Süti bűntudat nélkül: reform almás pite

Zanza!

A klasszik almás pite kicsit „reformosított” változata: a finomlisztet teljes kiőrlésű rozslisztre cseréltük, kristálycukor helyett pedig használhatunk nádcukrot (ez a legkevésbé reform) kókuszcukrot (középutas), vagy nyírfacukrot/eritritet (leginkább reform).

Az omlós tésztának nagyon jó íze lesz lassabban felszívódó rozsliszttel, ami egyébként is remekül passzol az almás tölteléknél használt darált dióval. 

Reform almás pite
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Nádcukor helyett az alacsonyabb glikémiás indexű kókuszpálmacukrot is használhatjuk – ennek a finom karamelles íze nem fogja elrontani a piténket, sőt, de szóba kerülhet a még alacsonyabb GI-jű nyírfacukor (xilit) is.  

Mi az a glikémiás index (GI) és mire jó?

A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerben található szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, vagyis: mennyire dobja meg a vércukor- és inzulinszintet. A hirtelen nagy kilengések nem egészségesek, ezért preferálják sokan az alacsonyabb GI-vel rendelkező édesítőket. 

Az alacsony GI-jű élelmiszer kevesebb glükózt juttat a szervezetbe, vagyis a hasnyálmirigynek kevesebb inzulint kell termelnie. Minél lassabb a szénhidrát felszívódása, annál tovább okoz teltségérzetet.

Fontos szem előtt tartani, hogy a GI érték nem mutatja meg, hogy az adott ételben MENNYI szénhidrát van, csak annak felszívódási sebességét!

GI értékek:

  • kristálycukor/glükóz: 65,
  • méz: 50,
  • kókuszcukor: 35, 
  • gyümölcscukor/fruktóz: 25,
  • nyírfacukor/xilit: 9,
  • eritrit: 1,
  • sztívia: 0.

Ha mégis inkább a klasszikus változatra szavazna, itt talál olyan receptet is.

Hozzávalók egy kb. 25x35 cm-es tepsihez:

Omlós tészta:

450 g teljes kiőrlésű rozsliszt 
300 g hideg vaj kockákra vágva  
150 g nádcukor (ha tudjuk, érdemes kávédarálóban először porcukor finomságúra darálni) vagy más, alacsonyab glikémiás indexű édesítő, mint a kókuszcukor, vagy akár a xilit,stb.
2 egész tojás  
egy csipet só

Töltelék:

kb. 1,5 kg alma (héjastul mérve) 
140 g nádcukor  (vagy kókuszukor, vagy xilit, stb)
1 kezeletlen citrom leve és héja  
2-3 cm-nyi friss gyömbér reszelve (elhagyható)  
1-2 tk. őrölt fahéj  
50 g darált dió (vagy mogyoró, mandula)  
3-4 ek. baracklekvár

 1 tojás a lekenéshez

1. Az omlós tésztához a rozslisztet, a vajat, a nádcukrot és a sót kézzel elmorzsoljuk vagy S-késes aprítógépben több részletben morzsásra aprítjuk. Hozzáadjuk az egész tojásokat, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Alufóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.

2. Az almatöltelékhez az almákat megtisztítjuk, a magházukat eltávolítjuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a citromlevet, a citromhéjat, és kicsit állni hagyjuk.

3. Az omlós tésztát két részre osztjuk nagyjából 40-60% százalék arányban (tehát az egyik fele csak éppen egy kicsivel lesz több, mint a másik). A kisebb részt lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és villával alaposan megszurkáljuk. 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük az alsó lapot (kb. 12-15 perc, akkor jó, amikor épphogy kezdene a széleken kis színt kapni).

4. A töltelékhez az almát alaposan kicsavarjuk, és összekeverjük a nádcukorral, darált dióval, fahéjjal és a reszelt gyömbérrel.

5. A kisült alsó lapot vékonyan lekenjük baracklekvárral (ez akadályozza meg, hogy nagyon elázzon a tésztánk), majd ráhalmozzuk az almás tölteléket. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és a töltelékre terítjük.

6. A tésztát felvert tojással lekenjük, majd még csíkozhatjuk villával. Megszurkáljuk, majd 180°C-os sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Teljesen hidegen szeleteljük.

Blogmustra