Nyári befőzés: koviubitól szörpön át a lekvárig

Mikor, ha nem most? Szinte mindennek szezonja van, olcsó a gyümölcs és a zöldség is. Aki pedig egyszer belekóstol, megszereti. Persze, hogy soknak tűnik befőzni 20-30 kiló barackot, de ugye milyen jól esik télen elővenni a saját lekvárt?

Ahelyett, hogy egy életre megutálja ezt a műfajt, nyugodtan kezdheti (folytathatja) kicsiben is, 2-3 kiló gyümölcsből, több menetben, akkor tényleg egy-két óra alatt megvan az egész. 

Összegyűjtöttük a régebbi és újabb befőzési trükköket, recepteket, válogasson kedvére!  

 1. Befőzőlexikon         

A nagy befőzőlexikonunkban bemutatjuk, milyen praktikákkal őrizhetitek meg a nyár friss ízeit és illatát egész télen át. És az is kiderül, hogy a nagyinak igaza volt, tényleg nem szükséges tartósítószert vagy sok cukrot tennünk a lekvárokhoz.

Lépésről-lépésre bevezetünk mindenkit a lekvárkészítés rituáléjába: a bevásárlástól kezdve, a fertőtlenítésen és tartósításon keresztül, egészen a különleges, édes és sós, fűszeres, pikáns lekvár- és dzsem-költeményekig.

2. Sárgabarack és egyéb lekvárok

A sárgabarack minden lekvárok anyja, szinte mindenkinek ez jut először eszébe, ha lekvárról hall. Jó sárgabaracklekvárt befőzni nagyon könnyű, venni annál nehezebb és drágább, nézzék meg egyszer a boltok polcain az ott sorakozó lekvárok gyümölcstartalmát és árát, az mindent elmond.

baracklekvaroskenyer
Koncz Andrea

A sárgabarackot is lehet variálni, passzintható mellé más barackféle. Idén kolleganőnk sárgabarack-nektarint is főzött, kb azonos súlyú barackból, de a nektarinnak csak a felét tette oda az elején héjastól, a másik felét meghámozva felkockázta, és csak azután dobta a lábosba, hogy a többi szétfőtt. Egy citrom leve és kb 10-15 százalék cukor kellett bele. 

A barackot szokták még sárgadinnyével is variálni, annak viszont elég karakteres íze van, ami nagyon elviszi a lekvárt, úgyhogy mindenki belátása szerint próbálkozzon vele. Baracklekvár variációkról írtunk már itt.

Szezonban nemcsak lekvárt készíthetünk a sárgabarackból, hanem akár rostos ivólevet is. Narancssárga színe akár még ősszel-télen is felidézi az elmúlt nyarat – már ha marad belőle valamennyi addigra, ugyanis jól behűtve nagyon itatja magát!

Baracklé2
Ötvös Zsuzsanna / Ötvös Zsuzsanna

Piros bogyós lekvár

Utolsó pillanatokban járunk, de még nekiállhatunk néhány üveg piros-bogyós lekvárnak is, ennek összetevői szabadon variálhatók, attól függően, mi van még a piacon/kertben. Cseresznye már nemigen lesz most, de meggyet, málnát, ribizlit, áfonyát még találunk, ezek bármilyen kombinációban remekül összefőzhetők. Hasonlóról írtunk már itt.

Az érdekes: a pitypanglekvár

Két nagy marék szép pitypangfej és 20 deka cukor elég egy kisérlethez, és amilyen furcsán hangzik, annyira nem lesz sokkoló a végeredmény, a pitypanglekvár íze olyan, mint a vegyeslekváré. 

Kicsit még odébb van, de jó lesz: otellólekvár

Az otellószőlőnek még messze a szezonja, de egy befőzős kisokosból nem lehet kihagyni, mert igazán különleges, nagyon finom lekvár készül belőle. Otellólekvár nem jön szembe nagyjából sehol, úgyhogy tényleg érdemes egy kisebb mennyiséget kipróbálni. 

Az igazi: sűrű, sötét szilvalekvár, sütőben kevergetés nélkül készítve

Az igazi, cukormentes szilvalekvár az egyik legnagyobb kedvencünk, viszont hosszan, nagyon hosszan kell (hagyományosan az üstben) kavargatni, hogy elérje a "megáll benne a kanál" állagot, ami viszont azért kell, mert nincs benne cukor, ami amúgy tartósítaná. A szilvalekvár sütőben is készíthető viszont, így is sokáig tart, viszont a meló sokkal kevesebb vele.

Egzotikus. banánlekvár

Ha pedig nem csak magyar gyümölcsöt főzne be, egész évben kipróbálhatja a banánlekvárt!

3. Kötelező darab: spagettiszósz télire

A paradicsomos tésztát mindenki szereti, a gyerekek is, a férfiak is, és a nők is. Nincs kivétel. Tudják is ezt a konzervgyárak, tele vannak a polcok ízfokozóval, sűrítő anyaggal és mesterséges aromákkal telenyomott spagettiszószokkal. Pedig egy óra alatt el lehet tenni annyit belőle, hogy a következő nyárig kitart. Nem nagy meló, és tényleg isteni!

Ha pedig gyorsan tenne valamit a tésztára, vegyen egy nagy csokor bazsalikomot, és készítsen pesztót!

4. Öt tipp a paradicsom befőzéséhez

Itthon a paradicsomot leginkább paradicsomlé formájában tartósítjuk, pedig rengeteg módja van még, hogy házilag eltett paradicsommal kényeztessük magunkat télen. Ötöt szedtünk itt össze, kattintson a tippekért.

Ez meg a ráadás: +1 a napon szárított paradicsom kánikula idején.

Fél kiló paradicsomból egy bébiételes üveggel lesz. Ez van.
Fél kiló paradicsomból egy bébiételes üveggel lesz. Ez van.

5. Ajvár télire

Az ajvárkészítés valójában nem is konyhai művelet, hanem élmény. Úgy kezdődik, hogy az ember egy nyári/későnyári/kora őszi reggelen kimegy a piacra, és az utolsó cseppig kiélvezi, hogy még van mit élvezni a piacozáson. 

Fotó: Primilla. És ezt én most mindjárt meg is eszem.
Fotó: Primilla. És ezt én most mindjárt meg is eszem.

6. Padlizsánkrém

Ha Ön is szereti, mutatunk egy alapreceptet!  

7. Szárított gomba: aszalás kánikulában

A tartósítás legegyszerűbb módja a napon szárítás, vagyis aszalás. Idén sok a gomba az erdőkben, mezőkőn, mert gyakran esik az eső, de meleg is van. Néhány gombafajtának kifejezetten jót tesz a szárítás.

8. Savanyított retek, gyorsan, házilag

Egyre inkább elterjedt, érdekes savanyúság. A retek íze a savanyítástól tompul, viszont jó ropogós lesz. A hagymát csak igazán bevállalósaknak ajánlom bele, mert úgy már elég erős.

retek1
Katuci

9. Így készül a ropogós kovászos uborka, lépésről lépésre

A kovászos uborkának úgy állunk neki, hogy megnézzük az időjárás-jelentést. Ha a következő 72 órára meleg, napos időt mond 30 fok körüli hőmérséklettel, akkor itt az idő, hajrá! Leírjuk lépésről lépésre, hogy hogyan kell csinálni, nem ördöngösség, ha betartja, biztosan sikerülni fog.

10. Levendulaszörp, és más fűszerszörpök

Levendulából vagy más virágokból, fűszerekből is könnyű szörpöt készíteni. A siker garantált! 

Kánikulában szuper hűsítő
Kánikulában szuper hűsítőPrimilla
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek