Rántott mogyoróvaj: gasztrohülyék, level 100

Emlékeznek még a rántott csokoládéra és rántott Túró Rudira? Jó, mert akkor ismét hoztunk egy sokkoló ételt: kirántottuk a mogyoróvajat is. Egy amerikai oldalon böngésztem a napokban, ott találtam rá a receptre és természetesen azonnal elhatároztam, hogy kipróbálom, hadd örüljenek a kollégák a kóstolónak.

Gyorsan el is fogyott, szóval úgy tűnik, akik szeretik a mogyoróvajat, ezt is bírni fogják. Gyerekzsúrra és haveros vacsorára is jó desszert lehetne, viszont valójában igazán csak teljesen frissen jó, márpedig ki akar egy vendégség során végig egy olajos lábos fölött ácsorogni? Ráadásul töménytelen mennyiségű kalória van benne, úgyhogy csak mértékkel fogyassza. 

tk3s 20070119 mdm p77 618

A mogyoróvaj édeskésen sós ízvilága tökéletesen passzol a cukrozatlan palacsintatésztához, ez nem kétséges, elkészíteni viszont enyhén szívás, mert a mogyoróvajnak elég béna állaga van. Éppen emiatt kétféle módszert is kidolgoztam az elkészítésére, meg mert az amerikai verzió túl bonyolultnak tűnt, és nem is egy egyszerű palacsintatésztás recept, ezért sajátot készítettem.

A legegyszerűbb módszer, ha az egész mogyoróvajat beteszi a mélyhűtőbe, hogy jól megszilárduljon, aztán egy kiskanállal kivesz belőle egy darabot, beleforgatja a tésztába és forró olajban kisüti.

A másik sem sokkal bonyolultabb, csak macerásabb: itt össze kell keverni a mogyoróvajat annyi liszttel (lehet porcukor és liszt egyvelege is), hogy gyurmázható állagú legyen, golyókat kell formálni belőle és így fagyasztani 30-60 percig, majd beleforgatni a tésztába és forró olajban kisütni. Ez annak is jó, akinek a mogyoróvaj-palacsintatészta-olaj trió nem adna elég kalóriát, és szeretné méh megfejelni egy kis lisztes cukorral.

A tészta

  • 1/2 bögre finomliszt,
  • 1/4 bögre tej,
  • 1 egész tojás,
  • 1/2 teáskanál sütőpor,
  • egy csipet só
  • méz (opcionális), a tesztelt rántott mogyoróvajban nem volt, de állítólag jót tesz neki,
  • olaj (lehetőleg mogyoróolaj)

Az elkészítés

A mogyoróvajat a fentiek szerint készítse elő, keverje össze a lisztet, tejet, tojást, sütőport és a sót botmixerrel, majd mártsa a mogyoróvajat a tésztába és süsse ki forró olajban. Akkor jó, ha a tészta aranybarna. 

És ez volt a leglelkesebb értékelés amit kapott:

Imádom a mogyoróvajat, és rántva is isteni volt, mondjuk biztos vagyok benne, hogy frissen még jobb lett volna, és ha már, akkor beleforgatnám valami kis porcukorba. De akármennyire is finom is, ez egy teljesen értelmetlen étel, egymillió kalória, amit ezer más - még jobb, sokkal kiadósabb - módon is be lehet vinni. De egyszer kipróbálni jó móka.

Tipp: hurkapálcát vagy fogpiszkálót is szúrhat a mogyoróvajba, így könnyebb kiemelni az olajból és megenni is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek