Mit jelent a divat egy látássérültnek?

Látássérült modellek, vakvezető kutyák, egyedi ruhák és divatbemutató. Ezekből a tényezőkből áll össze Magyarország első vakvezető kutyás divatbemutatója, ami december 3-án lesz 17 órától az M3 Kulturális térben. A Tappancs és Tűsarok kezdeményezés hátterében az áll, hogy sok látássérült ember életében igen is fontos szerep jut az öltözködésnek, a divatnak. A divatbemutatón a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola barátai jelennek meg a legújabb divat szerint, oldalukon kutyáikkal és választott kísérőikkel. A kezdeményezéshez az ANNAEVAArtista, Fibula, Romani Design, és Jelmez-Art tervezői csatlakoztak, hogy igazán egyedi és hordható ruhákkal jelenjenek meg a kifutón. A kutyák sem maradnak divatos darab nélkül, pórázaikat a Sixfeet dog design biztosítja. Ellátogattunk a ruhapróbára, ahol a bemutató egyik modelljével, Sápi Dórával és a Fibula márka divattervezőjével, Nagy Dórival beszélgettünk a készületekről és a közelgő bemutatóról.

Sápi Dóra 4 éves kora óta látássérült, és amikor felkérte a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola, hogy legyen modell az eseményen, nagyon meglepődött, de ugyanennyire örült is a lehetőségnek. Dórinak fontos, hogy jól nézzen ki, még akkor is, hogy ha ő nem látja magát. Elsőre nem feltétlenül gondolta magát divatosan öltözködőnek, de szereti a ruhákat meg a kutyákat is, szóval így nem volt kérdés, hogy igent mond-e a felkérésre.

Milyen érzéssel és elképzeléssel jöttél be az első ruhapróbára?

Az első találkozás előtt kicsit izgultam, nem tudtam hogy ez így hogyan működik és nagyon nagyon pozitív meglepetés volt, hogy ilyen közvetlen volt a hangulat és egyből megtaláltam a közös hangot a divattervező lánnyal. Megmondom őszintén féltem, hogy úristen milyen ruhát fognak majd rám adni, de teljesen együttműködve beszéltük meg és választottuk ki a ruhát és így nagyon szuper volt. Dóri, a divattervező megmutatta a régebbi kollekcióiból a darabokat, végigtapogattam és elmagyarázta a formáját, és volt egy ruha ami nekem nagyon megtetszett és végül is az alapján csinál nekem most egy néhány változtatással egy kicsit máshogy, de ahhoz hasonló ruhát.

Életben is vakvezető kutyával szoktál közlekedni? Mióta társad Fidzsi?

Már hosszabb ideje ismerem, de áprilisban vizsgáztunk le, szóval hivatalosan azóta közlekedünk együtt. Egyetemre járok, így főleg azért kellett, hogy ő velem legyen és segítsen nekem.

Milyen érzéseid vannak a divatbemutató előtt?

Izgatott vagyok, mert a többiek ruhájára is kíváncsi vagyok meg az én végleges ruhámra is nagyon kíváncsi vagyok. Amúgy nagyon örültem annak is, hogy a modellek közül néhányukat már ismertem korábbról, de új emberekkel is találkoztam, de inkább egy összeszokott csapatnak és barátnőknek mondanám magunkat, hiszen tartjuk rendszeresen a kapcsolatot, és így azért könnyebb volt a munka.

Nagy Dóri, a Fibula márka egyik alapítója abszolút kihívásnak tekintette amikor felkértek hogy ő legyen az egyik tervező, aki tervezhet ruhákat a vakvezető kutyás bemutatóra. 

Hogyan készülték az első találkozásra a látássérült modellekkel?

Megmondom őszintén annyira sok időm nem volt felkészülni fejben, hiszen pont egy olyan időszakban jöttek, amikor volt más projektünk is és elég nagy hajtás volt. Így fejben megvolt természetesen, hogy kiket várok, de nem volt időm gondolkodni azon, hogy ez bármiféle extra előkészülettel jár-e. De a munka abszolút gördülékenyen ment és semmi különleges előkészületet és bánásmódot nem igényelt. Megtaláltuk rögtön a közös hangot és könnyen ment az együtt dolgozás.

Hogyan adtad át a modelleknek a ruhák formáját, szabását?

Maga az, hogy hogyan adjam át a ruhadarab formáját és kinézetet, az nagyon izgalmas volt. Szerencsére vizuális típus vagyok, és általában ha megrendelésre készülnek termékek akkor nagyon sokat rajzolok, és a tervekből választunk. Nyilván itt teljesen másképp kellett hozzáállni az egészhez, így behoztuk a showroomba az összes ruhát amit eddig készítettünk: az összes fazonú, anyagú, elegáns, sportos ruhát. Ezeket a darabokat feltudták próbálni, és a próba alapján önmagukon tudták eldönteni, hogy mi az a fazon és anyag, ami tetszik nekik. Persze nagyon sokat beszélgettünk.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál a ruhapróbák és a tervezés ideje alatt?

A kezdeményezés ideje alatt nagyon sok tapasztalatot szereztem mind szakmailag mind emberileg. Alapvetően a mi márkánk azt tartja szem előtt, hogy hordható ruhákat tervezzünk. Kevésbé látványos, de a hétköznapi ruhatárba beilleszthető minőségi darabokról van szó, és ennek a gondolatmenetnek a továbbgondolása az, hogy mi is az, ami hordható, kinek mi az, ami hordható. Ebben az esetben az, hogy milyen anyagot válasszunk ki, hogy ne látszódjon rajta a kutyaszőr nagyon fontos szempont volt. Nyilván kerülhetjük a bársony anyagokat, viszont nagyon jók a selymek erre a célra.

Ha volt olyan, hogy nagyon emlékezetes momentum a ruhapróbák alatt, akkor mi volt az?

A legemlékezetesebb a ruhapróbák során a kutyusok voltak. Abszolút hozzá vannak nőve a gazdikhoz, úgyhogy semmit nem lehet csinálni nélkülük, mindig ott vannak, mindig körbefutkosnak és mindenre figyelnek. Így azért kihívás volt próbálni a ruhákat, amikor néha feldöntöttek, hogy jobban lássák a gazdit, de nagyon aranyosak voltak.

Mit gondolsz: hogyan álltok és milyen üzenete van egy ilyen divatbemutatónak?

A bemutatóra még folyamatban vannak az előkészületek, most éppen egy félig kész ruhát próbáltunk, amin beigazítottuk az apró változtatásokat: hogy milyen hosszú legyen a szoknya, vagy hogy érzi Dóri komfortosan a sliccet. A ruha a bemutatóra fog elkészülni teljesen, szóval addig még izgatottak vagyunk vele kapcsolatban. Szerintem ennek a kezdeményezésnek az az üzenete, hogy minden nőnek egyformán fontos, hogy csinos legyen, bókokat kapjon, dicsérjék, attól függetlenül, hogy ő éppen hogy tudja megítélni a külsejét.

A divatbemutatón egyébként lesz alkalom beszélgetni divatról, a kutyákról a modellekkel is, akik között van erőemelő, csörgőlabdás, egyik verseket ír, a másik hangszeren játszik. Az esten lesz slam poetry előadás és zenélni is fognak. A divatbemutató vendégei belépőikkel a vakvezető kutyák képzését támogatják, mivel az alapítvány a négylábú társakat ingyen biztosítja a látássérült embereknek. Tehát aki részt szeretne venni a rendezvényen az megteheti december 3-án, szombaton 17 órától az M3 Kulturális térben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra