Hogy sminkeljen az, akinek igazán problémás a bőre?

Rengeteg nő életét keserítik meg olyan bőrproblémák, amik miatt sokszor az utcára sem szívesen lépnek ki - legalábbis smink nélkül semmiképpen. Ezek a bőrhibák azonban speciális sminkelési eljárásokat igényelnek. Sokan ott rontják el, hogy az egész arcukat lefedik egy  brutálisan sűrű, nehéz alapozóval, ezáltal a végeredmény maszk hatású lesz. Pedig ha a probléma nem érinti az egész arcot, akkor semmi szükség rá, hogy az egészséges bőrt is vastagon lealapozzuk!

shutterstock 122483422

 

A természetes sminkhez elengedhetetlen, hogy megtalálja a bőrszínéhez legközelebb álló alapozót. Erre muszáj rászánnia az időt! Ehhez legelőször érdemes a teljesen letisztított arcot természetes fényben alaposan megvizsgálni: rózsaszínes, sárgás, vagy semleges az arcszíne? A hideg, rózsaszínes arcszínhez a rose vagy porcelain árnyalatok közt érdemes keresgélni, a meleg, sárgáshoz a honey, vagy golden színek illenek, a semlegeshez pedig a beige. A másik lényeges dolog, hogy a nyakának és az arcának a színe milyen egymáshoz képest.

shutterstock 305209583

 

Tipikus hiba, amit sokan elkövetnek a drogériában, hogy a kézfejükön, vagy a csuklójukon próbálják ki az alapozót. Ezzel szinte minden esetben mellé is lőnek, mert a kezünkön teljesen más színű a bőrünk mint az arcunkon! A legjobb, ha az arca oldalán függőlegesen húz egy vonalat, az áll fölötti területről indulva a nyak irányába és azzal a területtel leginkább harmonizáló árnyalatot választja. Nézzen meg többféle színt is egymás mellett.

Ha úgy érzi, megtalálta a megfelelőt, akkor se vegye meg azonnal! Egyrészt azért, mert a drogériákban lévő a világítás közel sem mondható természetesnek, másrészt mert az alapozó hő hatására oxidálódik, így változhat a színe. Nagyjából negyed órát érdemes várni és utána megnézni természetes fényben, hogyan mutat. Persze hülyén hangzik, hogy a bolt előtt nézegesse magát egy tükörben, de erre jó megoldás, ha a lakásához legközelebbi drogériába megy, és otthon ellenőrzi a színeket, vagy vigye magával egy barátnőjét, aki segít választani. Ezzel a módszerrel elkerülheti, hogy feleslegesen dobjon ki pénzt olyan termékekre, amikről aztán később kiderül, hogy mégsem megfelelőek.

Az alapozónál természetesen nem csak a bőrszínre kell figyelni, hanem arra is, hogy a bőrtípusunknak megfelelő legyen. Erre a következőkben, a konkrét bőrproblémáknál külön kitérünk.

1. Pattanásos bőr

A közhiedelemmel ellentétben az akne nem csak tinédzserkorban fordul elő. A Journal of the American Academy of Dermatology szerint a 20-29 év közötti nők 50 százaléka, a 30-39 közöttiek 35 százaléka, míg a 40-49 év közöttiek 26 százaléka szenved pattanásoktól.

shutterstock 370975286

Ha pattanásoktól küzd, akkor a bőre lehet:

  • zsíros: ilyenkor az arc egésze olajosan fénylik
  • kombinált: az arc középső része zsíros, oldalt viszont száraz, időnként hámló bőr jellemző.

Mindenképpen a matt hatású, vízbázisú, olajmentes alapozók között keresgéljen, ezek ugyanis több órán át megakadályozzák, hogy a bőr átfényesedjen. Nagyon fontos, hogy alapozás előtt használjon primert, érdemes kimondottan zsíros bőrre valót választani, ha viszont kombinált a bőre, akkor a primert csak a zsírosabb T-vonalba vigye fel, az arca szárazabb területeire – de csakis oda – gazdagabb állagú hidratáló krémet kenjen fel. Az így előkészített bőr segít, hogy az alapozás még tartósabb legyen.

A pattanás a súlyosabb esetektől eltekintve többnyire lokális probléma, amit lokálisan is kell takarni. A legtermészetesebb hatást úgy tudjuk elérni, ha egy közepes fedésű terméket választunk, ami egységesíti a bőrtónust. Nem baj, ha nem takarja el teljesen a pattanásokat, hiszen nem is ez a cél! Ebben a korrektor lesz majd a segítségünkre.

Korrektorból legalább kétfélét érdemes otthon tartani. Egy, a bőrszínünknél egy árnyalattal világosabbat, ezt a szem alatti területekre használjuk, ha szükséges, a pattanásokra azonban keressünk olyat, ami az alapozónk színével a legjobban harmonizál.

