OFFLINE

Dobjon el mindent és rohanjon sört kóstolni Kőbányára!

2016. augusztus 20., szombat 10:34

Néhány főzde kitalálta, hogy a kézműves már nem elég elit, legyen egy új kategória: a kraft sör. És szerveztek gyorsan egy fesztivált is neki. Az I. Kraft Sörfesztiválon jártunk.

„A kézműves olyan tucatfogalom lett, amit boldog-boldogtalan használ, néha még olyan termékekre is, amik biztos hogy nem kézművesek. Valamikor még úgy-ahogy mögé lehetett rakni egyfajta minőségi elvárást, de most már kiüresedett a jelző. A kézműves sörök piacán is van mindenféle minőségű termék, sőt, volt olyan kommersz sörgyár, aki kézműves címkével ellátott sört dobott piacra.” – fejtette ki Németh Antal, a MONYO díjakkal elhalmozott sörfőző mestere. Érthető a törekvés, hogy a valóban elit minőséget képviselő sörfőzdék szeretnék megújítani és kicsit felrázni a piacot, és létrehozni egy olyan jelzőt, amit magukénak éreznek.  

A kőbányai, gyönyörű, ipari, indusztriális környezetben lévő Főzdeparkban négy kis főzde működik, akik egymást inkább harcostársnak, mintsem konkurenciának tekintik. Elsőként a MONYO Brewing. Co. költözött be, majd a Mad Scientists és a Hot Top Brewery, negyedikként pedig a Horizont Sörök, akik két év bérfőzetés után most jutottak el odáig, hogy saját főzdét nyissanak.

A főzdék dolgozói egy nagy, egymást segítő és néha heccelő csapatként tekintenek egymásra, és büszkék arra, hogy abban a műemlék jellegű kőbányai épületben dolgozhatnak, ahol a sörgyártásnak 100 éves hagyománya van. Az épület jellegzetes homlokzatát tette például az egyik sörcímkéjére a MONYO. Németh Antal nagy lelkesedéssel beszél a terveikről, melyek között most az egyik legfontosabb a kraft sör fogalmának bejegyeztetése. Jó lenne, ha lenne egy olyan minőségi címke, amiben megbízhatnak a vásárlók, amit szakmailag ki kell érdemelni: a kraft címkét a négy főzde nem magának akarja megtartani, ehhez bármilyen más főzde is csatlakozhat, ha megfelel a kritériumoknak. Olyannyira, hogy a főzdeparkban rendezett Első Kraft Sörfesztiválon rajtuk kívül még öt vendégfőzde képviselteti magát: a RothBeer, a Hedon, a Balkezes, az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Kentucky Ale.

   

A sajtótájékoztató kissé döcögősen indult, látszott, hogy még nekik is új a dolog, de nagyon jó hangulatú eseménnyé vált. Végig lehetett menni a főzdéken: nekem csak a MONYÓra volt időm, mert az érdekelt a legjobban, de a sörfőző mesterek a többi főzdén is végigkalauzolták a résztvevőket. Megkóstolhattuk a különböző malátákat, beleszagolhattunk az erős illatú komlóba, megnézhettük a ragyogóan tiszta, különböző névre keresztelt tartályokat. Megnézhettük a rengeteg elismerést, amit a MONYO kapott, és beszélt arról is, kinek, hova főznek különböző söröket (például a székesfehérvári püspök, vagy a Rosenstein vendéglő söre náluk készül saját recept alapján).  

Természetesen kóstolni is lehetett, az éhezőknek pedig a kitelepült Zing burger segített életben maradni. Az Első Kraft Sörfesztivál mindössze vasárnap reggelig tart, ha van ideje és szereti a sört, menjen ki, mert csodálatosan finom dolgokat lehet inni (én egy Kentucky IPÁt próbáltam, de visszamegyek még a többiért). A sörök egyenárasak (400 Ft egy pohár, 800 Ft egy korsó), nincs belépő, nincs kötelező pohár, csak a szépséges sörgyár és a hosszú sörpadok. Ingyenes buszok járnak a Blahától öttől kettőig minden óra 30-kor, visszafelé pedig egészkor. És természetesen a főzdelátogatásokra is lehet jelentkezni, ezek szombaton napközben indulnak.  

 

A korlátozott férőhely miatt előzetes regisztráció szükséges.
MONYO Brewing Co.: hello(kukac)monyobrewing.com

Mad Scientist: madscientistbeer(kukac)gmail.com

HopTop Brewery: info(kukac)hoptop.hu

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta