Pénteki süti: gyümölcsös kosárkák muffinformában

Zanza!

Aki csinált már linzert, tud ilyen helyes kis kosárkákat is készíteni, ha van otthon egy muffinsütője. Sőt, az is tud, aki még soha nem csinált linzert, a recept alapja ugyanis a legegyszerűbb linzertészta. Az omlós tésztákról Sütiiskola sorozatunkban már írtunk, ott többféle linzertészta recept is megtalálható, a klasszikus 3:2:1-től a lazított változatokig.

Ha tartalékolunk belőlük a mélyhűtőben (például mindjárt dupla adagot készítünk), akkor pedig kb. 1 perc alatt készíthetünk ütős desszertet bármilyen alkalomra. Tölteléknek sima tejszínhab vagy a sűrű görög joghurt is megteszi, de ki mondta, hogy például nem lehet egy ilyen sütit nutellával tölteni!?

Fotó:Piszke
Fotó:PiszkeFotó: Piszke

Ha lágyabb töltelékkel készítjük, akkor csak egy-két órával a tálalás előtt rakjuk össze, ne ázzon el a tésztakosár.

Hozzávalók: (15 darabhoz)

15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
1 kicsi tojás (vagy egy nagyobb, felvert tojás fele)

15-20 dkg dkg natúr krémsajt/mascarpone esetleg jó minőségű görög joghurt (vagy 2 dl habtejszín)
4-8 dkg porcukor, ízlés szerint
2 ek citromlé/ 1 citrom reszelt héja
idénygyümölcsök

Fotó:Piszke
Fotó:PiszkeFotó: Piszke
  1. (Ha eszünkbe jut, tegyük hűtőbe korábban a lisztet és a porcukrot is: a melegben sokkal egyszerűbb így a tésztával dolgozni.) A hideg vajat gyorsan vékony szeletekre vágjuk, elmorzsoljuk a kimért liszttel, hozzáadjuk a tojást és a porcukrot, és gyorsan egynemű tésztát gyúrunk. (Kisebb méretű késes robotgépben is elmorzsolhatjuk a vajat-lisztet.)
  2. A tésztát meglisztezett folpack között nyújtsuk kb. 3 mm vékonyra, és tegyük hűtőbe egy fél órára. (Ha dupla adagot készítünk, a kinyújtott tésztát egy sütőpapírra feltekerve könnyen le is fagyaszthatjuk)
  3. A hűtőből kivéve lisztezett munkalapon (ha nagyon meleg van és szilikon lapunk van, ezt is betehetjük előzőleg a hűtőbe), a tészta tetejét is lisztezve még nyújtsunk keveset a tésztán, hogy kb. késfok (2 mm) vastagságú legyen.
  4. 7-8 cm átmérőjű kerek formával szaggassunk belőle – a maradékot gyorsan újra összegyúrva és kinyújtva – 15 körformát.
  5. Rakosgassuk a tésztaköröket a muffinsütőbe, hogy körben a szélük egyenletesen feküdjön a forma oldalára, és az aljukat jól szurkáljuk meg villával.
  6. 200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük meg a kosárkákat.
  7. A töltelék hozzávalóit keverjük össze, töltsük a kihűlt kosarakba, és pakoljuk meg jól friss gyümölcsökkel.

Ha inkább nagy piteformát választanánk, itt egy mascarponés változat, a gyümölcs pedig lehet áfonya vagy őszibarack vagy akár mindkettő együtt. Linzertésztás pénteki sütink már többször is volt, itt egy klasszikus rácsos linzer recept, vagy épp egy linzerkarika recept, sőt volt már mogyorós-málnás linzerünk is. 

Blogmustra