Fontos, hogy a zsíros bőrt alapozás után púderrel fixáljuk. Használjon por alapú púdert, a kompaktokat arra találták ki, hogy azt magával tudja vinni, így napközben tudjon a sminkjén korrigálni, ha szükséges. Púderből is lehetőleg olyat válasszon, ami hosszan tartó matt hatást biztosít. A porpúdert ecsettel vigye fel, a következő módszerrel: mártsa az ecsetet a púderbe, majd a felesleget rázza le róla. Érdemes egy-kétszer rá is fújni az ecsetre, mert a porpúderből tényleg egészen kevés is elég. Az arcon ütögető mozdulatokkal menjen végig, mert ha húzgálja az arcán az ecsetet, azzal lehúzza a korrektort a pattanásokról. A kritikusabb helyeket érdemes először egy puffinnal fixálni.

Az alábbi videóban Lisa Eldridge sminkmester kiválóan bemutatja, hogyan tudjuk a legtermészetesebb hatást elérni pattanásos bőr esetén:

Lisa azt mondja, és ezt a tanácsot tényleg érdemes megfogadni, hogy próbáljunk meg a szem környékére minél kevesebb alapozót feltenni. Az emberek ugyanis a szemünkbe néznek, így az a legfeltűnőbb terület az arcunkon, ott ütközik ki először, ha túl sok, vagy maszk hatású az alapozás. Emellett rendkívül fontos, hogy a nyak irányába is megfelelően el legyen dolgozva az alapozó.

Ha készen van a sminkje, nedves kézzel, vagy egy benedvesített papírzsebkendővel ütögesse át az arcát, hogy a felesleges porpúdert eltávolítsa. A benedvesített papír amúgy arra is kiváló, ha napközben átfénylik a sminkje és éppen nincs önnél púder.

2. Rosacea

A rosacea egy nagyon gyakori, krónikus bőrbetegség, mindkét nemnél előfordul, ám nagyobb százalékban érinti a nőket. A bőr felszíne alatt megtört, elpattant hajszálerek átütnek a bőrön és vörös foltokat okoznak. A tünetek elsősorban az arc középső részén, az orcákon, a homlokon és az állon jelennek meg, eleinte csak enyhe pirosság formájában, kezelés nélkül azonban idővel a helyzet egyre csak rosszabbodik. Sok esetben az erőteljes hőmérséklet ingadozás a rosacea kiváltó oka, de szerepet játszhat benne a stressz és a túlzott fizikai megterhelés is. Fontos, hogy a bőrpír és a rosacea nem keverendő össze!

Léteznek termékek kimondottan erre a problémára kifejlesztve. Ezek között keressen olyat, ami csökkenti a pirosságot, nyugtatja a bőrt, emellett sminkalapnak is megfelelő, és ezt tegye fel az arcára primerként, az alapozó alá. Nagyon lényeges, hogy ennél a bőrproblémánál mindig használjon fényvédőt is, azok közül is a fizikai fényvédőket keresse.

Ha alapozót választ, mindenképpen kerülje a magas alkoholtartalmú termékeket, illetve az irritáló összetevőket tartalmazó készítményeket. A piros részek elfedésére érdemes sárgás tónusú alapozót és púdert használni, mert ez optikailag gyönyörűen ellensúlyozza a pirosságot. Emellett a zöld színű korrektorokat is pont arra találták ki, hogy a pirosságot ellensúlyozzák.

Következzen még egy Lisa Eldridge-videó, ami nagy segítség lehet azoknak, akik rendszeres bőrpírral, vagy rosaceával küzdenek.

3. Tűzfolt

A tűzfolt egy veleszületett érfejlődési rendellenesség, mely szabálytalan alakú, sötétvörös foltok formájában jelenik meg, legtöbbször az arcon, de a test egyéb tájaira is kiterjedhet. Ez egy rendkívül frusztráló bőrprobléma, ráadásul egyes esetekben itt már tényleg komolyabb takarásra van szükség, amivel a legtöbb drogériás termék nem tud megbirkózni. Szerencsére erre is létezik megoldás, amit úgy hívnak, hogy camouflage krém.

shutterstock 284723357

A camouflage krém egy speciális összetételű készítmény, ami egészen kis mennyiségben használva is képes eltakarni nem csak a tűzfoltokat, de a hegeket és a tetoválásokat is, ráadásul a végeredmény rendkívül tartós és vízálló. Lehet kapni külön arcra és testre kifejlesztett termékeket. Érdemes egy camouflage palettát beszerezni, és több színből kikeverni a megfelelő árnyalatot. Természetesen ez a készítmény rosacea és akne esetén is használható, de tényleg csak akkor érdemes érte nyúlni, ha komoly fedésre van szükségünk.

A camouflage technikát ebből a videóból könnyű elsajátítani.

Fontos, hogy benedvesített szivaccsal vigyük fel a terméket az arcunkra, először egészen vékony rétegben - úgy is remekül fed -, aztán ezt lehet tovább rétegezni, ha szükséges.

Ez a videó pedig elég látványosan bemutatja, mire képes ez a készítmény:

Oszd meg másokkal is!
Mustra