87 évesen elhunyt Bill Cunningham

Elhunyt Bill Cunningham
Elhunyt Bill CunninghamMike Coppola / Europress / Getty

Bill Cunningham 87 évesen hunyt el New Yorkban, két nappal azután, hogy kórházba került stroke-kal. Generációja legismertebb divatfotósaként 40 éven át dolgozott a New York Times-nak, az utcai divatot dokumentálta "On the street" és "Evening hours" című rovataiban. "Nem tudom, hányszor fotózott le, de mi mind Billnek öltözködünk! Az az érzésed, hogy ő az egyetlen, aki észreveszi és akit érdekel, hogyan öltözöl. Mindig a legelőnyösebb képet választja, gondosan kitalál mindent, úgyhogy a lehető legjobban fogsz kinézni. Nagyon vonzó fickó!" – mondta például a Vogue nagyasszonya, Anna Wintour még egy 2002-es interjúban.

"Egy legendát vesztettünk el és én személyesen egy barátot" – mondta Arthur Ochs Sulzberger Jr., a The New York Times kiadója és elnöke. Bill Cunningham a divatfotózást tulajdonképp kulturális antropológusként művelte New York utcáin, jelenléte annyira fontos volt a városban, hogy 2009-ben "élő látványossággá" avatta a New York Landmarks Conservancy. Midtownban vette fel anyagai nagy részét, könnyű volt kiszúrni, ahogy lazán kerekezett kék dzsekiben és kényelmes nadrágban – saját öltözködése sose foglalkoztatta – írja nekrológjában Cunningham lapja, a Nytimes.com.

Cunningham biciklivel ment mindenhova
Cunningham biciklivel ment mindenhovaGilbert Carrasquillo / Europress / Getty

40 évnyi munkássága alatt megannyi trendet látott jönni és menni, ugyanúgy fotózott menő hotelekben Rockefellereket és Vanderbilteket, mint a kikötőnél menő fiatalokat vagy Harlemben B-boyokat. Munkássága akaratlanul is híressé tette: 2008-ban Párizsban megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét, New Yorkban a Bergdorf Goodman életnagyságú szobrot emelt neki a kirakatban.  2010-ben “Bill Cunningham New York" címen dokumentumfilmet forgattak a divatheteken is bringával közlekedő fotósról, akit mindenki ismert és szeretett, a bemutatót a Museum of Modern Art-ban tartották, de arról Cunningham ritkán beszélt, hogy a premier igazi kihívás volt számára, mivel ő a megfigyelő szerepében szerte lenni és utálta, hogy ismeretlenek arra használják az alkalmat, hogy megzavarják őt.

Anna Wintour imádta
Anna Wintour imádtaAdam Katz Sinding / Europress / Getty

Nem csak látszatra volt visszahúzódó és szerény: minden nap 3 dollárért reggelizett meg az 55. utca Stage Star Delijében, 2010-ig egy apró studiólakásban élt a Carnegie Hall felett, ahol még saját fürdője sem volt. Sorra tépte el a menő magazinok által küldött csekkeket, mondván: "A pénz a legolcsóbb dolog. A szabadság és a függetlenség a legdrágább“. 

A Cunningham szerint lassan önmagát kinyíró divatvilág egy legendát veszített, Bill barátai és kollégái az Instagramon is búcsúznak a legismertebb, legnagyszerűbb divatfotóstól.

Linda Evangelista valószínűleg egy saját régi képét kereste meg Cunninghamről:

God bless you Bill. You will be so missed. #RIP #BillCunningham

A photo posted by Linda Evangelista (@lindaevangelista) on

Suzy Menkes, az amerikai Vogue szerkesztője érzelmes búcsút vesz kedvenc utcai fotósától: 

A Vogue hivatalos Instagram oldala is búcsúzik:

Anne Hathaway is Billre emlékezik

RIP #BillCunningham. A true gentleman and wonderful artist. You will be missed xx

A photo posted by Anne Hathaway (@annehathaway) on

Nicholas Ghesquiere is találkozott vele:

Bye bill , we will miss you so much , rip * #billcunningham

A photo posted by * (@nicolasghesquiere) on

Joan Smalls modellt is lekapta egyszer:

#RIP #Billcunningham The most gentle man and incredible talent.

A photo posted by Joan Smalls (@joansmalls) on

Oszd meg másokkal is!
Mustra