Teszt: olcsó vajakat kóstoltunk

A vaj is azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amely minden háztartásban megtalálható. Sokan el sem tudják képzelni életüket vaj nélkül, elsősorban nekik próbáltunk meg segíteni a következő teszttel. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit tudnak a kifejezetten olcsó, igen, jól látja, olcsó vajak.

Ugyanis összetevőügyileg nincs különbség vaj és vaj között, legyen ez kilónkénti kétezres, vagy hangzatos márkájú, sokezres árú. Úgyhogy igazán érett már egy ilyen teszt is.

DSC6485
Kaszás Tamás / Dívány

Vaj

A termékcsoport meghatározása

Az idetartozó termékek kizárólag tejből és/vagy valamilyen tejtermékből (tejszín, tejzsír, vagy tejzsírfrakció, savószín stb.) készülnek, 20 oC-on szilárd halmazállapotúak és kenhető állományúak, legalább 10% (m/m) és legfeljebb 90% (m/m) tejzsírt tartalmaznak, és a sómentes szárazanyag-tartalmuknak legalább kétharmada tejzsír.

A termékeket három csoportba soroljuk és beszélünk vajról és vajkészítményekről mint egyszerű termékekről, továbbá ízesítőanyagok hozzáadásával előállított összetett termékekről, más néven ízesített vajkészítményekről.

A pH-érték alapján megkülönböztethetünk három terméktípust: édestejszín-vajat (pH 6,2-6,6), félsavanyútejszín-vajat (pH 5,1-5,6) és savanyútejszín-vajat (pH 4,6-5,0), ill. -vajkészítményt. A termékek gyárthatók étkezési só hozzáadásával vagy anélkül. Az első esetben a terméket sózott vajnak, ill. vajkészítménynek nevezzük.

Vaj

A vaj 20 oC-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú "víz a zsírban" típusú emulzió, amely a vízen kívül más hozzáadott anyagot nem vagy legfeljebb tejeredetű tejsavkoncentrátumot, étkezési sót, színezéket, tejsavbaktérium-színtenyészetet, esetleg nátrium-hidrogén-karbonátot tartalmaz.

A zsírtartalom szerint megkülönböztetünk (teljes zsíros) vajat, háromnegyedzsíros vajat és félzsíros vajat. Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Összesen kilenc vajat kóstoltunk, a bevásárlásnál olyanokat válogattunk össze, amelyek kilónkénti áruk nem haladja meg a 2200 forintot. Végül ennél is legdrágább versenyző fajlagos ára is épp 2100 forint alatt maradt, ez tehát a büdzsé kategória. A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, egyedül a nyertes tudott 20 pont fölé jutni.

Érdekes, hogy általában mi is ezek közül a vajak közül választunk a boltokban, de volt pár gurmand kolléga is, akik szerint ezek a vajak nem tudnak sokat, például:

„Ezek között nagyon kevés volt a bármilyen szempontból is kiugró, volt egy nagyon rossz, meg két a többinél jobb, a többi meg teljesen semmilyen. Lehet, hogy a kétszer ennyibe kerülő vajak között találunk igazán finom, diós, határozott ízű vajakat, de ez a büdzsé kategória leginkább semmilyen. Nem kellemetlen, nem bántó, friss kiflivel jól csúszik, de semmilyen.”

Utolsó helyezett: Milfina (Aldi), 9 pont

Összetevők: nem derült ki a csomagolásról

Az aldis vajak ezen a teszten nem arattak nagy sikert, ami meglepő, hiszen a német cég termékeit általában bírjuk. Nos, a vajak most nem estek ebbe a kategóriába.

DSC6420
Kaszás Tamás / Dívány
„Egyértelműen napközis, menzás vaj íz. Ami végül is egy íz, és biztosan van, aki pont ezt keresi.” „Jé, ez is menzavaj, érdekelne mi a márkája ezeknek, hogy ilyet ne vegyek.” „Semmi vaj íze nincs, borzasztó.”

Nyolcadik helyezett: Sissy (Penny Market), 11,5 pont

Összetevők: édes tejszín.

Állítólag nincs vajíze, valószínű az édes tejszín miatt következtettek többen is erre. Kalácsra kenve azért el tudnánk viselni.

