Függőséget okozó gyógyszereket népszerűsít a Moschino

A Moschino vezető tervezője, Jeremy Scott szokásához híven nem sokkal a milánói divathét után piacra dobta a 2017-es tavaszi/nyári szezonra tervezett kapszula kollekcióját, amelynek darabjain vényköteles gyógyszerek és receptek köszönnek vissza. – írja a WWD a csak “Just Say Moschino” névre keresztelt kollekcióról, amivel az amerikai Scott gúnyosan a 80-as években készített kábítószer-ellenes kampányokra (Just Say No) kívánt utalni.

És ahogy az várható volt, ezúttal is volt olyan, aki felháborodott a látottakon és ezzel ingyen reklámot szerzett az online marketingben egyébként is erős luxusmárkának. Emlékeznek, két évvel ezelőtt a McDonald's alkalmazottai buktak ki azon, hogy az olasz divatház viccet csinált az egyenruháikból.

A szigorúan csak receptre kapható gyógyszeres cuccokra a minneapolisi Eden House Recovery Services egyik tanácsadója, Randy Anderson (2005-ben szokott le és azóta tiszta) figyelt fel és bűncselekménynek nevezte a kábítószer-függőség népszerűsítését. Anderson a change.org oldalon indított egy petíciót, melyben arra kérte a Saks Fitfh Avenue vezetőit, Marc Metricket és Marcello Tassinarit, hogy állítsák le a Moschino kapszulakollekció értékesítését. Múlt péntekig egyébként 1589-en írták alá a beadványt, de a Saks vezetősége még nem reagált az ügyre.

Rihanna with Moschino capsule phone case @badgalriri #justsaymoschino @illjahjah #moschino #rihanna @itsjeremyscott

Una foto publicada por Moschino (@moschino) el

“Nagyra értékeljük az érintett ügyfelek konstruktív visszajelzéseit, és úgy döntöttünk, hogy a honlapunkról és mindhárom üzletünkből is eltávolítjuk a kollekciót” – áll a Nordstrom sajtóközleményében. Nyomás ellenére valószínűleg idén is elkapkodják majd a gyógyszeres ruhákat, hiszen a tervező nem először kacérkodott ilyen tabutémával, tavaly például cigarettadobozra és sörösdobozra emlékeztető táskával, gyufa- és cigarettanyomatos ruhákkal borzolta a kedélyeket.

Bella Hadid with Moschino capsule collection phone case @bellahadid #justsaymoschino @itsjeremyscott #bellahadid

Una foto publicada por Moschino (@moschino) el

“Az amerikainépegészségügyi hivatal (Centers for Disease Control) adatai szerint 2014-ben 47 055 ember halt meg véletlen túladagolásban, ebből 29 467-en opioid típusú gyógyszerek miatt, ami magában foglalja a vényköteles fájdalomcsillapítókat és a heroint is.“ – hívja fel a figyelmet az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb egészségügyi problémájára, a gyógyszerfüggőségre és kábítószer túladagolásra Anderson.

Moschino @beckermanblog #justsaymoschino #moschino #fashionshow @itsjeremyscott

Una foto publicada por Moschino (@moschino) el

A 41 éves Scott egyébként azt állítja, hogy kollekcióját Jacqueline Susann kultkönyve, a Valley of the Dolls és annak olyan fő témái ihlették, mint az önpusztítás, a halványuló hírnév vagy a tökéletességre való törekvés. Persze a hírességek mit sem törődnek azzal, hogy milyen balhét váltott már megint ki az új Moschino kollekció, #JustSayNoMoschino hashtag alatt egyre több celebnő pózol pirulás üveget ábrázoló táskával, telefontokkal vagy esernyővel az Instagramon.

A provokatív ruhadaraboknak  és kiegészítőknek megkérik az árát, egy pulóverruháért 723 eurót (ezer 220 ezer forintot), egy kistáskáért 835 eurót (kb. 254 ezer forintot), egy telefontokért 51 eurót (kb. 15 ezer forintot), egy esernyőért pedig 123 eurót (kb. 37 ezer forintot) kérnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra