OFFLINE

Így tartósítsa az ősszel betakarított fűszernövényeket!

2016. szeptember 27., kedd 11:18

Lassan beköszöntenek a hajnali fagyok, ami azt jelenti, hogy a kint tárolt bazsalikom, snidling vagy citromfű el fog szomorodni, legalábbis ha nem mentjük meg leveleiket az enyészettől. A The garden love gyűjtötte össze azokat a tippeket, melyek segítségével házi fűszernövényekkel vészelhetjük át a telet. 

  • A növényeket legjobb délelőtt, napfényes időben leszedni. 
  • Ne hagyja virágozni őket, szedje le a bimbókat még a szüretelés előtt
  • A legtöbb, ha nem is az összes fűszernövényt bármikor lehet szüretelni, hamar újranőnek. A kivétel a bazsalikom és a petrezselyem, amiket időben le kell szedni, különben felmagzanak. 
  • Tartósítás előtt mossa meg a növényeket! 

Bizonyos területeken, ahol nem olyan hideg a tél, néhány fűszernövény egész télen elél, és lehet őket folyamatosan szedegetni. Ezeket érdemes időnként alaposan megkurtítani. Ezek általában a fás szárú növények, mint a kakkukfű, a rozmaring és zsálya. Az oregano, a majoranna és a citromfű viszont nem szereti a hideget. 

shutterstock 362623601

Most pedig jöjjenek a tippek, amikkel egész télre megőrizhetjük a fűszerkertünk növényeit, a triviálistól a kevésbé ismert módszerekig.

Szárítás

A legegyszerűbb módszer a szárítás, de sok helyet igényel. Meleg, száraz helyre van szükség hozzá, ahová fellógathatja a növényeket. A legjobb, ha kisebb csokrokat köt össze, és lógat fel. Néhány nap alatt a növények elveszítik nedvességtartalmukat. Ekkor szét kell választani az ágakat és a leveleket, melyeket befőttes üvegben vagy vászonzsákban érdemes tartani. Ha nem szeretne levegőn szárítani, a mikrohullámú sütő vagy az aszaló is megoldást jelenthet.

shutterstock 110500421

Vízben fagyasztás vagy zacskóban fagyasztás

A friss növények jégkockatartóban való fagyasztása zseniális ötlet. Az összevágott növényeket némi vízben elkeverve tegye a tartóba, és ha szüksége lesz rá, csak dobja az edénybe.

A másik lehetőség, hogy nem használ vizet, csak egy zacskóban fagyasztja le a növényeket, úgy, hogy fagyasztás előtt ellapogatja őket, és kinyomja a levegőt a zacskóból. A fagyott tömbből pedig mindig levágja/letöri a szükséges mennyiséget a főzés során.

shutterstock 38673409

Olajban vagy zsírban fagyasztás

Olaj, zsír, vaj - mindenkinek ízlése szerint. Elvileg minőségi extra szűz oliva olajjal a legjobb elkészíteni, de megítélésünk szerint jól működik vajjal is. Az olajjal vagy vajjal összekevert fűszernövényeket egy éjszakára tegye a jégkocka tartóba, majd ha megfagyott, át lehet tenni egy zacskóba. Ez a módszer az, amivel a legfrissebb ízt érheti el. 

Tartósítás sóban vagy cukorban

Sóban és cukorban egyaránt tartósíthatóak a fűszernövények, sőt vannak olyanok, mint a levendula, rozmaring, citromfű - melyek izgalmas ízeket adnak a cukornak. Mások izgalmasak a sóval, mint a bazsalikom például. Ehhez ez nem túl nagy befőttes üvegbe érdemes pakolni a szükséges mennyiségű fűszert, majd feltölteni azt sóval vagy cukorral, úgy, mint ahogy azt a házi vaníliás cukor esetében is tesszük.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta