Zanza!

Évek óta nézem irigykedve, hogy a főzőműsorokban, ahogy leszedik a kertben a friss cukkinivirágokat, betöltik egy finom krémmel, és kirántják. Főleg, ahogy Jamie Oliver gumicsizmát vesz, és a csodakertjéből süt-főz. (Ezt a receptet is ő ihlette.) Végre mi is termesztünk cukkinit, és ontja a virágot. Akinek nincs, vagy nem tud kérni ismerősöktől, vadásszon a piacon. A Fény utcai és a Lehel piacon szombatonként biztosan talál.

töltött cukkinivirág 1
Fotó: Katuci

Szóval a ropogósra sült tészta alatt vékony rétegben védik a szirmok a krémes tölteléket. Elképesztően finom, frissen fogyassza, akár előételként vagy nagyobb adagban főételként.

Szereti a cukkinit? Próbálja ki EZEKET is!  

Hozzávalók

10-12 cukkinivirág (az is jó, amin rajta van a pici termés)
10 dkg ricotta (hiperekben, szuperekben mindig van)
10 dkg mascarpone
5 dkg parmezán / grana padano (ha vegánoknak készíti, hagyja el!)
kis csokor snidling
kb. 20 bazsalikomlevél
só, bors
2 dl habzóbor (pl. a lidlben talál ilyen kis kiszerelésűt is)
10 dkg liszt
kb. 3 dl olaj a sütéshez

  1. A cukkinivirágokat óvatosan leöblítjük, a szirmaikat széthajtjuk, és a bibéjüket kicsippentjük.
  2. A zöldfűszereket felaprítjuk, majd simára keverjük a ricottával, a krémsajttal és a finomra reszelt sajttal. Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. (Na, ebből a keverékből mindjárt készíthetünk dupla adagot is, jó lesz a maradék a vacsorához szendvicskrémnek.)
  3. A tölteléket habzsákba vagy erős uzsonnás tasakba szedjük, és az óvatosan kinyitott virágok belsejébe töltjük. A szirmokat kicsit megcsavarjuk, ezzel le is zárjuk könnyedén.
  4. A lisztet egy nagy csipet sóval és a folyamatosan hozzácsurgatott habzóborral csomómentesre keverjük.
  5. Az olajat felforrósítjuk, és a masszában megmártott virágokat óvatosan beleengedjük. Minden oldalát aranysárgára sütjük. Ha van még bébicukkini, azzal is járjunk el ugyanígy, nagyon finom lesz.
  6. Papírtörlővel bélelt tálcára szedjük, és frissen, forrón tálaljuk. 
Betöltés előtt.
Betöltés előtt.Fotó: Katuci
töltött cukkinivirág 2
Fotó: Katuci
Blogmustra