Zanza!

Olyan gyors sósat mutatunk, amit munkából hazaesve 5 perc alatt begyúrhat, aztán ha mindent elrendezett, gyorsan kisütheti. Az sem gond, ha másnapra is marad tészta, semmi baja nem lesz.

szezámos-túrós 2
Fotó: Katuci

Hétvégére is tökéletes választás, ha nincs kedve pogácsát keleszteni. Ráadásul kiszaggathatja akár annak is, de lehet belőle rúd, kis négyzet vagy háromszög. 

Hozzávalók (3-4 tepsihez):

25 dkg túró
10 dkg grana padano / parmezán (akár trappista is lehet, de abból fele mennyiség is elég)
25 dkg puha vaj
12,5 dkg liszt
12,5 dkg rozsliszt (ha nincs, mehet helyette sima liszt)
1 teáskanál só
3-4 evőkanál szezámmag (ha ez sem akad, bármilyen mag, de akár reszelt sajt is megteszi)
1 tojás

  1. A túrót és a puha vajat simára keverjük, majd hozzáadjuk a finomra reszelt sajtot.
  2. Beledolgozzuk a lisztet és a sót, majd az alaposan összegyúrt tésztát lefóliázva hűtőbe tesszük legalább egy-két órára, de akár egész éjszakára is maradhat.
  3. Lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és vékonyan megkenjük az elhabart tojással. Megszórjuk a szezámmaggal, végül tetszőleges formájúra vágjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a háromszögeket, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-17 perc alatt készre sütjük. Tálalhatjuk forrón, de másnap is finom, sőt nyugodtan fagyaszthatjuk is. 
szezámos-túrós 1
Fotó: Katuci
Blogmustra