Olaj kisokos: mindent a napraforgó olajról

Szinte nem telik úgy el egy hét, hogy ne jelenne meg valami forradalmi új bizonyíték, tény, válasz, állítás az olajokkal/zsiradékokkal kapcsolatban. Akár növényi vagy állati eredetű, akár megesszük, akár magunkra kenjük, megannyi hit és tévhit kering a hatásukról. 

Ha ráguglizunk, rengeteg információt kapunk, de ember legyen a talpán, aki a sokszor ellentétes értekezéseken ki tud igazodni: melyiknek higgyek, melyik igaz?

Ezért úgy döntöttünk, néhány hetente veszünk egy olajfajtát, majd Szűcs Zsuzsanna dietetikus és táplálkozástudományi szakember segítségével körbejárjuk a témát, és megtanuljuk, melyik olaj mire is jó igazából. Nézzük a negyediket, a napraforgó olajat!

Ha arra is kíváncsi, mit kell tudni a kókuszolajról, az olívaolajról és a tökmagolajról itt megtalálja!

Az étolajokat különböző, nagy olajtartalmú növények magjából készítik. Az olajtermelés szempontjából legjelentősebb növények a napraforgó, olajrepce, szója, tök és a ricinus, a trópusi, szubtrópusi területeken az olajfa, olajpálma és a földimogyoró.

Az olaj kivonását a magvak préselésével, sajtolásával végzik, a fennmaradó mennyiséget kémiai úton vonják ki a növényből. A jó minőségű növényi olaj szobahőmérsékleten tiszta, átlátszó, nem zavaros, íze a növényre jellemző, illata gyakorlatilag nincs. 

A napraforgóolaj

A napraforgóolaj  a napraforgó magas olajtartalmú magjából sajtolással nyert étolaj. A hidegen sajtolt napraforgóolajnak jelentős kedvező élettani hatásai vannak. A napraforgóolaj aranyló sárga színű. Hazánkban az egyik legszélesebb körben használt, hagyományos zsiradékfajta. Hidegen sajtolt és finomított formában is létezik - a boltokban jellemzően ez utóbbival találkozunk.

Egészségügyi hatásai

A napraforgóolaj számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Habár magas a zsírtartalma, népszerű főzőolaj, mivel sok olyan tápanyagot tartalmaz, amely jó hatással van az egészségre. Mivel tökéletes arányban található benne egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsír, ezért ajavasolt mennyiségben csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét. Sajnos azonban a javasolt mennyiség elég kicsi, ezért a rántott hús, sült krumpli menü semmiképpen sem reformkaja.
A napraforgó olaj közel 70 százalékban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, emellett antioxidáns hatású E vitaminban gazdag.
"A telítetlen zsírok fogyasztása előnyös lehet a hazánkban népbetegségnek számító szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából. Ma már nemcsak önmagában, de olajkeverékek részeként, például repce- és kukoricacsíra-olajjal vegyítve is megtalálhatjuk a boltok polcain. Ezek önmagukban ötvözik a komponensek előnyös tulajdonságait, így fogyasztásuk még kedvezőbb.
Magas kalóriatartalma miatt azonban a mértékletesség szabályát fontos szem előtt tartani. Főzéshez napi 1 evőkanálnyi, salátákhoz napi 1 kiskanálnyi mennyiség javasolt." - ismerteti Szűcs Zsuzsanna. 
shutterstock 514174729

Használata a főzésben

"Semleges íze miatt felhasználása igen sokrétű általános sütés-főzéshez ajánlható, a hideg mártásoktól (pl. majonéz) kezdve a süteményekig (pl. muffin) bezárólag szinte minden ételben megállja a helyét. Hőálló, a melegítést jól tűri, így bő olajban sült ételek (pl. lángos, rántott zöldség vagy hús) elkészítésénél is használható." - meséli a szakértő.

Tárolása

Bontatlanul, hűvös, száraz, napfénytől védett helyen 16 hónapig tárolható. A szavatosság pontos megőrzésének dátuma az üvegen megtalálható. A felbontást követően javasolt 3-4 hónapon belül felhasználni. 

Tippek, tanácsok

  • A jó minőség és a kellemes íz megőrzése érdekében az olajokat tartsuk hűvös, fénytől védett helyen, különösen felbontás után, mert fény és oxigén hatására könnyebben avasodnak, E-vitamin tartalmuk is csökken. 
  • Sütésnél vigyázzunk hogy az olajat ne hevítsük túl (ne füstöljön), emellett a sütés időtartamát is vegyük a lehető legrövidebbre. Ha szeretnénk a megmaradt olajat újból felhasználni, szűrjük át szűrőpapíron, és legfeljebb két-három alkalommal használjuk ismét.

Akár magára is kenheti, sőt, festékoldó helyett is beválhat! 

A napraforgóolajjal természetes és egészséges módon tartható fenn a bőr, köszönhetően a nyugtató és hidratáló tulajdonságainak. Mivel gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban, széles körben használják gyógyászati és szépségipari célokra.

A napraforgóolajjal hatékonyan kezelhető a pattanás, az ekcéma, a gyulladás, az általános bőrpirosság és –irritáció. Hidratáló tulajdonságainak köszönhetően, a napraforgóolaj segít abban, hogy a bőr megőrizze hidratáltságát.

Kevesen tudják, de szuper arra is, ha kezünkről - vagy a gyerekről - kell vízzel nem lemosható festéket eltávolítani, festékoldó/hígító helyett elsőként érdemes ezzel megpróbálkozni - meglepően sok mindent leszed.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek