Nagy hatással vannak az egyenruhák a divatra

“Az egyenruhák mindenütt jelen vannak és alakítják a látásmódunkat” – mondja a FIT Divat- és Textiltörténeti galériájának divattörténésze, Jennifer Craik, aki szerint az egyenruha megjelenése óta emlékeztet bennünket a társadalmi hovatartozásunkra, de mára már olyan általánossá vált, hogy gyakran hajlamosan vagyunk ezt figyelmen kívül hagyni.

“Az egyenruha célja, hogy beleolvadjon a tömegbe, de egyben ki is emelkedjen onnan. Az egyenruhák egyedülálló szerepet töltenek be a mindennapi életünkben” – folytatja Craik, aki a New York-i FIT munkatársaival egy rendkívüli tárlatot állított össze ‘Uniformity' néven.

On the blog now: The FIT Museum's Uniformity#FITmuseum#Uniformity#linkinbio

Una foto publicada por Tabitha Serrano (@concreteislandista) el

A november 19-ig látogatható kiállítás az 1800-as évektől kezdve mutatja be, hogy milyen hatással voltak az egyenruhák a divatra és fordítva. A szervezők tematikusan négy kategóriába sorolták az egyenruhákat a rendezés során: katonai, munka, iskolai és sportszerelések, de az egyes kategóriákon belül egymás mellett mutatják be azokat a nagyhatású darabokat is, amelyek olyan divattervezőket ihlettek meg az elmúlt évtizedekben, mint Coco Chanel, Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Thom Browne, Ralph Lauren, a Comme des Garcons, a Sacai, a Moschino, a Tom Ford, vagy éppen legutóbb a Vetements, melynek tervezője DHL-s pólókat küldött a kifutóra.

#Uniformity #FITmuseum

Una foto publicada por @beatrix_sarah el

Amennyiben felkeltette érdeklődését a divatvilág és az egyenruhák ősrégi kapcsolata, de emiatt mégsem látogatna el New Yorkba, akkor ide kattintva az Instagramon, itt pedig a Twitteren követheti be az izgalmas tárlatot – hívja fel a figyelmet az alternatívákra a Fashionista.com.

Az iskolai egyen- és tornaruhák, valamint a munkások által divatba hozott kezeslábasok is nagy hatással voltak a divatvilágra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek