OFFLINE

Tavaszra hangolva: eperlekváros, fehércsokis isler

2016. május 29., vasárnap 09:27

Ha egy kicsit átvariáljuk az alapreceptet, igazi tavaszias süteményt varázsolhatunk a klasszikus islerből. Az omlós tésztába ezúttal dió helyett mandula kerül, a tésztakorongokat pedig eperlekvárral ragasztjuk össze – jó hozzá a tavalyi is, ha gyorsan helyet kell csinálnunk az idei adagnak.

Az eperlekvárból jöhet akár egy izgalmas fűszeres változat is: például levendulás, vaníliás vagy frissen reszelt gyömbérrel turbózott változat. Az islereket ezúttal fehér csokoládéban mártottuk ki: az étcsokoládé íze túl erőteljes lenne, elnyomná az eperlekvárt. Fehér csokoládé helyett még tejcsokoládéval is érdemes kipróbálni!

Ha szereti az islert, érdemes megnézni a klasszikusabb mandulás verziót és a mézeskalácsfűszeres változatot is! Ha most áll neki az eperlekvár főzésének, nézze meg a nagy befőzőlexikonunkat!

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

Omlós tészta:

200 g liszt 
50 g darált mandula
120 g hideg vaj
egy rúd vanília
egy csipet só
egy kezeletlen citrom héja  
60 g porcukor
1 tojás

Töltés, kimártás:

kb. 3 dl sűrűbb eperlekvár (mi most gyömbéreset használtunk) 
kb. 230 g fehér csokoládé

1. Az omlós tésztához a lisztet, a darált mandulát, a kockákra vágott hideg vajat, a vaníliarúd kikapart magjait, a sót, a citromhéjat és a porcukrot egy S-késes aprítógépben morzsásra aprítjuk vagy kézzel morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást is, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagolva egy-két órára hűtőbe tesszük.

2. Az omlós tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és nagyobb korongokat szaggatunk ki belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 175°C fokon kb. 8 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk a tepsin kihűlni.

3. A kihűlt korongokat kettesével összeragasztjuk az eperlekvárral.

4. A fehér csokoládé egynegyedét nagyon apróra vágjuk. A többi fehér csokoládét vízgőz felett (vagy mikróban, gyakran átkeverve) felolvasztjuk, és hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét is, míg az is fel nem olvad – így tulajdonképpen temperáljuk a csokoládét. Ebben mártjuk meg egyenként az islereket. A kimártott islereket hűtőbe tesszük, míg a csokoládé meg nem szilárdul.

5. A kész islereket díszíthetjük csíkozással is – ehhez használhatunk eltérő színű ét- vagy tejcsokoládét is vagy színezett fehér csokoládét. Mi most egy természetes ételszínezővel, céklaporral színeztünk rózsaszínre egy kevés, a kimártásból megmaradt fehér csokoládét, és azzal csíkoztuk a kész islereket egy kivágott végű nejlonzacskó segítségével.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta