Alma, mézeskalácsos hangulatú fűszerkeverék, karamell: minden megvan ahhoz, hogy igaz őszi sütivel vigasztalódjunk a korán sötétedő estéken.
A tésztaalap egyszerű keverős, amíg sül, elkészül a tejszínes krém, és a házi karamell is, ennek elkészítésétől sem kell parázni, csak egyszer kell kipróbálni, mindig menni fog.
Hozzávalók:
18 dkg zabpehely vagy zabpehelyliszt
8 gr szódabikarbóna
4 gr sütőpor
1kk. őrölt fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
késhegynyi őrölt szerecsendió
3 nagyobb alma
6 dkg vaj, megolvasztva
2 kicsi tojás
15 dkg cukor
A krémhez:
20 dkg natúr krémsajt
2 dl habtejszín
1 ek citromlé
1 citrom lereszelt héja
7 dkg porcukor
A karamellhez:
7 dkg cukor
1 dl forró tejszín
1,5 dkg vaj
negyed kk. só
- A zabpehelylisztet (ha a zabpelyhet kávédarálóban megdaráljuk máris van zabpehelylisztünk) a szódabikarbónával, sütőporral és a fűszerekkel elkeverjük.
- Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, kockára vágjuk és botmixerrel pürésítjük.
- Az almapépbe mixeljük az olvasztott vajat, a tojást és a cukrot.
- A száraz hozzávalókkal simára keverjük.
- Muffinformában, papírkapszlikban 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig – tűpróbáig – sütjük.
- A krémsajtot 2-3 percig a mixer legmagasabb fokozatán habosítjuk a porcukorral, külön felverjük a tejszínt, és az is beleforgatjuk citromlével és a citrom lereszelt héjával együtt.
- A kihűlt muffinokra elosztjuk a sajtkrémet, meglocsoljuk tálaláskor az öntettel, amit így készítünk:
- Egy kicsi lábasba szórjuk a cukrot, és közepes lángon hagyjuk megpirulni - ne kevergessük, csak rázogassuk-mozgassuk ha egyenetlenül pirulna.
- Forrósítsuk fel a tejszínt a mikróban, a karamellizálódott cukrot húzzuk le a tűzről, lassan csurgassuk bele a forró tejszínt, adjuk hozzá a vajat is, és a tűzre visszatéve kevergessük, míg sima lesz, közben adjuk hozzá a pici sót.