A magyar derbyn nincs részeg fetrengés

Nincs is jobb, mint egy angol lóversenyen a női nap: a Ladies Day-en hagyományosan kitesznek magukért a nők, igyekeznek a legstílusosabb és legegyedibb szettel előállni, és ebből jönnek össze a legnagyobb ruhakatasztrófák, hiába a szigorú dress code, volt miből mazsolázni Cheltenhamben és Epsomban is. Ezek után nyilván kíváncsiak voltunk, milyen lehet a Magyar Derby? Vajon itt is mindenki miniszoknyában, részegen fetreng, levetett pornóscipővel a kézben, vagy a magyar közönség nem ereszti el magát annyira, mint az angol?

Hát nem. A legtöbben nem spilázták túl a kiöltözést a 94. Magyar Derbyre – amit július első hétvégéjén tartottak a Kincsem Parkban –, aki mégis, annak nagyon ízléses szettet sikerült összehoznia. A lóverseny egyáltalán nem a műanyag pohárból pezsgőzésről szólt, volt viszont egy kis vurstli, némi kézműves kipakolás és egy kis street food, mert az már mindenhová kell. A kezdőket külön infopultoknál segítették fogadásaik megtételében, így mindenki drukkolhatott a futamokon, aki akart, a futamok közt pedig leginkább békésen kávéztak vagy ettek az emberek.

A szél nem kedvezett a nagy karimás kalapoknak, de szerencsére páran azért bevállalták viselésüket, az esőt pedig teljesen megúsztuk – kóstoljon bele a magyar lóversenyhangulatba galériánkban!

Mi az a derby?

A Magyar Derby Magyarországon is a legrangosabb galopp verseny, de az ügető szakág egyik kiemelkedő versenyét is "derby" jelzővel illetik. Az első versenyeket a Kincsem Park építése miatt 1921-től kezdődően Alagon, 1925-től pedig a felépült Kincsem Parkban rendezték, illetve rendezik napjainkban is. A Kincsem Park 2000-ben kezdődött felújítása alatt ismét Alag volt a házigazda, de a 83. Magyar Derby-t már ismét a hagyományos Albertirsai úti pályán rendezhették meg. 2005-től kezdődően mindkét szakág (az ügető korábban évtizedekig a Kerepesi úton volt) versenyeinek a Kincsem Park kombinált lóversenypályája ad otthont.

A hároméves lovak legnagyobb eseménye a Derby. A 2400 méteres távon, klasszikus gyeppályás futamban a mének 57 kilogrammot, a kancák pedig 55,5 kilogrammot visznek a hátukon. Kancák győzelme nagyon ritka. 1973 után – Anda –, 37 évet kellett várni "a gyengébb nem", Shamal Sally győzelmére.

A verseny a lovak egyszeri megméretésére szolgál. Javítási, ismétlési lehetőség nincs, mivel csak három éves "koedukált" lovak, kancák és mének indulhatnak. Az indulók száma a pálya méreteinek függvénye, de nem haladhatja meg a huszonnégyet. A Kincsem Parkban húsz ló indítását engedélyezik. A derbyn csak angol telivérek vehetnek részt, pontosabban csak azok, melyek szülei az Angliában vezetett telivér Méneskönyvben megtalálhatók. A táv 2400 méter, ennek megfelelően – a közönség legnagyobb örömére – a mezőny az indítás utáni első négyszáz métert is a nagyérdemű közvetlen közelében teszi meg. (Forrás: Wikipedia)

2016. július 1-3 között rendezték meg a 94. Magyar Derby-t, melynek első napján agárversenyek, második napján ügető és utolsó napján, vasárnap galoppversenyek voltak. Magát a Derbyt, a hároméves lovak megmérettetését a vasárnapi, záró napon tartották: Merion (Alberto Sanna) és Sárkányfű (Bauyrzhan Murzabayev) győzelemért folytatott harca egészen a célig tartott, a két ló között a célfotó döntött Merion javára. A harmadik helyért szintén nagy csata volt Merzad (Paizs Gábor) és Rhodesien Storm (Jaroslav Línek) között, végül előbbinek sikerült felállnia a dobogó alsó fokára – írja a Kincsempark.hu.

Oszd meg másokkal is!
Mustra