Anna Olson gyümölcsös pitéje

Zanza!

Tökéletes nyárvégi édesség a kekszes gyümölcsös pite, amit egy kis mézzel bolondított meg készítője, Anna Olson, akivel nemrég interjúztunk. Ráadásul bármilyen sok összetevős is a recept, egyedüli nehézséget az író beszerzése jelentheti, de általában ezt is tartják a nagyobb boltok, a kefír és a joghurt táján érdemes keresni. 

Mézes kekszes gyümölcsös pite

 Pitéhez:

1,5 bögre Graham-keksz morzsa (vagy teljes

kiőrlésű zabkeksz-morzsa)

3 evőkanál kristálycukor

3 evőkanál sótlan vaj

1 tojásfehérje

Krémhez:

⅔ bögre zsíros tejföl

¼ bögre barnacukor (lenyomkodva)

½ teáskanál vanília kivonat

Gyümölcshöz:

3 bögre bogyósgyümölcs (tetszés szerinti, pl. áfonya)

½ bögre eperdzsem

Mézes kekszhez:

2 bögre finomliszt

2 teáskanál sütőpor

¼ teáskanál szódabikarbóna

¼ teáskanál só

¼ bögre sótlan vaj, lehűtve, felkockázva,

⅓ bögre író

¼ bögre méz

1 nagy tojás

2 teáskanál vanília kivonat

1 tojás sárgája 2 evőkanál vízzel összekeverve

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra! Helyezzünk 8 kis kivehető aljú pitesütő-formát (kivajazatlanul) egy sütőpapírral bélelt tepsire!

2. A pitéhez a kekszmorzsát, a cukrot, a felolvasztott vajat, a tojásfehérjét keverjük el egyenletesre! Nyomkodjuk bele őket a kis sütőformákba (az aljukra, és a széleikre is körben), süssük 10 percig, hűtsük le egy kicsit, majd vegyük 200 C°-ra a sütőt!

3. A krémhez keverjük össze a tejfölt, barnacukrot, vanília kivonatot – majd tegyük félre!

4. Keverjük össze a bogyósgyümölcsöket és a dzsemet – majd tegyük félre!

5. A mézes kekszhez keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót, keverjük hozzá a vajat addig, amíg csak apró vajdarabkák látszódnak! Egy másik edényben keverjük össze az írót, mézet, tojást, vanília kivonatot! Ezután keverjük egybe a lisztes és mézes keveréket (borítsuk ki egy nyújtódeszkára, ha azon jobban össze tudjuk dolgozni)!

6. Nyújtsunk belőle kb. 1,5 cm vastag tésztát, és vágjunk ki 8 kekszformát (akkorákat, amelyek kicsit kisebbek, mint a kisült pite teteje)!

6. A 8 pitére tegyünk egy-egy kanállal a tejfölös és a gyümölcsös krémből. A tetejükre tegyünk egy-egy kekszet! A tojás sárgája és víz keverékével kenjük be a tetejüket!

Tegyük vissza az egészet a sütőbe, és süssük 15-18 percig, amíg a tetejük aranybarna lesz! Szórjuk be porcukorral!

mezeskekszes gyumis pite
Fotó: Food Network
Blogmustra