is csökken. 
  • Sütésnél vigyázzunk hogy az olajat ne hevítsük túl (ne füstöljön), emellett a sütés időtartamát is vegyük a lehető legrövidebbre. Ha szeretnénk a megmaradt olajat újból felhasználni, szűrjük át szűrőpapíron, és legfeljebb két-három alkalommal használjuk ismét.

Akár magára is kenheti, sőt, festékoldó helyett is beválhat! 

A napraforgóolajjal természetes és egészséges módon tartható fenn a bőr, köszönhetően a nyugtató és hidratáló tulajdonságainak. Mivel gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban, széles körben használják gyógyászati és szépségipari célokra.

A napraforgóolajjal hatékonyan kezelhető a pattanás, az ekcéma, a gyulladás, az általános bőrpirosság és –irritáció. Hidratáló tulajdonságainak köszönhetően, a napraforgóolaj segít abban, hogy a bőr megőrizze hidratáltságát.

Kevesen tudják, de szuper arra is, ha kezünkről - vagy a gyerekről - kell vízzel nem lemosható festéket eltávolítani, festékoldó/hígító helyett elsőként érdemes ezzel megpróbálkozni - meglepően sok mindent leszed.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta