OFFLINE

Alexander McQueen bőréből készülhet dzseki

2016. augusztus 8., hétfő 15:59

Míg tavaly a kijevi dizájnert, Konstantin Koftát az emberi testrészek élethű ábrázolása ihlette meg táskakollekciója megtervezésénél, addig a neves londoni designiskola, a Central Saint Martins végzős diákját, Tina Gorjancot a géntechnológia és a DNS luxusiparban való használata foglalkoztatta “Pure Human” címen  futó vizsgamunkája elkészítésénél, amit a Material Futures program keretében mutatott be a közelmúltban.

Ijesztő, de gyakrabban találkozhatunk hasonlóval a jövőben.
Ijesztő, de gyakrabban találkozhatunk hasonlóval a jövőben.
Fotó: tinagorjanc.com

A hatásvadász kollekció érdekessége, mellyel a feltörekvő tervező azonnal felhívta magára a divatszakma figyelmét az, hogy Gorjanc a 2010-ben öngyilkosságot elkövetett Alexander McQueen DNS-éből nyert bőrből hozta létre a szeplőket, tetoválásokat és anyajegyeket is felvonultató bőrdzsekit és táskát. Ezek a “minták” pedig megegyeznek az egykori tervezőzseni testének lenyomatával.

Utóbbi talán hátborzongatóan hangzik, de a kritikusok szerint az ötlet annyira bizarr és újszerű, hogy valószínűleg maga Alexander McQueen is csak üdvözölné a kollekciót, sőt a néhai tervező is gondolkodott már hasonlóban 1992-ben, amikor a saját haját használta fel legendássá vált “Jack the Ripper Stalks His Victims” kollekciójához – írja a GQ.com Gorjanc meghökkentő és elgondolkodtató munkájáról, amivel második helyezést ért el a Mullen Lowe Nova Awardson, de többen is megkeresték már a termék piacra dobásával kapcsolatban is. Ő viszont inkább egy galériában látná viszont innovációját.

Íme a McQueen DNS-éből nyert bődzseki terve
Íme a McQueen DNS-éből nyert bődzseki terve
Fotó: tinagorjanc.com

Az 1989-ben született tervező, aki gyakornokosdott már J.W. Anderson, a Studio XO és Derek Lawlor stúdiójában is, sikeresen regenerálta McQueen bőrének mintáit, de a képen is látható bemutatódarabhoz disznóbőrt vett alapul. Gorjanc egyébként nem kívánja eladni kollekcióját, célja mindössze az, hogy felhívja a figyelmet a géninformációkkal való visszaélés veszélyeire és következményeire, továbbá szeretett volna kidolgozni egy olyan technológiát, mellyel laboratóriumi körülmények között is lehet igazi bőrt előállítani. Ha ez elterjedne, a divatipart többé nem neveznék állatkínzónak.

“Az utolsó vizsgámat a McQueen ház egyik képviselője is megnézte. Lenyűgözte a végeredmény és pozitív visszajelzéseket kaptam a munkámat illetően” – mondja a tervező, aki arról is biztosította az érdeklődőket, hogy projektje a szabadalmi jogi ügyvédek szerint is teljesen legális. Persze Gorjanc nem tudja szabadalmaztatni McQueen DNS-sét, de a “genetikailag módosított genetikai anyagról” nyújtott be szabadalmi kérelmet az év májusában. Szerinte egyre több vállalat működik együtt biomérnökkökkel annak érdekében, hogy az állatok helyett emberi bőrön tesztelhessék le a kozmetikumokat.

Nem kerülnek forgalomba a hátborzongató darabok.
Nem kerülnek forgalomba a hátborzongató darabok.
Fotó: tinagorjanc.com

A tervezőt jóideje foglalkoztatja a biotechnológia, projektjéhez olyan eseteknek nézett utána, mint például Henrietta Lacks-é, akinek sejtjeiből George Otto Gey megalkotta az első emberi halhatatlan sejtvonalat, a HeLa-t. Az 1951-ben méhnyakrákban elhunyt afroamerikai nő történetéről Rebecca Sloot még könyvet is írt The immortal life of Henrietta Lacks aka HeLa címmel.

Ez a jogterület azonban még eléggé zavaros, a Harvard Law School bioetikai joggal foglalkozó szakértője, Glenn Cohen szerint “nagyon gyakori”, hogy a kutatók szöveteket használnak a kutatásaikhoz. Manapság azonban csak abban az esetben használhatják fel ezeket, ha a betegek aláírásban megerősítik beleegyezésüket. Ez egyébként már haladás ahhoz képest, hogy a 80-as évek közepén még jogi csatát lehetett veszíteni egy ilyen üggyel a bíróságon.

Az Egyesült Államokhoz képest kevésbe szigorú szabályok vonatkoznak az Egyesült Királyságban élőkre. A Cambridge-i egyetem orvosi és etikai jogokkal foglalkozó tanára, Dr. Jeff Skopek szerint az Egyesült Királyságban nem vonatkozik tulajdonjog az emberi szövetre. Tehát technikailag McQueen sem a saját haját használta fel. Ebben az esetben az úgynevezett közös tulajdon szabályai érvényesek.

“Mindig is arra presszionáltak, hogy lépjem át a határokat és rúgjam fel a divat szabályait. Függetlenül attól, hogy az végül sikeres lesz vagy sem” – mondta Tina Gorjanc, aki ugyanúgy a Central Saint Martins diákja, mint egykor maga Alexander McQueen, vagy többek között Riccardo Tisci és Phoebe Philo.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta