Egyszerű csokitorta az oviba - lépésről lépésre, képekben!

Kolléganőnk utánajárt, milyen feltételekkel vihetünk házi készítésű süteményt a bölcsibe, oviba, iskolába. Ennek kapcsán megmutatom az én favorit csokitortámat, amit minden gyerek szeret, egyszerű elkészíteni, és valójában csoki sincs benne. Lépésről lépésre haladva ön is látni fogja, hogy nem is olyan nehéz megsütni azt a szülinapi tortát, az elkészítése nem tart órákig. Arról már nem is beszélve, hogy mennyivel olcsóbb és finomabb, mint a nagyüzemi társai. 

csokitorta1
Katuci

Előre szólok, a bevezető rész hosszú lesz, de abban van a titok.

Én szerencsés vagyok, eddig mindenhová vihettünk házi sütit, sőt, már alig várják, hogy valamelyik gyereknek legyen szülinapja. Néhány dologra azonban tényleg mindig nagyon figyelni kell: a tisztaságra, ne legyünk betegek, és az alapanyagok is legyenek frissek és minőségiek (én általában pár napig el is teszem a blokkot, biztos, ami biztos). Természetesen a pedagógusokkal is egyeztessük előre a dolgot, hogy biztosan mehet-e a házi süti. Ha pedig már ennyire benne vagyunk, a zsúrra is biztosan magunk fogjuk készíteni a tortát.

Az eszközök:

Tortakarikára biztosan szükség lesz, én a kapcsosat nem szeretem, ezért sima, állítható tortagyűrűt használok, ami alá elég egy ív sütőpapír. A képeken látni fogják, hogy rögtön kettőben sütöm a tésztát. Ennek az az oka, hogy sokkal jobban szeretek kisebb átmérőjű, inkább magasabb tortákat kreálni. Önöknek elég lesz egy forma is, csak akkor kicsit nagyobb mérettel kell számolni. A piskóta két 20 cm-es formában sül, ha egyben készíti, akkor legyen egy 26 cm-es.

Ha azt szeretnénk, hogy a tortánk stabilan álljon majd, sütés után tisztítsuk meg a formát, és abba töltsük vissza, így nem csúszik majd el.

Kell még egy éles, recés kés is, hogy egyenletesen tudjuk lapokra vágni a piskótát.

Kézi mixerre, szitára és néhány tálra lesz még szükségünk, és már bele is vághatunk a sütésbe!

A recept:

Nem hagyományos piskótát szoktam sütni, ugyanis nem szeretem az állagát. Évek óta a Ladurée-féle receptet használom, ami nagyon puha, nem szárad ki, nem esik össze, és nem lesz aránytalanul púpos. Szerintem ha kipróbálja, nem akar majd mást sütni.

A krém egy mascarponéból, tejszínhabból, porcukorból és kakaóból álló, nagyon egyszerű recept, amit ízlés szerint feldobhat narancshéjjal, fűszerekkel, de a kakaót le is cserélheti vaníliára. Akár reklám, akár nem, a krémsajtból nagyon nem mindegy, hogy milyet használunk. Sajnos a legtöbb mascarpone nekem túl híg, néha majdnem annyira folyik, mint a joghurt. Én a Lidlben kapható, olasz márkára szavazok, ez krémes, sűrű, mindig nagyon finom. Nem is kell hozzá semmilyen habfixáló.

Nem csak a krémsajton múlik a siker, a tejszín is fontos eleme a krémünknek. A növényi hab, cukrászhab és még ki tudja mik, nem számítanak tejszínnek! Biztosan sokkal könnyebb felverni, de attól még műanyag vackok. Válasszunk inkább valódi tejszínt, 30%-os zsírtartalmút. Ez alaposan behűtve simán felverhető. Az én tuti módszerem, hogy egy műanyag kancsóba teszem, egy evőkanál porcukrot adok hozzá, és fokozatosan emelem a robotgép sebességét. Így soha nem csapódik ki.

A kakaó természetesen cukrozatlan kakaópor, nem instant. Ebből is érdemes többet kipróbálni, és a lehető legjobb minőségűt választani. Még így is sokkal olcsóbb lesz a torta, mintha cukrászdában venné.

A díszítést pedig olykor drazsékkal, cukorkákkal oldom meg, ha gyerekekről van szó, de a gyümölcs vagy olajos mag is tökéletes rá.

Most pedig lássuk a receptet:

csokitorta3
Katuci

Hozzávalók

a piskótához:

6 tojás
15 dkg cukor
6 dkg liszt
4,5 dkg étkezési keményítő
3 dkg cukrozatlan kakaópor

a krémhez :

50 dkg mascarpone
2 dl zsíros habtejszín
5 dkg cukrozatlan kakaópor
10 dkg porcukor (ízlés szerint változhat)

+ narancshéj vagy fűszerek (vanília, tonkabab…)

  1. A piskótalapokhoz a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből és a cukorból kemény habot verünk. Ez eltart egy ideig, de megéri, mert egy sokkal stabilabb szerkezetű fehérjehabot kapunk majd, mintha a végén adnánk hozzá a cukrot. Szinte olyan lesz, mint a habcsók.
  2. Amint kész a hab, a robotgéppel elhabarjuk a tojások sárgáját is. Ezt nem kell külön felhabosítani, csak legyen egynemű. Ezt óvatosan egy spatula vagy nagyobb kanál segítségével a fehérjehabba forgatjuk.
  3. Beleszitáljuk a külön kimért kakaót, lisztet és keményítőt. Ezt is óvatosan a tojáshabba forgatjuk nagy mozdulatokkal.
  4. Sütőpapírral bélelt aljú tortaformába szedjük a masszát. Esetemben tehát két 20 cm-es formába, de ez lehet egy 26 centis is.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük. Figyelem! A sütő ajtaját itt sem nyitogatjuk az elején. Nagyjából 15 perc után már szabad, mielőtt kivesszük a tésztát érdemes is a tetejét kicsit megnyomkodni. Ha még nagyon lágy, hagyjuk bent tovább. A sütőn sok múlik, ami az egyikben 18, a másikban lehet 20 perc is.
  6. A megsült piskótát a formában hagyjuk kihűlni. Én ezután egy éles késsel a szélét körbe szoktam vágni, hogy simán le tudjam választani a tortakarikát az oldaláról. A sütőpapírt elég egyszerűen lehúzni.
  7. Amíg a piskóta sül, nekiállhatunk a krémnek. Mindig a tejszínnel kezdem. A fent leírtak szerint, egy kancsóban, kevés porcukorral, fokozatosan verem fel a hideg tejszínt. Amikor már szép kemény a hab, rögtön abbahagyom a keverést, mert ha túlverjük, kicsapódik, és vaj lesz belőle.
  8. A krémsajtot simára keverjük a maradék porcukorral és a kakaóporral. Ez egy elég sűrű krém lesz, ezt lazítjuk a tejszínhabbal. Igazából ezt is óvatosan kellene beleforgatni, de általában annyira sűrű a krém, hogy elbírja, hogy a tejszínhabot alacsony fokozaton, a robotgéppel dolgozzuk bele. Azért csak óvatosan, ez tényleg csak pár másodperc legyen!
  9. A kihűlt piskótát 2 vagy 3 részbe vágjuk. (Ha kettőt sütök, laposabb marad, így mindkettőt csak félbe szoktam, így is 4 lapos lesz a tortánk.) A legegyszerűbb, ha a kenyérvágó késsel csak a piskóta szélét vágjuk be kicsit, és folyamatosan forgatva haladunk egyre beljebb. Így nem vágunk ferdén.
  10. A tortakarikát megtisztítjuk, és egy tortakartonra vagy tálcára tesszük. Ilyenkor szoktam alá tenni egy kettévágott sütőpapírt, amit a végén két oldalról ki tudok húzni, így nem kenem össze a tálat a díszítésnél.
  11. A piskóta alsó lapját - ami a legsimább – félretesszük, ez lesz majd a teteje. Egy másik lapot a forma aljába helyezünk.
  12. A krémet annyi részre osztjuk, ahány lapunk van. Így jut a lapok közé, és a díszítéshez is marad.
  13. Az első lapot megkenjük az első rész krémmel, jöhet rá egy újabb lap, és így tovább. Végül az egyenes tetejűvel zárjuk le. A díszítéshez megmaradó krémet felhasználásig tegyük a hűtőbe.
  14. A tortát néhány órára hűtőbe tesszük, hogy szépen összeálljon. Ezután óvatosan leválasztjuk róla a karikát, megkenjük a maradék krémmel, kihúzzuk alóla a sütőpapírt, és ízlés szerint díszítjük.

Ugyanez képekben: 

1
Katuci
2
Katuci
3
Katuci
4
Katuci
5
Katuci
csokitorta2
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Mustra