OFFLINE

DIY: az ősz legbarátibb trendje a felvarrós farmer

2016. szeptember 9., péntek 11:27

Esténként már kell a lenge póló fölé valami, ami vagy ultramenő bomberdzseki lesz a szezonban, vagy farmerkabát, ha hirtelen tippelnünk kéne a fast fashion üzletek felhozatala és a divatvilág hírei alapján. A 2016-os őszi szezonban pedig a farmerdzsekik sem ússzák meg a felvarrókat és csiricsáré díszítéseket, hála a Guccinak, valamint a sztárbloggernek, Chiara Ferragninak, de mi ezt nem is bánjuk: kell egy kis vidámság a borús őszi napokra.

Sajnos azonban míg sima farmerdzsekit már 7-10 ezer forintért kapunk (turkálóban kis szerencsével ennek a töredékéért), az olyan divatos darabokat, melyeknek egész hátán minta díszeleg, sokkal drágábban mérik: a Pull and Bearben 15, a Zarában 17 ezer forint egy menő, hímzett hátú dzseki, már ha egyáltalán kaphatóak még, ugyanis borsos áruk ellenére hamar elkapkodták őket. (A zarás már biztos nem kapható, csak eBay-en).

A bolti felvarrós kabátokkal az áron (és készlethiányon) kívül az a problémánk, hogy egyáltalán nem egyediek: bár első ránézésre különlegesnek tűnnek, tízezerszám gyártották le őket ugyanazzal az egyedinek tűnő mintával. Szerencsére a világ legegyszerűbb dolga leutánozni a nagyokat: vegyük például fent említett Chiara Ferragni dzsekijét. A sztárblogger júniusban Los Angelesben sétáltatta meg Filles a papa márkájú luxus farmerkabátját, melynek ötletes felvarróira azonnal felkaptuk a fejünket. Nem csak mi, ugyanis a márka közel 600 eurós, lazának tűnő kabátját hamar felvásárolták.

600 euróból (185 ezer forint) már sokminden kijön, akár egy egész ruhatár, hál' Istennek egy vicces dzseki ennek töredékéből megvan. Én a Humana Vintage-ben vásároltam 950 forintért egy kék, oversized farmerdzsekit, majd Aliexpressről rendeltem 15 dollárért (4000 forint) felvarrókat. Az egészet elvittem egy varrónőhöz, aki hamar felvarrt mindent a kabátra (vittem régebbi felvarrókat, pólókból kivágott mintákat is) 2000 forintért, de ezt az összeget meg is spórolhattam volna, ha nem vagyok annyira béna/lusta. Szóval 7000 forintból kijött egy feltűnő és valóban egyedi kabát.

Az Aliexpress egyébként a vicces felvarrók Mekkája, két üzletet ajánlunk különösen: a beszédes DIY Patches és a Lace Rose nevűeket. Ha azonban még ennél is kisebb szériás és egyedibb felvarrókra vágyik, akkor is segít az Internet! Alább a Fashionista.com cikke alapján bemutatunk pár olyan kis tervezőt, akik felvarrókkal és kitűzőkkel kereskednek!

  • A torontói Rosehund Apparel Twin Peaks-es felvarróival és kitűzőivel lett híres, maguk a termékek 5-10 dollárba kerülnek, tehát olcsók, a szállítás viszont plusz 10 dollár követési szám nélkül, úgyhogy tulajdonképp orosz rulettet játszunk: vagy kihozza a postás a csomagot, vagy nem. Pedig csodálatos holmikat árulnak, kéne mind!
  • A floridai Big Bud Press már továbblépett a felvarróktól és dzsekiket, ruhákat is lehet náluk vásárolni. Ha azonban mi maradunk az egyedi és vicces "patch"-eknél, 7-15 dollárral kell számolni, plusz 15-32 dolláros postaköltséggel.
  • Az Adamjk webshopban nincs sokféle felvarró, de ami van, az kisszériás és 6-8 dollárba kerül. A postaköltségre itt is rá kell szánni 14 dollárt. Adam J. Kurtz művész jegyzi egyébként a fanyar humorral megspékelt felvarrókat, melyke nem annyira színesek és vidámak, mint a Big Bud művei, de van, akinek a csöndes irónia jobban bejön.
  • Nagy kedvencünk a Few & Far Collective, melyet Steen Jones ausztrál művész alapított 2013-ban. Akárcsak a tetoválások, az ő termékei is hordható művészetnek minősülnek. A 10-15 dolláros tigrises felvarrói magukért beszélnek, sajnos a postázás követési szám nélkül 12,50 ausztrál dollárba, követési számmal 30 ausztrál dollárba (6300 forint) kerül.
  • Hatalmas kedvenc szintén a Stay Home Club, melynek egyedi dizájnjai szintán az 5-10 dolláros tartományban mozognak, ráadásul a postázást is meg lehet oldani már 5 dollárból (de akár 32-ből is, ha biztosra akarunk menni).
  • És természetesen egy ilyen felsorolásból sem maradhat ki a magyar Popular Pins sem, melynek alkotója elsősorban kitűzőkkel foglalkozik, de cuki cicás felvarróval is jótékonykodhatunk mindössze 2000 forintért (és a postaköltség is csak 400 forint).

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta