Egy hét alatt ruha nő a gombából

A 41 éves holland tervező, Aniela Hoitink gondolt egyet és úgy döntött, gombából készít ruhát. Ehhez mindösszesen egy hétre volt szüksége, ennyi idő alatt lett ugyanis a gyökérből akkora adag, hogy abból egy dressz születhessen – ráadásul varrásra sincs szükség. A nő a művelethez egy laboratóriumot és Petri-csészéket használt, írja a DailyMail. Ez lenne a jövő?

Míg pár szezonnal ezelőtt a neoprén volt az újdonság és abban izzadtuk végig a nyarat, addig idénre a gomba tűnt fel új alapanyagként. Ráadásul míg előbbinek évszázadok kellenek a lebomláshoz, addig utóbbi egyszerűen komposztálható, ha nincs rá szükség. Hoitinknek csak egy laboratórium az Utrechti Egyetemen és 350 korong kellett (ezekről talál egy fotót is a galériában) a ruha elkészítéséhez, magán a technikán viszont már másfél éve dolgozik.

„Minden lapocska úgy néz ki, mint egy puha palacsinta. Ezeket a micéliumokat ki kell szárítani, akkor nem nőnek tovább, viszont elvesztik a rugalmasságukat" – mondta a tervező. „Kifejlesztettem egy technikát, amivel ugyanúgy hajlékonyak maradnak kiszáradás után is. Ezek után már csak egymásra kell pakolni őket" – tette hozzá. Az eredményt megnézheti a galériában.

Nem maradt más hátra, mint hogy a lenti sávval (csak böngészőben működik, mobilon sajnos nem) megszavazzon: Menőnek vagy Cikinek tartja az ötletet?

Oszd meg másokkal is!
Menő! (1313) (1288) Ciki!
Mustra