Teszt: melyik a legjobb kenyér a városban?

Augusztus 20. az államalapítás és persze az új kenyér ünnepe, úgyhogy mi másról is szólhatna szokásos hétfői tesztünk, mint a kenyérről? Még a Kenyérlelke fesztivál előtt vásároltunk be a város ismertebb kézműves pékségeiben és a szakavatott zsűritől teljesen függetlenül teszteltük le, nekünk melyik kézműves kenyér a kedvencünk.

Amióta egyre több az úgynevezett kézműves pékség Budapesten, ácsingóztunk arra, hogy megtudjuk, mit is tudnak ezek. Tényleg annyira más az a kenyér, amit háromszoros áron vehetünk? Tényleg megéri ennyit költeni erre? A teszt reggelén végigjártuk az összeírt pékséglistát, eredetileg 9 helyszín szerepelt a listánkon, aztán kiderült, hogy két helyen is Marmonsteint árulnak, egy helyen pedig már nem kaptunk kenyeret, mert 10 órára minden elfogyott. így lett összesen 7 kenyerünk. 

DSC9229
Kaszás Tamás / Dívány

A kenyereket nem tudományos alapon teszteltük, bár nagy valószínűség szerint úgy sem okoztak volna csalódást. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, és volt egy olyan kenyér, amelyik ezt meg is kapta. Egy került csak 20 pont alá, de persze ez nem jelenti azt, hogy az nem jó, csak éppen a többi oltári jótól marad le valamennyire. A teszten az összes kenyér nagyon finom volt, nehéz volt választani.

A kenyereket frissen fogyasztottuk, aznap vásároltuk meg őket a pékségekből – és mivel a kenyér magában is egy önálló műfaj – nem is ettünk hozzá semmit és élveztük az ízét. Vásárlásnál számított, hogy kovászos legyen a kenyér és ezen kívül csak lisztet, sót és vizet tartalmazzon. Pontos összetevőlistát sehonnan nem sikerült beszereznünk, de arról biztosítottak bennünket a cégek, hogy ezekben a kenyerekben az van, amire számítunk. Nem is húznánk tovább a dolgot, nézze meg, hol érdemes mostantól kézműves kenyeret vásárolnia. Ahol nem találtunk kovászos fehér kenyeret, az ahhoz legközelebb eső kovászos kenyeret választottuk.

Hetedik helyezett: Marmorstein, 14 pont

Egyáltalán nem néz ki fehér kenyérnek, és ízre sem olyan. Félbarnának simán jó, de fehérnek nem az igazi. Kár érte, de adunk egy tippet: ha már „Marmor” kenyeret szeretne enni, feltétlenül kóstolja meg a diós-mazsolásat, mert az olyan, hogy nem lehet abbahagyni!!!

DSC9207
Kaszás Tamás / Dívány

„Korpás, tömör, száraz.” „Savanykás, semmi extra. Se a héja nem ropog, se a bele nem elég rugós. Kézműves kenyértől többet várnék.” „Ez nem olyan nagy durranás.”

Hatodik helyezett: Brót Pékség, 19 pont

A belseje jobb, mint a héja, átlagosnak legfeljebb ebben a szuper mezőnyben mondanánk, drága, de jó kenyér. Nem teljesen fehér, viszont kovászos, mivel kovászos fehéret itt nem kaptunk.

DSC9216
Kaszás Tamás / Dívány

„Ez lehetne tömős bolti kenyér is.” „Ebben az a különleges, hogy úgy nagyon jó, hogy nincs benne semmi különleges. Egyszerűen csak egy finom kenyér.” „Nagyon könnyű, lehetne kicsit ropogósabb a héja.” „Én fordítva vagyok bekötve, mint a többiek, én a kenyér héját szeretem, a belét nem. Nos, ennél a darabnál csak a kenyér külseje ízlett, ami nálam nagy szó!”

Ötödik helyezett: Pékműhely, 20 pont

Ez volt a legolcsóbb kenyér a kóstolón (igaz, hogy fajlagos árakat ezúttal nem számoltunk, azonban a méreteket láttuk), semmi flanc, csak a finom kenyér. Nem sokkal maradt le a harmadik helyről, de ez egyáltalán nem tántorítana el minket attól, hogy megvegyük legközelebb is. 

DSC9203
Kaszás Tamás / Dívány

„Semmi extra, finom.” „Nem teljesen fehér, de tök jó.” „Ez király.”

Harmadik helyezett: á table!, 21 pont

Holtversenyben lett az á table és a Panificio il Basilico harmadik helyezett. Gyönyörű kenyér, és átlagosan már több mint 4 pontot kapott a tesztelőktől.

DSC9198
Kaszás Tamás / Dívány

„Isteni!!! kicsit sütiíze van, de az jó.” „Ez is finom, jó héj, jó bél, és íze is van.” „Ez is jó kenyér, kicsit vastag a héja és túl savanyú az utóíze.”

Harmadik helyezett: Panificio il Basilico, 21 pont

Kizárólag pozitív értékeléseket kapott ez a kenyér, viszont többeknek is feltűnt, hogy savanykás íze van. Biztosra mehet ezzel, ha ezt az ízvilágot keresi.

DSC9211
Kaszás Tamás / Dívány

„Nagyon finom.” „Jó kis ropogós héj, picit savanyú bél.” „Király, ez is kenyér, kicsit savanykás.”

Második helyezett: Jaques Liszt, 23 pont

Második lett a „zsákliszt” és tulajdonképpen meg is érdemli, hiszen minden megvan benne, ami egy jó fehér kenyérhez kell: kívül ropogós, belül puha, de közben tömör.

DSC9189
Kaszás Tamás / Dívány

„Kívül kemény, belül puha nagyon finom.” „Jó ropogós héj, jó rugós bél, ez nekem ízlik.” „Nagyon jó roppanós a héja, a belsejének is jó az állaga, az íze is nagyon rendben van.”

Első helyezett: Pipacs Pékség, 25

Ilyen még nem volt, hogy egy termék a kóstolón megszerezhető maximális pontszámot gyűjtse be, nos, a Pipacsnak sikerült. Odáig vagyunk ezért a kenyérért, egészen komolyan. Egy óriási baja van csak: képtelenség leállni az evéssel.

DSC9260
Kaszás Tamás / Dívány

„Ez a kedvencem!!!!!” „Ez ropog a legjobban az összes közül, és a héján rajta maradt a kelesztőkosár mintája, ami tök cuki. Finom.” „Ez is baromi jó.”

Termék neve Ára (Ft) Pontszám (max. 25) Itt vettük
Pipacs Pékség 520 25 Pipacs Pékség
Jaques Liszt 695 23 Jaques Liszt
Panificio il Basilico  490 21 Panificio il Basilico 
á table! 790 21 á table!
Pékműhely 250 20 Pékműhely
Brót Pékség 450 19 Brót Pékség
Marmorstein 450 14 Budai2   
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra