Teszt: vaníliás pudingok és joghurtok

Bár igazi jó pudingot csinálni nem nagy munka, mindannyian elcsábulunk néha, és megvesszük a bolti, poharas termékeket. Csokipudingokat már teszteltünk, most úgy döntöttünk, a vaníliásokon van a sor. Mivel ebből a választék sokkal kisebb - olyanokat kerestünk, amelyik nincs csokival vagy gyümölccsel keverve, és nincs a tetején hab -, ezért mellécsaptuk a kapható tisztán vaníliás - vagy vanília ízű - joghurtokat is. 

DSC4894
Kaszás Tamás / Dívány

A két műfaj eléggé eltér, ezért a vakteszt és az értékelés során is külön kezeltük a pudingokat és a joghurtokat. Az elérhető maximális pontszám mindkét csoportban 30 pont volt, a pudingok győztese valamivel jobban szerepelt, mint a joghurtoké.

A tesztelés során csak az érzékszerveinkre hagyatkoztunk, az összetevőlistát csak a kiértékelésnél néztük meg. Utólag azt mondjuk, nem kérdés, hogy érdemesebb elszöszmötölni egy kicsit a házi vaníliapudinggal, az eredmény sokkal finomabb lesz. Itt is van egy szuper vaníliapuding recept!

Vaníliás pudingok

Negyedik helyezett: Danette vaníliaízű puding, 13 pont

Összetevők: sovány tej 62%, tejszín 20%, sűrített tej 4,6%, cukor, sűrítőanyagok (módosított keményítő, karragén), savó permeátum, kukoricakeményítő, aroma, színezék (béta-karotin).

Elég nagy meglepetés, hogy a műfaj nagy klasszikusa csak az utolsó helyet tudta megcsípni, bár csak addig, amíg rá nem nézünk, miből is készült. Nem egy kézműves termék, ne szépítsük. Vicces, hogy a csokipudingok között viszont a Danette lett az első helyezett. 

DSC4897
Kaszás Tamás / Dívány

„Sok keményítős ipari vaníliapuding, aromával." „Nagyon műanyag." „Ez nem tudom mi, de bármivel turbózták fel, azt nagyon túladagolták." „Jó öreg műanyagíz, enyhén halászleves utóízzel." „Irtó jó illata van, krémes, lágy és finom."

Első helyezett: Landliebe vaníliás krémpuding, 20 pont

Összetevők: Tejszín 45%, Teljes tej, Cukor, Módosított keményítő, Sűrített sovány tej, Természetes aroma, Színezék: karotin, Őrölt vaníliarúd 0,007%,

Az összetevőlista alapján egyértelműen kiemelkedő a Landliebe pudingja, és ez az árára is igaz. Tesztelőink fele kifejezetten lelkes volt, a csapat másik fele viszont eléggé nem szerette. Az egyetlen a mezőnyben, amelyiknek legalább távolról megmutattak egy vaníliarudat is.

DSC4918
Kaszás Tamás / Dívány

„Kicsit természetesebb az állaga, nem annyira gumis, és az íze is jobb, talán látott igazi vaníliát." „Természetes, lágy finom, szemmel látható a vanília." „Finom, szép a színe, és nem tolakodó az íze." „Ez a darabosabb fajtából való, ennek is van egy kis undorító mellékíze." „Vannak benne apró feketék, de nem annyira finom sajnos, nagyon tejszínes és túl édes." „Van benne vanília a fekete pöttyök alapján, és az ízén is érezni, de a műanyag mellékíz elrontja."

Vaníliás pudingok
Név Ár forint Fajlagos ár Ft/kg Pontszám (max: 30) Itt vettük:
Landliebe vaníliás krémpuding 229 1524 20 Spar
Milli vaníliás ízű krémpuding 399 798 18 Tesco
Zott vanília ízű krémpuding 189  1260 14 Auchan
Danette vaníliaízú puding 449 898 13 Spar

Joghurtok

Negyedik helyezett: Riska vanília ízű krémjoghurt, 7 pont

Összetevők: Tej, vanília ízű készítmény 16% (ivóvíz, cukor, glükóz-fruktóz szörp, sűrítőanyag E1442, aromák, tartósítószer: E202, színezékek: E100, E160a, savanyúságot szabályzó anyagok: E330, E331), tejfehérje koncentrátum, fruktóz-glükóz szörp, joghurtkultúra.

A joghurtokat szándékosan külön kóstoltuk, hogy a savanykásabb ízvilág ne zavarja össze a tesztelőket, de ez a termék még így is elég egyöntetűen a túl savanyú értékelést kapta. Senki nem szerette, és összesen egy kolléga volt, aki nem utálta nagyon.

DSC4909
Kaszás Tamás / Dívány

„Nem annyira finom, mert túl savanyú." „Rossz ízű, pedig külsőre jónak tűnik, de nagyon rossz."  „Ehetetlen." „Nem gondoltam volna, hogy a vaníliás joghurtokból vannak rosszabbak is, de ez már tényleg inkább büntetés, mint ajándék." „Fúj, ez undorító, savanyú, keserű szar." „Fura módon ez is inkább citromos ízű, és nagyon halovány."

Harmadik helyezett: Milfina vaníliás joghurt, 13 pont

Összetevők: Joghurt, vaníliás készítmény (cukor, természetes vaníliaaroma, módosított keményítő, étkezési só, színezékek: karotinok, Bourbon-vaníliapor) 

Erős sárga színével kiugrott a mezőnyből, valószínűleg kicsit megszaladtak azok a karotinok a technikus kezében. Az előzőnél sokkal jobb, ezt már volt, aki kifejezetten kedvelte, és mindenképpen a javára írható, hogy nincsen műíze.

DSC4910
Kaszás Tamás / Dívány

„Jé, ennek is lisztíze van, kár." „Túlédesített savanyú joghurt sárgára festve" „Savanyú joghurt, kicsit cukrozva, sok sárga ételszínezékkel." „Azt se gondoltam volna, hogy ebből vannak jobbak, de ez az." „Nem annyira rossz, sőt, ez finom, csak egy picivel marad el a szuperjótól." „Ez is csalódás a savanykás íze miatt, A színre, az állagra és a vaníliamagok látványára összefutott a nyál a számban, de az illata lelombozott, és az utóíze is fanyar, már-már kellemetlen."

Második helyezett: Landliebe laktózmentes vaníliás joghurt, 16,5 pont

Összetevők: joghurt, cukor, természetes vanília aroma, természetes aroma, laktáz enzim.

A Landliebe ismét elég jó összetevőlistát hozott, ráadásul ez a joghurt laktózmentes is, ami elég nagy ovációt váltott ki a szerkesztőség laktózérzékeny tagjai körében. Messze a legdrágább termék a mezőnyben, és nagyon megosztónak is bizonyult, kevesebben szerették, mint ahányan nem.

DSC4913
Kaszás Tamás / Dívány

„Ez kifejezetten finom, jó a savanykás része és jó a vaníliaíz. Meglepően jó." „Ez sem az igazi." „A színe szép, látszanak a vaníliamagok, mégsem az igazi." „Túrós vaníliás gyerekpapi." „Attól, hogy vannak benne fekete pöttyök, mintha igazi vaníliából lenne, attól ez még egy félreértés." „Ennek is savanyú íze van. Habár látszatra ott vannak a fekete pöttyök, a várt vaníliás íz elmarad." 

Első helyezett: Desira premium joghurt, 17,5 pont

Összetevők: Joghurt 3,5%-os m/m tartalmú tejből, cukor, víz, glükóz-fruktózszörp, módosított keményítő, természetes vaníliaaroma, színezék: karotinok.

Két Aldis vaníliás joghurt is volt a mezőnyben, és az egyik be is zsebelte a győzelmet. Az összetevőlista egész jó, az íze egész jó. Volt, aki őszintén lelkesedett, és volt, akinek a Jóbarátok híres főzős jelenete jutott eszébe róla.

DSC4914
Kaszás Tamás / Dívány

Savanykás joghurt, nincs annyira műíze, de nehezen jön nekem össze a vanília+joghurt párosítás" „Ehető, de nem lett a kedvencem." „Ehető, de nem vennék ilyet kétszer." „Ahogy Joey mondta: "a hús jó, a sodó jó". Kb ez a véleményem a vaníliás joghurtokról." „Túrós, vaníliás, híg valami, ami tök finom." „Szénsavas, savanyú íze nem esik jól, inkább citromos, mint vaníliás."

Vaníliás joghurtok
Név Ár forint fajlagos ár Ft/kg Pontszám (max 30) Itt vettük
Desira prémium joghurt  99 495 17,5 Aldi
Landliebe laktózmentes vaníliás joghurt  699 1398 16,5 Spar
Milfina vaníliás joghurt 249 498 13 Aldi
Riska vaníliaízű krémjoghurt 79 632 7 Auchan
Oszd meg másokkal is!
Mustra