Pénteki süti: világbajnok meggyes batyuk

A meggyszezonban kevés finomabb süti létezik a mindenféle meggyes pitéknél és lepényeknél. Ha az enyhén savanykás meggyet megdobjuk egy nem túl édes tésztával, vaníliával - de használhatunk zöld kardamomot, pici fahéjat és szegfűborsot - mellé adunk egy kis fagyit, legyen az csoki vagy vanília, esetleg kevés madártejet: az egyszerű  pitéből máris világbajnok desszertet faragunk. 

DSC 0119
Piszke

A helyes kis batyuk pont olyan gyorsan összeállíthatók, mint egy tepsinyi tészta, és nagy előnye, hogy sütés után azonnal  kézbe is kaphatók...

Hozzávalók: (12 sütihez)

20 dkg liszt
1 kk. sütőpor
8 dkg cukor
csipet só
10 dkg vaj
egy ek. tejföl
1 tojás sárgája

a töltelékhez:

20 dkg kifejtett meggy
2 dkg étkezési keményítő
3 dkg vaníliás (por)cukor

1 tojás fehérje 
1 ek tejföl

DSC 0129
Piszke
  1. Az első négy hozzávalót (liszt, sütőpor, cukor, só) elkeverjük, vékonyra felszeleteljük a vajat, és gyorsan elmorzsoljuk a lisztes keverékkel.
  2. Hozzáadjuk a tejfölt és a tojás sárgáját, egynemű tésztát gyúrunk, amit fél óráig a hűtőben pihentetünk.
  3. Addig a meggyet kimagozzuk a tojásfehérjét pedig enyhén felverjük.
  4. A hűtőből kivett tésztát jól lisztezett munkalapon késfok vastagságúra (kb. 2 mm) nyújtjuk.
  5. 6 cm átmérőjű kiszúróval köröket szaggatunk – a maradék tésztából is. A korongok felét picit még nagyobbra lapogatjuk és a közepüket egy kicsike formával – vagy egy gyűszűvel – kiszúrjuk, ezekből lesznek majd a felső lapok.
  6. A kiszúratlan tésztakorongok közepére fél kávéskanál étkezési keményítőt (de használhatunk összetört háztartási kekszet vagy babapiskótát is) teszünk, 3 szem meggyet pakolunk rá és megszórjuk a vaníliás porcukorral.
  7. A széleiket megkenjük a felvert tojásfehérjével, a kiszúrt korongokat rájuk illesztjük, a széleket két ujjunk közé fogva összenyomjuk, esetleg villával is körbenyomkodhatjuk.
  8. A maradék tojásfehérjét és a tejfölt simára keverjük és megkenjük vele a batyukat.
  9. 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, a hőt rögtön levesszük 180 fokra, és így sütjük 15-18 percet. 
  10. Porcukorral szórjuk, langyosan, vaníliafagyival tálaljuk. (Mikróban jól melegíthető, ha valaki lemaradna.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek