OFFLINE

Haider Ackermannál lett gyakornok a magyar tervező

2016. augusztus 28., vasárnap 09:38

Idén 25. alkalommal rendezték meg a divatvilág ugródeszkájának számító Graduate Fashion Weeket Londonban, melynek ezúttal magyar vonatkozása is volt, mivel a program keretében a fiatal magyar tervező, Kirilla-Molnár Lilla is bemutathatta diplomakollekcióját a rendezvénysorozaton, ahol az angol dizájnerek mellett a nemzetközi divatiskolák végzősei is lehetőséget kaptak.

A 23 éves tervező a londoni Istituto Marangoni hallgatójaként prezentálhatta terveit az eseményen, amin olyan világhírű dizájnereket fedeztek már fel, mint Stella McCartney, Antonio Berardi és Christopher Bailey. Kirilla sajtósától megtudtuk, hogy a magyar lány már kisgyerekként is imádott rajzolni, de a divat iránti elköteleződés csak a gimnáziumi években jelentkezett. Az utolsó két évben már tudatosan készült a továbblépésre, Borszéki Zita divattervező javaslatára a Felszabtér Rajziskolában fejlesztette rajztudását.

“Több ország egyetemére sikeresen felvételizett, végül Londont választotta, mert úgy gondolta, hogy a divatfőváros kínálja a legtöbb lehetőséget. Az Istituto Marangoni mellett szólt az is, hogy a hordhatóbb ruhák tervezésére fektetik a hangsúlyt és a szakma gyakorlati oldalára, az iskola utáni évekre is felkészítenek. Féléves szakmai gyakorlatát a Monreal London luxus sportruhákat tervező cégnél töltötte, ahol a tervezés mellett egy fiatal brand márkaépítésébe is betekintést nyert” – mondja a tervező sajtósa, Boda Krisztina, aki szerint a júniusi bemutató akkora siker volt, hogy Kirilla Lilla ruháit a londoni Vogue is lehozta a szezonban.

“A LILLA KIRILLA márka "Stay Afloat" kollekcióját a klímaváltozás inspirálta. A globális felmelegedés miatt várható tengerszint emelkedés és az olvadó jégtáblák nemcsak a színekben és az anyagválasztásban köszönnek vissza, hanem a mentőfelszerelésre utaló elemekben is: a mentőmellényre jellemző varrásmintákban és szegélyekben, valamint a jellegzetes csatok, pántok, fűzőlyukak használatában. Egy luxury kollekciónál elvárás a minőségi anyagválasztás, a tervező első osztályú szövetekkel hangolta össze a víztaszító anyagokat, amit - egy környezettudatos kollekció esetében - természetesen nem bőrrel, hanem ugyanazt a hatást keltő bevont pamut és vászon alkalmazásával oldotta meg.

Ugyan sok olyan kezdeményezés figyelhető meg, ami a környezettudatos gondolkodásra hívja fel a figyelmet, ilyen például Stella McCartney, aki elzárkózik az állati eredetű anyagok használatától, Christopher Raeburn pedig újrahasznosított anyagokkal dolgozik, de a divatipar sajnos még így is élen jár a "hulladék" termelésben, ezért nagyon jó lenne, ha itt is jobban megjelenne a környezettudatosság” – mutatja be figyelemfelkeltő kollekcióját a tervező, aki a Graduate Fashion weekes bemutatója és kollekciója lookbook fotozása után Antwerpenbe utazott, mivel Haider Ackermannál tölti majd a gyakornoki idejét.

Sick styling by @anekru #stayafloat #plears #eyelets #photoshoot #yellow #blue #model #fw17

Una foto publicada por Lilla Kirilla (@lillakirilla) el

“A Haider Ackerman-ra jellemző vagány, de nőies vonal az, ami az ő tervezői stílusát is meghatározza, ezért nagyon boldog volt, hogy jelentkezését rögtön elfogadták és így közvetlenül végig tudja kísérni, hogyan történik egy nagy divatháznál a következő szezon kollekciójának tervezése és kifutóra állítása” – mondja a sajtós, aki szerint a tervező egy 15 darabos kollekcióval szeretne majd előrukkolni a Haider Ackermannál töltött több mint fél év után. A feltörekvő dizájnerrel és Stay Afloat névre keresztelt kollekciójával személyesen is találkozhatnak szeptember 17-én az Északi Part Kálibuli programjának keretében a Káli Art Inn-ben.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta