Zanza!

Egy sütés nélküli, gyorsan összedobható torta mindig jól jöhet. 

Namelaka
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

 

A jó hír, hogy ehhez a tortához tényleg nem kell a sütőt bekapcsolni, a rossz hír viszont, hogy egy éjszakán keresztül hűtenünk kell. Megérni azonban ennyit várni erre a tortára: a kekszes alap kellemesen roppanós, a fehér csokis krém lágy-krémes, és a csoki édességét szépen ki tudjuk egyensúlyozni bármilyen bogyós gyümölccsel.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:

Kekszes alap:

80 g zabkeksz 
10 g kókuszreszelék  
40 g olvasztott vaj

Fehér csokis réteg:

100 g tej 
2 lap zselatin  
1 rúd vanília  
210 g fehér csokoládé  
200 g hideg tejszín  
egy marék bogyós gyümölcs (szeder, málna, áfonya, ribizli stb.), felolvasztott mirelit is jó

Gyümölcszselé:

150 g bogyós gyümölcs, felolvasztott mirelit is jó
2 lap zselatin  
2 ek. cukor 

1. Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral – célszerű nemcsak a forma alját, hanem a teljes formát kibélelni a sütőpapírral, ugyanis a fehér csokis krém először elég híg lesz, és így biztosan nem fog tudni egy csepp sem kiszivárogni a formából.

2. A kekszes alaphoz a zabkekszet morzsásra törjük egy mozsárban, összekeverjük a kókuszreszelékkel, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat is. A vajas kekszmorzsát a kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük a formát.

3. A fehér csokis réteghez a tejet a vaníliarúd kikapart magjaival forrásig melegítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Beledobjuk a kockákra vágott fehér csokit is, és teljesen simára keverjük. Ekkor hozzákeverjük a hideg tejszínt is.

4. Egy maréknyi bogyós gyümölcsöt a kekszes alapra szórunk, majd ráöntjük a fehér csokis krémet. Nem szabad megijedni, ilyenkor tényleg nagyon hígnak tűnik a fehér csokis krém, de ahogy szilárdul a csoki és köt a zselatin, gyönyörűen össze fog állni. Hűtőbe tesszük a formát egy éjszakára.

5. Másnap tetszés szerinti bogyós gyümölcsöket leturmixolunk, ha zavarnak a magok, át is passzírozhatjuk. A gyümölcspürét forrásig melegítjük a cukorral, majd feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. A gyümölcszselét a fehér csokis rétegre öntjük, majd visszatesszük a hűtőbe, míg a zselé meg nem szilárdul.

Blogmustra