OFFLINE

Receptsokk: mert az eper nem (csak) édesség

2016. május 26., csütörtök 08:46

Balzsamos koktélparadicsom-saláta friss eperrel és pirított dióval? Hát ez meg mi a szösz? Igen, tudom... rengetegen idegenkednek tőle, hogy gyümölcsöket zöldségekként használjanak a konyhában - pedig szigorúan értelmezve a paradicsom is gyümölcs, mégsem tartja senki furának, ha mondjuk mártást, vagy salátát készítünk belőle. 

Ha mégis azok közé tartozik, akik jobban szeretik az epret hagyományos szerepében, ebben a receptválogatásban nem fog csalódni, összeszedtük a kedvenc epres süti receptjeinket, de nem csak azt, lekvár, szörp, fagyi, minden, ami epres.

A távol-keleten hagyománya van annak, hogy mangóbol curry-t készítenek, az afrikaiak a kenyérfa gyümölcséből készítenek pörköltet, így aztán jogot formálok magamnak, hogy az epret - a nyár legcsodásabb gyümölcsét - lilahagymával és balzsamecettel házasítsam. Az eredmény? Egyszerre csípős és édes, könnyű, mégis izgalmas snack - amelyet először egy ételallergiásoknak és diétázóknak szóló gasztro magazinnak kísérleteztem ki, azóta pedig rendszeresen készítem barátoknak, vagy magamnak, kényeztető éjféli snackként. Persze a nap bármely szakaszában remek: könnyű előétel, esetleg izgalmas köret egy grillezett tofuval készült fogás mellé. Eperre fel!

Hozzávalók, (személyenként)

1 marék koktélparadicsom
1 marék eper
1 marék rukkola, vagy bébispenót, de bazsalikomlevéllel is remek - a három keveréke is szuper
negyed lilahagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1 kiskanál eperlekvár
1 csipet csili
só, bors

- A koktélparadicsomokat és az epreket megfosztom a csumától majd hosszában félbevágom őket, és egy nagy késsel egy salátástálba tolom őket a vágódeszkáról.

- A lilahagymát vékonyka holdacskákra nyesem, és a salátába keverem.

- A dresszinghez minden összetevőt egy kis befőttesüvegbe öntök, és alaposan összekavarom, majd meglocsolom vele a színes-illatos salátát.

- Egész bazsalikomlevelekkel, bébispenóttal, vagy ruccolával összeforgatva is mennyei és egészséges fogás - de ha dúsítani szeretném, ropogós fejessalátát is használok.

- Végezetül száraz serpenyőben, vagy pár perc alatt forró sütőben megprítom a diót, és a vörös-lila-zöld színekben tündöklő saláta után küldöm. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta