Sütiiskola retró: indiáner fánk

Régen a legtöbb cukrászdában megtalálható volt a tejszínhabbal töltött indiáner fánk. Még most is sokan szeretik-keresik, de mivel csak frissen az igazi, frissen felvert tejszínhabbal (nem pedig növényi cukrászhabokkal!) töltve, így érdemes akár otthon is nekilátni. Az alapja egyfajta piskóta, az úgynevezett indiáner felvert, amiből korongokat fogunk sütni.

Indiáner1
Ötvös Zsuzsanna

A bevonáshoz klasszikusan kakaós fondantmasszát szoktak használni: ezzel vannak bevonva pl. a különböző minyonok, illetve az Eszterházy torta teteje is. Ilyen fondantmasszát kaphatunk készen főleg sütéssel foglalkozó webshopokban (általában Eszterházy fondant néven), de magunk is elkészíthetjük. A fondant helyett márthatjuk persze vajjal lágyított étcsokoládéba is az indiánereket.

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

Piskóta:

2 tojás 
20 g cukor  
40 g átszitált liszt  
3 tk. víz

Töltés:

kb. 100-150 g baracklekvár  
3 dl habtejszín  
1-2 ek. porcukor ízlés szerint  
1 rúd vanília magjai  
1 cs. habfixáló

Bevonás:

kb. 300 g fondantmassza  
3-4 ek. holland kakaópor

VAGY

kb. 200 g étcsokoládé  
20 g vaj 

1. A piskótakorongokhoz először kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgákat a vízzel és a liszt egyharmadával összekeverjük: nem kell kihabosítani, csak egynemű péppé kell keverni. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd a fehérjehabot két részletben óvatosan hozzáforgatjuk a tojássárgás péphez. Végül hozzáforgatjuk a maradék lisztet is.

2. A piskótatésztából egy sima csöves habzsák (vagy levágott végű nejlonzacskó) segítségével 4-5 cm átmérőjű halmokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 160°C fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük a félgömböket, majd kihűtjük.

3. A félgömbök belsejéből kicsipkedjük a piskótát, és minden másodiknak egyenesre vágjuk a tetejét – ez lesz majd az indiánerek alja, így fognak tudni stabilan megállni betöltés után.

4. A baracklekvárt megmelegítjük, és kettesével összeragasztjuk a félgömböket. Egy ecset segítségével kívülről is lekenjük vékonyan az összeragasztott félgömböket a megmelegített lekvárral. Kb. fél órára hűtőbe tesszük a félkész indiánereket.

5. Az összeragasztott piskóta-gömbök felső harmadát egy fűrészes késsel levágjuk – ez lesz a fánkok kalapja. A fánkok alját és kalapját fejjel lefelé fordítva egy rácsra sorakoztatjuk, ami alá tálcát teszünk.

6/A. A fondantmasszát a holland kakaóporral együtt óvatosan megmelegítjük (kb. 40°C fokra): közben lágyulni-hígulni fog, de egy kevés víz hozzáadásával lehet még óvatosan tovább hígítani. Egy evőkanál segítségével egyenként leöntjük a fondantmasszával a rácsra helyezett fél indiánereket. Hagyjuk, hogy a felesleges fondantmassza a tálcára csepegjen, és a bevonat megszilárduljon. Ekkor a legegyszerűbb egy késsel alávágva leválasztani a rácsról.

6/B. Ha csokoládét használunk a bevonáshoz, ezt szintén megolvasztjuk a vajjal, majd rácson leöntjük vagy kézzel kimártjuk a fél indiánereket az olvasztott csokoládéban. Hűtőbe tesszük, míg a csokoládé megszilárdul.

7. A tejszínt a porcukorral, a vaníliarúd magjaival és a habfixálóval kemény habbá verjük, jó magasan az alsó indiáner-felekre nyomjuk habzsák segítségével, végül óvatosan ráhelyezzük a kalapjukat. 

Indiáner2
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek