OFFLINE

Nagyikonyha: meggyes béles

2016. augusztus 14., vasárnap 14:18

Az a jó a meggyes sütikben, hogy friss meggyel, befőttel és fagyasztottal is szinte ugyanolyan jól működnek. Ha pedig a savanykás, finom gyümölcsöt kiegészítjük némi dióval és linzertésztával, már kész is van a nyár egyik kedvenc nagyisütije.

A recept nem ősrégi családi, anyáról-lányra szálló írás, egyszerűen csak felcsaptam a Horváth Ilona szakácskönyvet. Ez az adag egy nagyjából fél gáztepsi méretű formához elegendő. Ha javasolhatom, akkor legyen fém a tepsi, jénaiban, kerámiában nehezebben sül át. 

Hozzávalók (24x32 cm-es tepsihez)

30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
csipetnyi só
5 dkg puha vaj
20 dkg cukor
4 tojás
10-15 dkg dió
60 dkg meggy

  1. A tésztához kézzel vagy késes robotgéppel összedolgozzuk a felkockázott, hideg vajat a porcukorral, a liszttel, a tojással és a csipetnyi sóval. Az így kapott linzertésztát műanyag fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
  2. Ha a tészta már nyújtható állapotba került, elkészítjük a tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk.
  3. A fehérjékből kemény habot verünk, és félretesszük.
  4. A puha vajat habosra keverjük a cukorral. Eldolgozzuk benne a tojássárgájákat is.
  5. A fenti keverékbe keverjük bele a megdarált diót, a kimagozott meggyet. Ha ezzel megvagyunk, beleforgatjuk a felvert fehérjehabot is.
  6. A tésztát nagyjából megfelezzük (az egyik kicsit lehet nagyobb).
  7. A nagyobbik darabot vékonyra nyújtjuk, és a tepsi aljába helyezzük úgy, hogy az oldalára is felérjen. (Érdemes a kinyújtott tésztát a sodrófára lazán feltekerni, és a tepsi felett visszaereszteni.)
  8. Az alsó tésztarétegen egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket.
  9. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és lezárjuk vele a süteményt. Ilyenkor egy villával megigazíthatjuk az oldalát. A tetejét megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük nagyjából 30 percre.
  10. A lepényt hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk. 

További meggyes recepteket ITT talál! 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta