Szezonja van: szilvásgombóc másképp

A szilvaszezonban elmaradhatatlan szilvásgombócra mutatunk most egy alternatív, „reformosított” verziót. Sima burgonya helyett édesburgonyából és részben zablisztből készítjük, a szokásos zsemlemorzsa helyett pedig darált dióba forgatjuk. 

Persze ha ön nem kedveli az ilyesféle reformációt, készítheti a hagyományos módon, 35 deka krumplival, 20 deka sima liszttel és a dió helyett 20 deka pirított zsemlemorzsával. 

Szilvásgombóc másképp
Ötvös Zsuzsanna

Az édesburgonya édeskés, kicsit édes sütőtökre emlékeztető íze nagyon jól passzol a fahéj, a szilva és a dió hármasához! Ha azt jobban szereti, készítheti igazi jó sűrű, házi szilvalekvárral is. 

Hozzávalók kb. 12-15 nagyobb gombóchoz:

350 g édesburgonya (megtisztítva mérve) 
1 tojássárga
1 ek. olvasztott vaj
egy csipet só
kb. 200 g liszt: felesben sima liszt és zabliszt
12-15 szem szilva
kb. 3 ek. nádcukor
1 kk. őrölt fahéj  
kb. 200 g darált dió 

1. A megtisztított édesburgonyát kockákra vágjuk, és puhára főzzük. Még melegen krumplinyomóval összetörjük, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

  2. Az összetört édesburgonyához hozzáadjuk a tojássárgát, az olvasztott vajat, a sót, és fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet: összesen annyit, hogy egy lágyabb, de azért gyúrható tésztát kapjunk. Fél órát pihenni hagyjuk a tésztát.

3. A tésztát lisztezett felületen jó fél centi vastagra nyújtjuk, majd kb. 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére egy szem szilvát teszünk, amelynek a magja helyére egy kávéskanálnyi fahéjas nádcukrot kanalaztunk. A tésztakockákból gombócokat formázunk lisztes kézzel a szilvaszemek köré.

4. A gombócokat forrásban lévő sós vízben kifőzzük: miután feljöttek a víz tetejére, még kb. 4-5 percig főzzük. Közben száraz serpenyőben picit megpirítjuk a darált diót, és ebben hempergetjük meg a kifőtt gombócokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek