Teszt: bolti körözöttek esete a hiányzó juhtúróval

Elöljáróban azt mondanánk, hogy tulajdonképpen elmennek ezek a bolti körözöttek, de egy jó házinak a nyomába sem ér egyik sem. Ha nem rest otthon körözöttet készíteni, biztosan jobbat eszik majd. 

A körözöttről általában

A körözött, liptói túró vagy liptauer, egy paprikával és köménnyel elkevert túrókrém. A körözött készíthető csak juhtúróból, vagy tehéntúróból és juhtúróból fele-fele arányban, de sokan vannak, akik csak tehéntúrót használnak. Pirospaprikát használnak a körözötthöz, amitől a krém narancssárga színűvé válik. Továbbá sót, borsot, hagymát és köménymagot adnak a juhtúróhoz. A hagymát apróra felvágják és a túróval eldolgozzák. Vannak, akik egy kis tejfölt is kevernek a krémhez. A körözöttet szendvicsen vagy kekszen tálalják. Forrás: Wikipédia

A körözötteket nem tudományos alapon vizsgáltuk, kanállal is kóstolgattuk és kentük friss kiflire is. A pontokat, állagra, ízre és illatra adtuk, a maximálisan elérhető pontszám 30 volt, ezt egy terméknek sem sikerült megközelítenie.

A helyzet az, hogy elég szűk sávban szóródnak a pontok, a nyertes és a vesztes között kevesebb, mint 8 pont különbség lett. 

Ez például egy körözött recept

Nálunk a legnagyobb kedvenc, ezt még nagymamámtól tanultam, kizárólag szlovák brinzából készítem, mert mi a jó erős juhtúrót szeretjük. A magyar juhtúrók sokkal lágyabbak és visszafogottabb az ízük is, de van, akinek ez jön be. 20 dkg juhtúrót keverjünk össze kb. 5 dkg vajjal és annyi tejföllel, hogy lágyan keverhető legyen (nagyjából fél doboz) és keverjük hozzá az apróra vágott lilahagymát. Ha jól kikevertük, (vagy kiköröztünk) tegyük hozzá az őrölt pirospaprikát (nem kell vele spórolni) és az egész köménymagot (ezzel sem). A körözött jellegzetes ízét a mustártól nyeri el, de ne tegyünk bele sokat, csak egy kávéskanállal. Még több kenyérre kenhető krém itt. És még annál is több szendvicskrém itt.

Utolsó helyezett: Hajdú körözött, 14 pont

Összetevők: friss savósajt, savanyított tejkészítmény, vaj, gomolya, víz, konyhasó, módosított kukoricakeményítő, stabilizátorok: zselatin, karboxi-metil-cellulóz, karragén, guar gumi, magyaros fűszerkeverék, fokhagymás-snidlinges fűszerkeverék, emulgeáló sók: E450, E452. 

Túrót nem látott ez a körözött, viszont van benne gomolya, ami végül juhtejből készül. Tesztelőink viszont egyszerűen csak nem szerették ezt a terméket.

DSC0478
Kaszás Tamás / Dívány
„Ez is sajtízű.” „Nagyon tömény, túl tömör az állaga, csíp, bántóan borsos.” „Illatra és kinézetre körözött, ízre semmi, kizárólag a sót érzem, meg, hogy sűrű.” 

Hetedik helyezett: Tesco körözött, 16 pont

Összetevők: Félzsíros tehéntúró (35%), Ricotta (35%), Pasztőrözött tejszín, Vaj, Fűszerkeverék (3%) [édes paprika, csemegepaprika-krém, étkezési só, cukor, kukoricakeményítő, csípőspaprika-krém, zöld és piros pritaminpaprika, szárított vöröshagyma, pirospaprika-kocka, kömény, vöröshagymapor, fehérbors, színezék (paprikakivonat)], Stabilizáló keverék [módosított kukoricakeményítő, zselatin, stabilizátorok (karboxi-metil-cellulóz, karragén, guargumi)], Sovány tejpor, Étkezési só, Tartósítószer (kálium-szorbát), Vajkultúra.

Ritkán látni ilyen brutálhosszú összetevőlistát, nem is kifejezetten bizalomgerjesztő, viszont akadt egy olyan tesztelő, akinek ez is ízlett.  

DSC0484
Kaszás Tamás / Dívány
„Paprikás sajtíze van.” „Ez is klassz, jó íze van, nem csak sós.” „Folyós, fura ízű és büdös.”

Hatodik helyezett: Lomee scharfer, 16,5 pont

Összetevők: zsírszegény túró 45%, margarin 16%, ivóvíz, étkezési só, emulgeálószerek: zsírsavak mono- és digliceridjei, napraforgólecitin, étkezési sav: citromsav, zöldségek 14%, tartósítószer, ivóvíz, repceolaj, mustármag, paradicsomvelő, cukor, borecet, étkezési só, paprikaaroma, fűszerek, fokhagyma, módosított kukoricakeményítő, guargumi, agar agar, tejsav, kálium-szorbát.

Körözött jellegű túrókrém, ez olvasható az aldis táblán, de mivel az eladó szerint ez semmi más, csak körözött, ezért megvettük. Nos, a kóstolón kiderült, hogy ez mégsem egy átlagos körözött, cukros is, ecetes is, szóval körözött témában felejtős. Viszont többen is szerették, ha ön kísérletező jellem, egy próbát esetleg megér.

DSC0482
Kaszás Tamás / Dívány
„Csípős, de nagyon finom.” „Hát, ez nagyon más, mint a többi. És, mint a körözött. Ecetes és édes is, fúj.” „Jééé, ennél hagymásabb valamit még nem ettem, plusz, rohadtul csíp. Ez valami szendvicskrém lesz, mert tuti, hogy nem körözött. Fura, ropogós zöldségek vannak benne, ez mi???”

Ötödik helyezett: SPAR körözött, 17,5 pont

Összetevők: tehéntúró 45%, savósajt 30%, ivóvíz, sűrítőanyagok: E1422, E407, vöröshagyma, étkezési só, fűszerkeverék 1%.

Megnyerő az összetevőlistája és az ízével sincs baj, csak kicsit hígra sikeredett. Nem rossz termék, főleg azok szerették, akik a sósabb ételeket kedvelik. 

DSC0492
Kaszás Tamás / Dívány
„Híg, de jó, finom.” „Sós tejfölös túró pirospaprikával, köménnyel, ugyanez kevésbé sósban sokkal jobb lenne.” „Nagyon lágy, sótlan, viszont darabos a túró, és köménymag is van benne rendesen.”

Negyedik helyezett: Hortobágy körözött, 19 pont

Összetevők: Tehéntúró, Ivóvíz, Savósajt, Sűrítőanyagok: E1422, E407, Étkezési só, Fűszerkeverék 1% (fűszerek, színezék: paprika kivonat), Szárazanyagtartalom: min. 20% (m/m).

Szintén egy egészen klassz összetevőlista, az ízét többen szerették, mint ahányan nem. És csak egy ponttal maradt le a két holtversenyes ezüstérmes mögött. 

DSC0480
Kaszás Tamás / Dívány
„Túrós, ami alapból jó is lehetne, de valami mégis hiányzik.” „Nagyon sós, köménymagos, tehéntúrós, nem finom.” „Nincs túl sok szaga, viszont erősen köményes és darabos a túró. Jó az íze.”

Ezüstérmes: Nádudvari házias körözött, 20 pont

Összetevők: Félzsíros tehéntúró, Tejföl, Vaj, Tejsavópor, Stabilizátor (burgonyakeményítő, kukoricakeményítő, rizskeményítő, tejfehérje), Fűszerkeverék 2,1% (paprika, fokhagyma, vöröshagyma, kömény, feketebors, fűszerkivonatok), Étkezési só, Zsírtartalom a szárazanyagban legalább 25% (m/m).

Nem túl fűszeres, de azért érezni, hogy körözött. Mondjuk ha ezt veszi, számítson rá, hogy utána kell majd fűszerezni.

DSC0490
Kaszás Tamás / Dívány
„Paprikás és száraznak tűnik.” „Só, só, csak a só, de miért???” „Semmi szaga, de vöröshagymapor, na az, van benne dögivel. Ez egy jól összerakott, semleges ízű körözött, ami alapnak oké, csak hozzá kell még dobni ezt-azt.”

Ezüstérmes: Sissy körözött, 20 pont

Összetevők: Félzsíros tehéntúró, Tejföl, Vaj, Tejsavópor, Stabilizátor (kukoricakeményítő, módosított kukoricakeményítő, módosított cellulóz, Fűszerkeverék 2,3% (paprika, fokhagyma, vöröshagyma, kömény, feketebors, fűszerkivonatok), Étkezési só. Zsírtartalom a szárazanyagban legalább 30% (m/m).

Holtversenyben lett második helyezett a pennys és a Nádudvari, érdekes módon az összetevőik is majdhogynem megegyeznek. Sok benne a hagyma, első randi előtt/alatt nem érdemes fogyasztani.

 
DSC0486
Kaszás Tamás / Dívány
„Túl hagymás.” „Olcsó sajtkrém íze van, rémes.” „Elég hagymás és fűszeres, de finom.” 

Aranyérmes: Tolle körített túró, 21,5 pont

Összetevők: Félzsíros tehéntúró (70%) (pasztőrözött tej, mikrobatenyészet), Víz, Vaj, Fűszerkeverék (5%) (csmegepaprika-krém, kukoricakeményítő, szárított vöröshagymapor, étkezési só, pirospaprika-kocka, szárított vöröshagyma szelet, őrölt kömény, egész kömény), Stabilizáló keverék [módosított kukoricakeményítő, kukoricakeményítő, stabilizátorok (guargumi, karboxi-metilcellulóz)], Étkezési só, Zsírtartalom a szárazanyagban: 40% (m/m).

A legtöbb túró a Tolle termékében van – legalábbis az összetevőlisták alapján. Persze nem emiatt nyert, hiszen az összetevőket nem látjuk a teszten. Finom, de inkább hasonlít egy magyaros vajkrémre, mint körözöttre. Még jobban bírnánk, ha a túró darabosabb lenne benne.  

 
DSC0488
Kaszás Tamás / Dívány
 „Habos, elég furcsa, folyós.” „Ez finom. Nincs elsózva, van benne hagyma, és talán még juhtúrót is látott messziről.” „Ez egy magyaros vajkrém. De komolyan. Ízre és szagra is olyan. Nem rossz, csak nem körözött. Csípős kicsit.”
 
Termék Ár/forint Fajlagos ár/kg Értékelés (max. 30 pont) Itt vettük
Tolle körített túró 299 1495 21,5 Tesco
Sissy körözött 189 1260 20 Penny Market
Nádudvari házias körözött 239 1593 20 Tesco
Hortobágy körözött 155 1550 19 Tesco
SPAR körözött 199 1326 17,5 SPAR
Lomee scharfer 249 (akciós ár) 1245 16,5 Aldi
Tesco körözött 189 1260 16 Tesco
Hajdú körözött 279 1395 14 Auchan
 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek