Alapkonyha kisokos: müzliszelet 1x1

Sokszor marad meg a hűtőben, kamrában egy kevés dió, mogyoró, kókusz, kis aszalt gyümölcs, pár kocka csoki – ahhoz már kevés, hogy egy komplett sütit készítsünk, így kerülgetjük csak egy darabig, míg egyszer csak lejár a szavatosságuk. Pedig nem kell elengedni ezeket a kis maradékokat sem, igazi jolly joker az eltüntetésükre a házi müzliszelet. 

Müzli1
Ötvös Zsuzsanna

Ezért most ez a recept kicsit ki fog lógni a sorból az alapkonyhás anyagaink közül: nem lesznek grammra megadott mennyiségek, pontos hozzávalólista; inkább azt mutatjuk meg, hogyan dobhatunk össze villámgyorsan müzliszeletet a saját kamránk, hűtőnk tartalmából kiindulva, a saját szánk íze szerint.

Mi kell tehát a müzliszelethez?

Először is szükség van szárazanyagokra

Ezek fogják adni a müzliszelet „testét.” Mik lehetnek ezek a szárazanyagok?

- zabpehely: lehet apróbb vagy nagyobb szemű is

- olajos magok: dió, mogyoró, mandula, akár pisztácia

- kókuszreszelék vagy kókuszchips

Jó, ha van valami ropogós

A szárazanyagok között jó, ha valami ropogós is van, ettől sokkal izgalmasabb lesz a müzli állaga. Ilyen ropogós állagot tudnak biztosítani:

- a különféle pelyhek: kukorica- vagy tönkölypehely

- puffasztott gabonák: búza, rizs például, de ha a gluténmentesség szempont, használhatunk puffasztott amarántot is

Kell bele valami "ragasztó"

Kellenek még „ragasztók” is – ezektől fog összeállni szeletté a müzli, ezek fogják összefogni a szárazanyagokat. Ilyen ragasztók lehetnek:

- aszalt gyümölcsök: nagy eltérések lehetnek az egyes aszalványok ragacsosságában, ezt figyelembe kell venni

- méz

- olvasztott csokoládé

- esetleg nagyon magas gyümölcstartalmú lekvár (például cukormentes, jó sűrű szilvalekvár)

Ezeket a „ragasztókat” érdemes vegyesen használni, hiszen ha például csak mézzel akarnánk összefogni a szárazanyagokat, akkor lehet, hogy túl édes lenne a kész müzliszelet – egy kis olvasztott étcsokoládé ezt viszont tudja ellensúlyozni.

Fűszerek

Végül még fűszerezhetjük is a müzliszeletünket. Egy csipet sót mindig érdemes hozzáadni, de mehet hozzá bármilyen más fűszer (pl. őrölt fahéj, gyömbér, vanília stb.) ízlés szerint.

És akkor hogyan készítsük el a müzliszeletet?

Hozzávalók aprítás előtt
Hozzávalók aprítás előttÖtvös Zsuzsanna

1. Ha kiválasztottuk a szárazanyagokat, ragasztókat és a fűszereket, mindent egy S-késes aprítógépbe halmozunk. A képen látszik, hogy most került bele kb. két evőkanálnyi zabpehely, ugyanennyi ropogós tönkölypehely, feketeribizli, ragasztónak méz és olvasztott csokoládé, ízesítőnek pedig só, fahéj és egy kevés finomra őrölt kávé.

És összeaprítás után.
És összeaprítás után.Ötvös Zsuzsanna

2. Mindent alaposan összeaprítunk, majd megnézzük, hogy ha egy diónyi masszát veszünk a két ujjunk közé, akkor az összeáll-e golyóvá vagy morzsálódva szétesik. Ha összeáll, akkor megvan a müzlink alapja. Ha viszont szétesik, akkor plusz „ragasztó” kell: méz vagy egy kis csoki még. Ekkor ismét aprítjuk, majd megnézzük, összeáll-e már.

Téglalap alakúra préselve.
Téglalap alakúra préselve.Ötvös Zsuzsanna

3. Egy fém keretbe vagy egy sütőpapírral bélelt lapos dobozba kézzel alaposan lenyomkodjuk kb. fél-egy centi vastagságúra. Lefedjük sütőpapírral, majd ráteszünk pár vaskosabb könyvet két-három órára.

4. Ekkor akár már szeletelhetjük és ehetjük is.

Ha szállítani szeretnénk, mondjuk uzsonnás dobozban

Ha szállítani szeretnénk (pl. uzsonnára), érdemes lehet felszeletelés előtt vékonyan lekenni csokival. A csokirétegre sütőpapírt simítunk, majd az egészet hűtőbe tesszük, míg meg nem szilárdul a csoki. Ekkor forró vízbe mártott késsel felszeleteljük. A vékony csokirétegtől nemcsak finomabb lesz, de jobban össze is tartja, így biztosan nem esik majd szét szállításkor sem.

Müzli2
Oszd meg másokkal is!
Mustra