Alakbarát ribizlis-túrós pite

Habkönnyű, üdítő nyári desszert ez a pite: egy vékony réteg omlós tésztára friss túrós krém kerül, majd savanykás ribizlizselé teszi fel az i-re a pontot. Most az omlós tésztát is „alakbarát” verzióban készítettük: csak zabpehelyből készült, de természetesen zabpehely helyett sima lisztet is használhatunk. Ha viszont szeretnénk még reformabbá tenni a sütit, a cukrot is cserélhetjük xilitre, vagy más alternatív édesítőre.

RibizliTúró1
Ötvös Zsuzsanna

Ribizli helyett pedig bármilyen bogyós gyümölccsel (pl. málna, áfonya, szeder) is finom lesz, de sárgabarackkal is érdemes kipróbálni!

Hozzávalók egy 25x35 cm-es tepsihez:

Tészta:

150 g zabpehelyliszt (vagy késes aprítóban finomra aprított zabpehely)
50 g porcukor (nádcukorból akár)
100 g hideg vaj
egy csipet só

Túrós réteg:

500 g túró
5 dl tej
4 dl tejföl
2 tojás
80 g kukoricakeményítő
160 g (világos nád)cukor
egy rúd vanília magjai

Ribizlizselé:

600 g ribizli
4-5 ek. nádcukor
4 lap zselatin

1. A tésztához az összes hozzávalót kézzel elmorzsoljuk vagy S-késes aprítógépben morzsásra aprítjuk, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem állna össze, egy kevés hideg vizet adunk hozzá. Egy órára hűtőbe tesszük.

2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, mint a tepsi, és a tepsi aljába helyezzük úgy, hogy körben egy-két centi magas pereme legyen. Villával megszurkáljuk, majd 180°C fokra melegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

3. A túrós réteghez az összes hozzávalót botmixerrel alaposan összedolgozzuk, majd a kisütött tésztalapra öntjük (nem szabad megijedni, nagyon folyós ekkor még ez a massza, a keményítőtől szépen meg fog szilárdulni sütéskor).

4. 180°C fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük: akkor van készen, amikor már a közepe is megszilárdult. Hagyjuk kihűlni.

5. A ribizlizseléhez a ribizli kétharmadát (400 g) pürésítjük és szitán átpasszírozzuk. Az így kapott, kb. 200 g püréhez hozzáadjuk a maradék 200 g ribizlit, és a cukorral együtt forrásig melegítjük. Ekkor feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Ráöntjük a túrós rétegre, majd teljesen kihűtjük.

RibizliTúró3
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek