Turbózza fel immunrendszerét házi gyömbérlével

A felsőlégúti megbetegedésekkel szemben a legjobb védekezés, ha erősíti immunrendszerét. Persze, ha már benyalt valamit, akkor sem árt vitamint és természetes baktériumölőkkel teletömnie magát. Sőt. Így fel tudja gyorsítani a gyógyulási folyamatot és ha otthoni alapanyagokból dolgozik, még csak hatalmas összegeket sem kell kiadnia mindenféle gyógyhatású készítményre.

Most megmutatjuk, hogyan készíthet egyszerűen gyömbérkoncentrátumot, amelyben sem tartósítószer, sem más oda nem illő anyag nincs. 

A gyömbér

A gyömbér gyökerének gyógyhatást tulajdonítanak, az ezzel kapcsolatos tudományos bizonyítékokat az Európai Gyógyszer Ügynökség (angolul: European Medicines Agency, EMA) monográfiája foglalja össze. Bizonyítottan csökkenti a hányingert és segíthet az utazási betegség megelőzésében. Ezek mellett tradicionálisan használják egyéb emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is, pl.: hasi görcsök vagy puffadás ellen.

Ezek mellett még rendkívüli gyulladáscsökkentő és csökkenti a nyálkahártyák irritációját.

Egyes esetekben túlérzékenységi reakció léphet fel vele szemben, számukra a használata ellenjavallt, illetve gyermekek számára sem ajánlott. Forrás: Wikipédia

 A házi gyömbérlevet irtó egyszerű elkészíteni, kell hozzá friss gyömbér és víz. Ennyi. Fél kiló gyömbérből körülbelül 8 deci levet tud nyerni, amely a hűtőben simán eláll több hétig is. És akkor a recept:

  • fél kilogramm gyömbér
  • annyi hideg víz, hogy ellepje a gyömbért

Elkészítés

  • Pucolja meg a gyömbéreket (erre jó a sima zöldséghámozó, de egy kiskanállal is ugyanilyen jó eredményt tud elérni), mossa meg, és vágja fel 2-3 centis darabokra. 
  • Tegye a gyömbért egy turmixgépbe, öntse fel vízzel, és őrölje pépesre a löttyöt.
  • Vegyen elő egy mély edényt, tegyen rá egy szűrőt és szűrje le a gyömbért. Miután minden folyadékot átöntött, vegye ki a gyömbért a szűrőből, és kézzel is jó alaposan nyomkodja ki.
  • Onnan tudni, hogy már nincs benne több lé, hogy gyurmaszerűen összeáll a kezében.
  • Az így kapott folyadék a gyömbérlé, amit felhígítva kell inni. 
  • A legjobb ha légmentesen lezárva, üvegpalackban tárolja a hűtőben.

Ízlés szerint adagolhatja teához, forró italokhoz, vagy csak simán vízhez. A koncentrátum elég erős, vigyázzon, semmiképpen se kortyoljon bele hígítatlanul!

Tipp:

  • ha biztosra akar menni, nyomjon pár gerezd fokhagymát is az italba, plusz jót tesz neki még a frissen facsart citromlé is. A fokhagyma is jó vírusölő, a citrom meg ugye tele van C-vitaminnal. Arra azért ügyeljen, hogy ha forró italt készít, a citromot csak akkor tegye bele, ha már kissé kihűlt az ital, így nem veszik el jótékony hatása. 
  • ha nagyon erős koncentrátumot szeretne kapni, hagyja egy éjszakára a felvágott gyömbért a hideg vízben és csak másnap turmixolja össze. 

Ár:

A hiperekben 800-1000 forint között van a gyömbér kilója, tehát ehhez a mennyiséghez, körülbelül 400-500 forintot kell elköltenie. Azért ez elég mesésen hangzik, eddig ilyen levet csak az egyik drogériában találtunk, a 2 decis üveg ára 1000 forint körül mozog. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek