OFFLINE

Egy hét alatt ruha nő a gombából

2016. május 3., kedd 12:58

A 41 éves holland tervező, Aniela Hoitink gondolt egyet és úgy döntött, gombából készít ruhát. Ehhez mindösszesen egy hétre volt szüksége, ennyi idő alatt lett ugyanis a gyökérből akkora adag, hogy abból egy dressz születhessen – ráadásul varrásra sincs szükség. A nő a művelethez egy laboratóriumot és Petri-csészéket használt, írja a DailyMail. Ez lenne a jövő?

Míg pár szezonnal ezelőtt a neoprén volt az újdonság és abban izzadtuk végig a nyarat, addig idénre a gomba tűnt fel új alapanyagként. Ráadásul míg előbbinek évszázadok kellenek a lebomláshoz, addig utóbbi egyszerűen komposztálható, ha nincs rá szükség. Hoitinknek csak egy laboratórium az Utrechti Egyetemen és 350 korong kellett (ezekről talál egy fotót is a galériában) a ruha elkészítéséhez, magán a technikán viszont már másfél éve dolgozik.

„Minden lapocska úgy néz ki, mint egy puha palacsinta. Ezeket a micéliumokat ki kell szárítani, akkor nem nőnek tovább, viszont elvesztik a rugalmasságukat" – mondta a tervező. „Kifejlesztettem egy technikát, amivel ugyanúgy hajlékonyak maradnak kiszáradás után is. Ezek után már csak egymásra kell pakolni őket" – tette hozzá. Az eredményt megnézheti a galériában.

Nem maradt más hátra, mint hogy a lenti sávval (csak böngészőben működik, mobilon sajnos nem) megszavazzon: Menőnek vagy Cikinek tartja az ötletet?

515 szavazat 658 szavazat

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta