Nagyon ősz: rizskoch vörösboros körtével

A klasszikus rizskoch szuper alapja lehet egy igazán melengető őszi desszertnek. Persze ezt a megadott alapreceptet nyugodtan lehet enni hagyományos módon, egy jó kis baracklekvárral is, akkor is tökéletes lesz az eredmény. 

De ha ősziesebb ízekre vágyunk, a hozzá készült körtekompót fűszerezése tulajdonképpen ugyanaz, mint egy jó forralt bornál: gyömbér, fahéj, szegfűszeg, narancshéj. 

13940216 962c45a1fc5ac20cbec64b93e252eafd o
Ötvös Zsuzsanna

Bónuszként a fűszeres körtekompót arról is gondoskodik, hogy véletlenül se legyen száraz a rizskoch: a vörösboros szirup istenien átitatja-átjárja a rizses desszertet.

Hozzávalók:

Rizskoch:

250 g kerekszemű rizs 
2 dl víz  
1 l tej  
egy csipet só  
150 g nádcukor  
egy kezeletlen narancs héja  
1 rúd vanília  
ízlés szerint 1-2 maréknyi mazsola  
50 g vaj  
5 tojás  
1 ek. liszt

Körtekompót:

3 körte (nem túl puha) 
4 dl testes vörösbor
80 g nádcukor  
1 rúd fahéj  
2-3 cm-nyi friss gyömbér  
4-5 szem szegfűszeg  
egy kezeletlen narancs héja  
ízlés szerint méz 

  1. A rizskochhoz az átmosott rizst először a vízben kezdjük el főzni. Amikor nagyjából elfőtte a vizet, ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a kikapart vaníliamagokat (mehet a már kikapart vaníliarúd is, ezt majd a főzés végén eltávolítjuk), a reszelt narancshéjat és a sót. Gyakran megkavarva teljesen puhára főzzük a rizst – mintha tejberizst készítenénk. Én a mazsolát is szeretem a főzés elején hozzáadni a rizshez, így az is tökéletesen puha lesz.
  2. Amikor megfőtt a rizs, belekeverjük a cukrot és a vajat, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  3. A szobahőmérsékletű rizshez hozzákeverjük a tojások sárgáit. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd két részletben hozzáforgatjuk a rizshez. Végül hozzáadjuk a lisztet is.
  4. A rizses masszát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, morzsával megszórt tepsibe (kb. 25x30 cm) simítjuk, és kb. 40 perc alatt készre sütjük 200°C-on.
  5. A körtekompóthoz a körtéket megtisztítjuk, és kisebb kockákra vágjuk. A vörösbort a cukorral, a fahéjjal, a lereszelt gyömbérrel, a szegfűszeggel és a narancshéjjal egy lábasba tesszük. Forrásig melegítjük, majd beledobjuk a körtekockákat, és puhára pároljuk.
  6. Amikor a körte megpuhult, kiszedjük szűrőkanál segítségével.
  7. A vörösbort szirup sűrűségűre főzzük: a kiinduláshoz képest kb. a fele mennyiségnek kell maradnia. Ekkor átszűrjük, majd visszatesszük bele a körtekockákat. Ha szükséges, mézzel lehet még édesíteni.
  8. Tálaláskor a langyos rizskochból kockákat vágunk vagy köröket szúrunk ki desszertgyűrű segítségével, és mindegyik adagra halmozunk a vörösboros körtekompótból.
Oszd meg másokkal is!
Mustra