Zanza!

Nemcsak azért jön jól pár gyors keksz, mert péntek van, hanem mert ha kész vagyunk sok keksszel advent idején, akkor mindjárt el is rejthetünk belőle karácsonyra, hogy bővítsük a kínálatot, és megkönnyítsük az ünnepek előtti pár nap őrült készülődését.

DSC 0168
Fotó: Piszke

Ezt a kekszet még gyúrni se kell, sőt szaggatni se, körülbelül 5 perc munkával már tolhatjuk be a sütőbe, majd alig negyedóra múlva már vághatjuk is a csini rombuszokat, csak egy kevés citromos máz kell még a tetejére.

Hozzávalók: (40-50 darabhoz,mérettől függően)

20 dkg vaj
25 dkg liszt
10 dkg cukor
áfonyadzsem (vagy más, jó minőségű dzsem)

3 ek. porcukor
kevés citromlé

  1. A cukrot, lisztet és a vajat morzsásra dolgozzuk kézzel vagy mixerrel.
  2. Négy, körülbelül 20-25 centi hosszú rúddá gyúrjuk össze a tésztát - elég, ha épp összeáll - és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a rudakat, egymástól távolabb,
  3. A rudak közepébe ujjnyi széles árkot nyomkodunk, ebbe kanalazzuk a dzsemet.
  4. 165 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük - a tészta szélesebb csíkká terül szét.
  5. Az ekkor még puha tésztát a tepsin hűtjük ki, a citromlével tejfölsűrűségűvé kevert porcukorral csíkozzuk, ferdén szeleteljük.
DSC 0165 (1)
Fotó: Piszke
Blogmustra