DSC6429
Kaszás Tamás / Dívány
„Halovány íze van, de legalább nem bántó.” „Margariníze van, ez csapda?” „Semmi vaj íze nincs, ennél még egy Delma is jobb.”

Hetedik helyezett: Milbona (Lidl), 13,5 pont

Összetevők: nem derült ki a csomagolásról

Íme az egyik Lidl-termék, ez lett a gyengébb minőségű a teszt alapján.

DSC6425
Kaszás Tamás / Dívány
„Nagyon fura, kellemetlen, nekem ez a mélypont.” Ízlik, de nem átütő.” „Semmi extra, teljesen átlagos vaj.”

Ötödik helyezett: Auchan (Madaras), 15,5 pont

Összetevők:  nem derült ki a csomagolásról

Holtversenyben lett ötödik az auchanos és tescós vaj, ebben az árkategóriában megállják a helyüket.

DSC6422
Kaszás Tamás / Dívány
„Átlagos, ez is az az íz nélküli vonal, ami megzsírozza a kenyeret, jól csúszik, de ennyi.” „Puha, selymes íze van.” „Ennek konkrétan nincs íze, ez most jót jelent?”

Ötödik helyezett: Tesco, 15,5 pont

Összetevők: pasztőrözött tejszín, vajkultúra.

Ötödik és pont öt ponttal csúszott le az első helyről. 

DSC6424
Kaszás Tamás / Dívány
„Teljesen átlagos, meg lehet enni, de nem váltja meg a világot.” „Ez is a menzás ízvilág, legalább van miből válogatni.” „Elég margarinos, már ami érződik rajta, íze nem sok van.”

Bronzérmes: Pilos (Lidl), 18,5 pont

Összetevők: tejszín.

Szintén holtversenyben lett harmadik helyezett a lidlös és sparos vaj, mind a kettő finom, selymes, mellékíz nélküli. Úgy látszik ebben a spórolós árkategóriában már ennek is örülni kell.

DSC6430
Kaszás Tamás / Dívány
„Semmi íze nincs, csak állaga.” „Ez volt az egyik kedvencem.” „Finom krémes, nem túl sós, nincs mellékíze.”

Bronzérmes: SPAR Budget 18,5 pont

Összetevők: pasztőrözött tejszín.

Ha jó vajat akar venni, akkor ezzel már jól jár, mostanában sok terméke szerepel a SPAR-nak az első három között, ez elég jó hír.

DSC6427
Kaszás Tamás / Dívány
„Normális vajíze van, nem túl karakteres, de kellemes. Az egyik legjobb a teszten.” „Selymes, finom, semmi extra.” „Enyhén sárgás színű, teavajas vaj.”

Ezüstérmes: Auchan (zöld), 19 pont

Összetevők:  nem derült ki a csomagolásról.

Nos, ezt nem gondoltuk volna, hogy az auchanos vaj becsúszik a második helyre és mi az, hogy becsúszik?! Konkrétan 1,5 ponttal maradt le a dobogó első fokáról. Szép!

DSC6431
Kaszás Tamás / Dívány
„Ez is finom, enyhén diós ízű, klassz.” „Kicsit zsírízűbb, mint a kedvencem, de másban nem tér el.” „Klasszikus vajízű vaj. Finom.”

Aranyérmes: Riska vaj, 20,5 pont

Összetevők:  nem derült ki a csomagolásról.

Éljen! Olcsó és valóban egy nagyon finom vaj, kizárólag jó értékeléseket kapott, megérdemli az első helyet.

DSC6417
Kaszás Tamás / Dívány

„Kellemes vaj íze van.” „Kellemes tejszínízű, könnyű vaj.” „Oké, ezt kaphatja a gyerek, én is bármikor megenném.”

 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 30) Itt vettük
Riska vaj 419 2095 20,5 Tesco
Auchan (zöld) 157 1570 19 Auchan
SPAR Budget  159 1590 18,5 SPAR
Pilos (Lidl) 399 1596 18,5 Lidl
Tesco 399 1596 15,5 Tesco
Auchan (Madaras) 199 1990 15,5 Auchan
Milbona (Lidl) 175 1750 13,5 Lidl
Sissy (Penny Market), 399 1596 11,5 Penny Market
Milfina (Aldi) 399 1596 9 Aldi
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek