Zanza!

Önállóan is megállja a helyét, de ha úgy érezzük, kiegészítésre szorul, azért egy szép szelet hús vagy akár egy nagyadag zöldsaláta is jöhet mellé.

gombás krumpli
Fotó: Katuci

Sajnos sütni kell, de jó hír, hogy nem sokáig, és hogy az eredmény kárpótol. 

Hozzávalók

50 dkg krumpli

50 dkg gomba

2 fej lila hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

friss petrezselyem vagy kakukkfű (ízlés szerint)

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál vaj

2 dl tejföl

10 dkg parmezán vagy grana padano (trappista is megteszi, de akkor legyen kicsit több)

só, bors

  1. A burgonyát megpucoljuk, és előfőzzük sós, forró vízben. Nem kell puhára, elég addig főzni, amíg elkészülünk a gombával.
  2. A hagymát megtisztítjuk, és a felhevített olaj és vaj keverékén megdinszteljük.
  3. Hozzáadjuk a megpucolt, apró darabokra vágott gombát, és ráreszeljük a fokhagymát. Megszórjuk frissen őrölt borssal és sóval. Amikor a gomba elfőtte a levét, megpirítjuk, megszórjuk a felaprított zöld fűszerrel, és félretesszük.
  4. A krumplit leszűrjük, vékonyan felszeleteljük, és egy vékonyan kivajazott, sütőbe is  tehető serpenyőbe vagy tepsibe rendezzük. Érdemes még egy kicsit megsózni ilyenkor.
  5. A krumplit megkenjük a tejföllel, majd mehet a tetejére a pirított gomba.
  6. Végezetül megszórjuk a reszelt sajttal, és 220 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. 
Blogmustra