Pénteki süti: karamelles-diós korongok

Ne tévesszen meg senkit az aprócska méret: rengeteg csonthéjas a tésztában és a töltelékben, a vajjal sem takarékoskodtunk, és bár nem mondható, hogy egyenként sok cukrot tartalmaznának a tortácskák, azért összességében ebből egyszerre egynél többet elég nehéz magunkhoz venni.

DSC 0029 (1)
Piszke

Kicsit olyan, mintha valami népszerű bolti karamelles csokiszeletet ennénk, csoki nélkül, na és persze szuper házi kivitelben. A csonthéjasokat lehet variálni, elfér benne a mogyoró vagy a vágott mandula, pekándió vagy más egzotikusabb dióféle is, de akár a szimpla (sótlan) földimogyoró is.

Hozzávalók: (12 darabhoz)

a tésztához:

10 dkg zabpehely(liszt)
8 dkg darált mandula
10 dkg dió
7 dkg vaj
3 dkg nádcukor
1 kk fahéj nagy csipet só

a karamelles réteghez:

10 dkg nádcukor
1 dl tejszín
7 dkg vaj
1 tk. vaníliakivonat
nagy csipet só
15 dkg durvára vágott dió

DSC 0050 (1)
Piszke
  1. A zabpelyhet kávédarálóban megdaráljuk, és a tészta összes többi hozzávalójával együtt késes robotgépben addig pörgetjük, amíg a diót is eltűnik a tésztában, egészen apró nem lesz.
  2. A muffinsütőt kibéleljük a kapszlikkal és a tésztamasszát egyenletesen elosztjuk bennük, az igazságos osztáshoz a legegyszerűbb egy mérleget használni. A tésztaadagokat jól erősen le is nyomkodjuk egy éppen beleillő pohár aljával.
  3. 175 fokra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
  4. Amíg a tészta hűl, a cukrot, tejszínt, vajat, vaníliakivonatot és a sót egy vastagabb aljú lábasban elkeverjük, közepes lángon felforraljuk és hagyjuk ezután már kevergetés nélkül 8 percig éppen csak annyira bugyogni, hogy a lábasból ne fusson ki.
  5. A tűzről lehúzva 15-20 percig állni hagyjuk.
  6. Egy száraz serpenyőben, közepes lángon, kevergetve átpirítjuk a diót, hozzáadjuk a már hűlőfélben lévő karamelles krémhez és a kihűlt tészta tetején elosztjuk.
  7. Még 2 órai hűtés után a papírkapszlik simán lehúzhatóak a kész karamelles tortácskákról.
Oszd meg másokkal is!
Mustra