Zanza!

Vagy ha úgy ismeri, akkor szórt rétes. Ami nem is rétes, hanem egy nagyon egyszerű, túrós és gyümölcsös sütemény. Aki evett már ilyet, annak rögtön eszébe jut az alja, aminél összepirul a porcukor és a liszt, mégis nagyon szaftos és olvadós.

olasz rétes 1
Fotó: Katuci

A szezon kedvenc gyümölcsével, sárgabarackkal készítettem, de meggyel, fekete cseresznyével, áfonyával is nagyon jó. A tepsi méretéről annyit, hogy készítheti egy magasabb falú gáztepsiben, vagy egy kisebb méretű formában, akkor magasabb lesz. Az enyém az utóbbiban készült.

További remek túrós recepteket ITT, barackosokat pedig ITT talál. 

Hozzávalók (30x40 cm-es tepsihez)

30 dkg liszt
30 dkg porcukor
½ csomag sütőpor
10 dkg vaj
50 dkg túró
2 dl tejföl
5 tojás (nekem csak 3 volt most itthon, annyival is jól működik)
5 dl tej
50 dkg sárgabarack vagy más gyümölcs

  1. A lisztet, a porcukrot és a sütőport összeszitáljuk egy nagy tálba.
  2. A vaj felét a tepsi aljába kenjük, rákanalazzuk a száraz hozzávalók felét.
  3. Erre morzsoljuk a túrót, rákanalazzuk a tejfölt, végül egyenletesen eloszlatjuk rajta a gyümölcsdarabokat.
  4. A maradék porcukros lisztet csomómentesre keverjük a tejjel és a tojással, és a sütemény tetejére öntjük. A vaj másik felét a tetejére morzsoljuk.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük. Ha kisebb a tepsi, és magasabb a süteményünk, inkább 60 perc kell neki.
  6. A kihűlt rétest kockákra vágva tálaljuk. 
olasz rétes 2
Fotó: Katuci
Blogmustra