OFFLINE

Alakbarát ribizlis-túrós pite

2016. augusztus 4., csütörtök 09:50

Habkönnyű, üdítő nyári desszert ez a pite: egy vékony réteg omlós tésztára friss túrós krém kerül, majd savanykás ribizlizselé teszi fel az i-re a pontot. Most az omlós tésztát is „alakbarát” verzióban készítettük: csak zabpehelyből készült, de természetesen zabpehely helyett sima lisztet is használhatunk. Ha viszont szeretnénk még reformabbá tenni a sütit, a cukrot is cserélhetjük xilitre, vagy más alternatív édesítőre.

Ribizli helyett pedig bármilyen bogyós gyümölccsel (pl. málna, áfonya, szeder) is finom lesz, de sárgabarackkal is érdemes kipróbálni!

Hozzávalók egy 25x35 cm-es tepsihez:

Tészta:

150 g zabpehelyliszt (vagy késes aprítóban finomra aprított zabpehely)
50 g porcukor (nádcukorból akár)
100 g hideg vaj
egy csipet só

Túrós réteg:

500 g túró
5 dl tej
4 dl tejföl
2 tojás
80 g kukoricakeményítő
160 g (világos nád)cukor
egy rúd vanília magjai

Ribizlizselé:

600 g ribizli
4-5 ek. nádcukor
4 lap zselatin

1. A tésztához az összes hozzávalót kézzel elmorzsoljuk vagy S-késes aprítógépben morzsásra aprítjuk, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem állna össze, egy kevés hideg vizet adunk hozzá. Egy órára hűtőbe tesszük.

2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, mint a tepsi, és a tepsi aljába helyezzük úgy, hogy körben egy-két centi magas pereme legyen. Villával megszurkáljuk, majd 180°C fokra melegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

3. A túrós réteghez az összes hozzávalót botmixerrel alaposan összedolgozzuk, majd a kisütött tésztalapra öntjük (nem szabad megijedni, nagyon folyós ekkor még ez a massza, a keményítőtől szépen meg fog szilárdulni sütéskor).

4. 180°C fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük: akkor van készen, amikor már a közepe is megszilárdult. Hagyjuk kihűlni.

5. A ribizlizseléhez a ribizli kétharmadát (400 g) pürésítjük és szitán átpasszírozzuk. Az így kapott, kb. 200 g püréhez hozzáadjuk a maradék 200 g ribizlit, és a cukorral együtt forrásig melegítjük. Ekkor feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Ráöntjük a túrós rétegre, majd teljesen kihűtjük.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta