Pénteki süti: málnás-étcsokis pite

A málna és az étcsoki házassága biztosan a mennyekben köttetett, úgyhogy ne hagyjuk ki ezt kombót málnaszezonban! Kakaós omlós tésztába gurulós málnaszemeket szórunk, nyakon öntjük egy étcsokis krémmel, majd megsütjük. 

Málnacsoki pite1
Ötvös Zsuzsanna

Az étcsokis rész ragacsos-krémes marad, míg a málnaszemek szaftosra sülnek. Ér megfejelni egy gombóc vaníliafagyival vagy egy kis tejszínhabbal!

Hozzávalók egy nagy vagy négy kicsi piteformához:

Omlós tészta:

130 g liszt 
20 g holland kakaópor  
50 g darált dió (vagy mogyoró, mandula)  
90 g hideg vaj  
50 g porcukor  
egy csipet só  
egy tojás

Töltelék:

150 g étcsokoládé 
120 g olvasztott vaj  
2 tojás
3 tojássárga  
2 ek. nádcukor  
egy csipet só  
2 nagy marék málna 

1. Az omlós tésztához az összes hozzávalót a tojás kivételével egy S-késes aprítógépben morzsásra dolgozzuk, vagy kézzel gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, és összeállítjuk a tésztát. Hűtőbe tesszük egy-két órára.

 2. A tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformá(ka)t. A tésztával kibélelt formákat fél órára hűtőbe tesszük, majd megszurkáljuk a tésztát, és 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 12 perc alatt.

3. A csokis töltelékhez az étcsokoládét megolvasztjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Az egész tojásokat és a sárgákat összekeverjük, lazán felverjük villával. A tojást 3-4 részletben az olvasztott csokoládéhoz keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a sót, és több részletben az olvasztott vajat is belekeverjük. Szép sima krémet kell kapnunk – ha még nem ilyen, botmixerrel dolgozzuk át.

4. A kisült omlós tészta alját gazdagon megpakoljuk málnaszemekkel, majd ráöntjük a csokis tölteléket. 180°C-os sütőben 11 perc alatt megsütjük: éppen csak a teteje fog megsülni, a belseje ragacsos marad.

5. Tálaláskor a tetejét is díszíthetjük néhány szem szép málnával. 

Málnacsoki pite2
Ötvös Zsuzsanna

Langyosan vagy másnap, szobahőmérsékleten is nagyon finom.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek