OFFLINE

Teszt: megpróbáltuk felfedni a KFC titkát

2016. szeptember 2., péntek 13:13

Nemrég egy csodálatos történetet közölt a Chicago Herald Tribune, amely arról szólt, hogy Sanders ezredes múzeumáról (arról a fickóról van szó, aki a Kentucky Fried Chicken étteremhálózatot alapította) kellett cikket írnia egy szabadúszó újságírónak, ám ő valami egészen fantasztikus dologba szaladt bele. Találkozott Joe Lendingtonnal, Harland Sanders unokaöccsével, aki egyszerűen megmutatta neki a családi titkot, azaz a csodás csirkék panírjának a receptjét.

A történet szerint az újságíró találkozott Lendingtonnal, aki egy albumot nyomott a kezébe, amely korábban Claudia Sandersé, az ezredes második feleségé volt. A fényképalbum utolsó lapján az asszony végrendelete állt. Ennek hátoldalára volt firkantva egy recept, amely liszttel elkevert fűszerekről szólt. 11 fűszerről. Mind a KFC híres keveréke. A sokkos újságíró le is fotózta a kérdéses papírt, majd Lendington megerősítette, hogy valóban ez lehet az igazi recept, ugyanis gyerekként gyakran kellett segítenie a családnak az üzletben, bár azt is elismerte, hogy a kézírás biztosan nem Sanders ezredesé.

Persze mint tudjuk, csodák nincsenek, az "eredeti recept"-történettel már más is előállt. Ez pedig a Settle házaspár volt, akik Harald és Claudia Sanders házát vásárolták meg a '70-es években. A házaspár állítása szerint egy darab cetlin találtak egy receptet, mely egy 1964-es naptárban volt. A KFC válaszul beperelte őket, majd közölte, hogy a receptnek semmi köze az eredetihez. Az újságíró értelemszerűen megkereste a céget, hogy mi a véleményük a felfedezéséről. A sajtós emailben reagált, amiben egy rövid történet után közölte, hogy ez az egyik legértékesebb titka Amerikának. Az újságíró nem adta fel, szeretett volna egy igent vagy egy nemet kicsikarni a cégből, de nem sikerült.

Az eredeti, KFC-ben vásárolt csirkefalat, amit a kollégák azonnal befaltak.
Az eredeti, KFC-ben vásárolt csirkefalat, amit a kollégák azonnal befaltak.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A válaszból kiderült, hogy az évek során számos ember hitte azt, hogy kitalálta, mi a KFC csirkéinek titka, de senkinek nem lett igaza. Ami biztos, hogy az '50-es években már elkezdték árulni a két fontos összetevőjét az ízletes csirkének: egy egyedi kuktát, és a lisztkeveréket. Ledington felidézte, hogy milyen is volt az igazi csirke még a hőskorban. "Jobb volt, mert több volt rajta a panír. Kézzel panírozták, és kuktában készült. Addig kellett sütni, míg elkezdett barnulni, aztán bele kellett tenni a kuktába és még 10 percre nyomás alá helyezni. Aztán kiengedni a gőzt, és már ott is volt az aranybarna, omlós hús."

Kipróbáltuk: nem sok sikerrel

A keverék

2 bögre liszt

2/3 evőkanál só

1/2 evőkanál kakukkfű

1/2 evőkanál bazsalikom

1/3 ek. oregánó

1 ek. zellersó

1 ek fekete bors

1 ek szárított mustár

4 ek paprika

2 ek fokhagymasó

1 ek gyömbér

3 ek fehér bors

Naná, hogy nem lehetett kihagyni a lehetőséget, azonnal elrohantam a boltba és vásároltam csirkemellet. A mellet író és tojás keverékébe forgattam, mert ez is kell a boldogsághoz – ám legyen. Egy ponton biztosan eltértem a recepttől, ez pedig a sütés módja. Elvileg az eredeti receptben nyomás alatt készül a hús, de én csak olyan háziasszonyos módon olajban sütöttem ki.

Mivel a talált recepten nem volt tisztázva, hogy teás- vagy evőkanál a fűszerek mértékegysége, a Chicago Harald Tribune újságírói kipróbálták mindkét verziót, én pedig a nagy lisztmennyiség miatt az evőkanalat választottam. Én is, akárcsak a tengerentúli kollégák próbáltam egyszer és kétszer is panírozni. Az első esetben sótlan volt, a másodikban ehetetlenül sós.

Ami számomra kérdéses maradt, az a paprika. Mert az amerikaiak valószínűleg nem ugyanazt a paprikát értik a paprika alatt, mint én. Az enyém például feleannyira sem lett csípős, mint az eredeti, bár én a 4 evőkanálból egyet csemege helyett csípős paprikával helyettesítettem.

Újra próbálkoztam, füstölt csípős és sima paprikával, az eredmény ugyanaz lett. Ezt kétszer paníroztam, hátha, de ettől csak sósabb lett. Aztán jött a két csípős + két sima verzió, ez már szinte megközelítette az eredetit.

Nátrium-glutamát nélkül ne álljon neki!

Az újságírók végül arra jutottak, hogy a tökéletes válasz a mononátrium-glutamát lesz. Elég illúzióromboló, de a KFC saját bevallása szerint használja azt, így az amerikai tesztelők evés előtt megszórták vele egy kicsit a húst. Az eredmény frenetikus lett.

Házi KFC-csirke: a színe se hasonlít, de az állaga is más. Meg persze az íze. Ez nem jött össze.
Házi KFC-csirke: a színe se hasonlít, de az állaga is más. Meg persze az íze. Ez nem jött össze.
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Saját tapasztalat, hogy a paprika mennyiségével érdemes kísérletezni, és az se mindegy, mennyire erős az erős, de az irány tökéletes, ráadásul jóval olcsóbban kijön egy kosárnyi csirkefalat, mint a gyorséttermben – és még ízfokozó sincs benne! Azt viszont sajnos el kell ismerni, hogy a mi csirkénk egyáltalán nem lett olyan, mint az eredeti. Nem csípett annyira, és a hús – bár én kapirgálós csirkét vettem – jóval rágósabb volt, mint az eredeti KFC-s tesztalany. Ami biztos, hogy minél frissebb a fűszer, annál intenzívebb, én pedig a sajátjaimmal kísérleteztem, melyek közül több is fel volt már bontva korábban, így nem volt erős az aromájuk.

Megéri kísérletezni, mert a megoldás valahol itt van a közelben, ráadásul a Harald Tribune tesztelői – akik ugyanezen recept alapján dolgoztak – állítják, hogy sikerült megalkotni a valódi KFC életérzést. Ha önnek összejön, küldjön róla képet, legyen szíves!

Az elkészítés

A húst egy bögre író és egy tojás keverékébe áztatjuk 20 percig. Villával kivesszük, lecsöpögtetjük és a lisztkeverékbe mártjuk, majd a 160 fokra melegített olajba tesszük és aranybarnára sütjük. Aki akarja szórja meg mononátrium-glutamáttal, én a jobb eredmény érdekében sem akartam használni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta