Receptsokk: mert az eper nem (csak) édesség

Balzsamos koktélparadicsom-saláta friss eperrel és pirított dióval? Hát ez meg mi a szösz? Igen, tudom... rengetegen idegenkednek tőle, hogy gyümölcsöket zöldségekként használjanak a konyhában - pedig szigorúan értelmezve a paradicsom is gyümölcs, mégsem tartja senki furának, ha mondjuk mártást, vagy salátát készítünk belőle. 

6tag 160516-134623
Steiner Kristóf

Ha mégis azok közé tartozik, akik jobban szeretik az epret hagyományos szerepében, ebben a receptválogatásban nem fog csalódni, összeszedtük a kedvenc epres süti receptjeinket, de nem csak azt, lekvár, szörp, fagyi, minden, ami epres.

A távol-keleten hagyománya van annak, hogy mangóbol curry-t készítenek, az afrikaiak a kenyérfa gyümölcséből készítenek pörköltet, így aztán jogot formálok magamnak, hogy az epret - a nyár legcsodásabb gyümölcsét - lilahagymával és balzsamecettel házasítsam. Az eredmény? Egyszerre csípős és édes, könnyű, mégis izgalmas snack - amelyet először egy ételallergiásoknak és diétázóknak szóló gasztro magazinnak kísérleteztem ki, azóta pedig rendszeresen készítem barátoknak, vagy magamnak, kényeztető éjféli snackként. Persze a nap bármely szakaszában remek: könnyű előétel, esetleg izgalmas köret egy grillezett tofuval készült fogás mellé. Eperre fel!

Hozzávalók, (személyenként)

1 marék koktélparadicsom
1 marék eper
1 marék rukkola, vagy bébispenót, de bazsalikomlevéllel is remek - a három keveréke is szuper
negyed lilahagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1 kiskanál eperlekvár
1 csipet csili
só, bors

wp ss 20160516 0001 (2).png
Eran Evan

- A koktélparadicsomokat és az epreket megfosztom a csumától majd hosszában félbevágom őket, és egy nagy késsel egy salátástálba tolom őket a vágódeszkáról.

- A lilahagymát vékonyka holdacskákra nyesem, és a salátába keverem.

- A dresszinghez minden összetevőt egy kis befőttesüvegbe öntök, és alaposan összekavarom, majd meglocsolom vele a színes-illatos salátát.

- Egész bazsalikomlevelekkel, bébispenóttal, vagy ruccolával összeforgatva is mennyei és egészséges fogás - de ha dúsítani szeretném, ropogós fejessalátát is használok.

- Végezetül száraz serpenyőben, vagy pár perc alatt forró sütőben megprítom a diót, és a vörös-lila-zöld színekben tündöklő saláta után küldöm. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek