OFFLINE

Szuperreggelik: granola – saját müzlit a tálkába!

2016. május 8., vasárnap 09:57

A granola tulajdonképpen egy sült müzlikeverék, ami általában zab- vagy más gabonapehelyből, magvakból, aszalványokból készül. A hozzáadott zsiradéktól és édesítőtől szépen megpirul a sütőben, és akár egy hétre előre elkészítheti a reggelijét.

 Az összetételét kedvünk szerint variálhatjuk, fűszerezhetjük, így nem lesz unalmas. Az én kedvencem a mogyorós-tonkababos, a gyerekeké a csokis-kókuszos. Csatosüvegbe csomagolva gasztroajándék is lehet. Tegye csinos kis üvegbe, és már viheti akár a munkahelyére is! 

Az összetevőket bioboltban vagy drogériában szoktam venni, ott mindent lehet kapni hozzá.

Hozzávalók:

25 dkg zabpehely (lehet keverék is)
15 dkg olajos mag (mogyoró, mandula, dió, kesudió…)
5 dkg aszalvány (mazsola, vörösáfonya, meggy…)
8 dkg méz, agávé- vagy juharszirup (a felét pótolhatja cukorral vagy valamilyen természetes cukorpótlóval)
5 dkg zsiradék (kókuszolaj, olvasztott vaj…)
egy nagy csipet só
tetszőleges fűszerek (vanília, tonkabab, fahéj, kardamom…)

  1. A zsiradékot (nálam mindig kókuszolaj, nem hidrogénezett!) összeolvasztjuk az édesítő sziruppal/cukorral/választott édesítőszerrel (ez általában agávé, bár sok negatív dogot is olvastam róla, szóval ezt mindenki válassza meg szabadon). Hozzáadjuk a fűszer(eke)t és a sót, elkeverjük.
  2. Egy nagy tálban összekeverjük a zabpelyhet a durvára vágott magokkal.
  3. Ráöntjük az édesített, fűszerezett kókuszolajat, és alaposan összeforgatjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsin szétterítjük, és 120 fokos sütőben 20-30 percig sütjük. Nagyjából 5 percenként érdemes átkeverni, hogy egyenletesen piruljon. Akkor jó, ha még nem sült meg nagyon, mert akkor kemény lehet. Kivéve a sütőből belekeverjük a mazsolát vagy más aszalványt. 
  5. Hagyjuk kihűlni, majd csomagoljuk el jól záródó tárolóedénybe. 

Ehetjük tejjel/növényi tejjel, sűrű natúr joghurttal, keverhetünk bele friss gyümölcsöt, de akár össze is főzhetjük/mikrózhatjuk fele tej-fele vízzel két három perc alatt, és akkor egy, a szokásosnál tartalmasabb zabkását kapunk. A zabpehelynek egyébként különösen jól áll az édesítetlen kókusztej és a mandulatej.

Tipp: Ha rendszeresen időszűkében van reggel, és nincs pár perce sem, hogy megvárja, míg kicsit megpuhul a keverék a folyadékban, joghurtban, nyugodtan keverje be a reggeli adagot este, fedje le, és tegye úgy a hűtőbe. Akkor tényleg csak előkapni és bekanalazni kell.

Ha bukik a szuperreggelikre, próbálja ki a kókusztejes chiapudingot, vagy a vegán omlettet, esetleg a vegán, tojásmentes omletmuffint.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta