Fogadjunk, hogy ezeket nem tudta a Starbucksról!

1983-ban, a Starbucks kereskedelmi és marketing igazgatója, Howard Schultz kiruccant Milánóba és miután látta, hogy mekkora biznisz van a kávézókban, javasolta, hogy a szemeskávén kívül, kávét és kávés italokat is kínáljanak a vásárlóknak.A tulajdonosok elvetették az ötletet, mire Schultz megalapította saját kávéházláncolatát 1986-ban, majd egy évvel később felvásárolta a Starbucks brand-et és egyesítette saját, Il Giornale nevű cégével. Gyorsan óriássá nőtte ki magát a vállalkozás, ma Magyarországon, 12 ilyen üzlet működik a fővárosban.

GettyImages-477061295
Robert Alexander / Europress / Getty

A következő összeállítást a Mentalflosson találtuk.

Tiltott szagok

Amerikában a Starbucks az elsők között szerepelt ahonnan kitiltották a dohányzást, mondván, semmi sem zavarhatja meg a csodás kávéaroma illatát. Na de ez még mind semmi, előírt szabály a dolgozóknak, hogy nem használhatnak parfümöt és kölnit sem, sőt, nem tárolhatnak erős illatú szendvicseket sem a munkahelyükön. 

Mellbimbót villantó sellő

Az 1970-es években, még nem volt ennyire visszafogott a Starbucks logója, akkoriban ugyanis a hableány simán mutogatta bájait. A sellő egyébként a kávé csábítását jelképezi. Aztán később, amikor megjelentek a Starbucks-os kisteherautók, kénytelenek voltak megváltoztatni a logót, mert elég szerencsétlenül nézett ki a felmatricázott járműveiken.

13-things-you-didn-t-know-about-starbucks

Fontos a környezettudatosság

A környezettudatosság fontos az amerikai cégnél, ezért 2011-ben pár, már nem használt szállítókonténert újrahasznosított, és ezekben kávézót nyitott. A szigorú fenntarthatósági kritériumoknak való megfelelés jegyében az építmény hasznosítja az esővizet, a környezet kialakításánál pedig alkalmazták a szárazparkosítás módszereit – vagyis olyan kert- és tájépítészeti megoldásokat, amelyekkel minimálisra csökkenthető az öntözővíz-szükséglet. .

Saját kávébab

Donald Valencia, infektológus, 1990-ben kidolgozott egy illatra és ízre az igazi kávébabhoz hasonló kávéesszenciát, és miután a szomszédok nem tudták megmondani a különbséget az igazi friss kávé és az általa kifejlesztett dolog között, megkóstoltatta művét egy barisztával is.1993-ban Valenciát alkalmazták a kávéóriásnál, és ekkor indult a csúcs felé a palackozott kávé és a prémium fagylalt eladása.  

A CIA is kávézik

Az egy dolog, hogy a CIA-t is a Starbucks látja el kávéval, az meg egy másik, hogy minden bariszta, aki a kávéjukat készíti, át kell essen egy átvilágításon, illetve nem is hagyhatja el a helyét, csak ha van vele egy CIA-s kísérő. Ja, és a poharakra nem írják rá a neveket, sőt, nem is kiabálják azokat, ha elkészült a kávé.

GettyImages-72077112
Tim Boyle / Europress / Getty

Speciális dresszkód van

Amikor Schultz megnyitotta az Il Giornale kávézót, az ott dolgozóknak csokornyakkendőben és ropogósra vasalt fehér ingben kellett kiszolgálniuk a vendégeket. A mostani szabályzat szerint olyan gyűrűt nem viselhetnek az alkalmazottak amiben kő van, illetve a feltűnő hajszíneket (lila, rózsaszín) sem látják szívesen. Emellett előírás, hogy a betűretlen ing/póló alól akkor sem villanhat ki a derék, ha a dolgozó előrehajol, és a fülcimpán a lyuk nem lehet egy centisnél nagyobbra tágítva. Arctetkó szintén felejtős.

Megjelent a csökkentett zsírtartalmú tej a kínálatban

Először ódzkodott a jelenségtől Schultz, mert szerinte az igazi kávéhoz elengedhetetlen a magas zsírtartalmú tej, de amikor saját szemével látta, hogy egy ügyfél kisétál a kávézóból mert nem volt alacsony zsírtartalmú tej, átgondolta a dolgot. Ma már az az eladott cappuccinók és latték fele ilyen tejből készül.

Mázlisták a Kaliforniaiak

Már attól sem kell rettegniük, hogy síelés közben nem tudják majd magukkal cipelni kedvenc kávéjukat, ugyanis a Gold Coast Resortban már Starbucks is van. Méghozzá ski-thru, vagyis lecsatolni sem kell hozzá. És a rendeléseket már a felvonóról leadhatják a síelők.

Harry Potter kedvelőinek is kedveznek

A "butterbeer-t" nyilván máshol nem nagyon lehet megrendelni kizárólag az Universal stúdiójában, viszont egyesek szerint a starbucksos frappucino lehet a tökéletes mása. Utóbbi karamell szirupból, karamell darabkákból és mogyorószirupból áll. Kész cukorsokk...

Soha nincs egyedül

A Starbucks arra is gondol, hogy ne érezze magát egyedül akkor sem, ha éppen egyedül szürcsöli kávéját az üzletben. A kör alakú asztalok szerintük legalábbis ezt az érzetet adják.

GettyImages-57419460
Daniel Berehulak / Europress / Getty

A Disney Starbucks-ban varázslatos rajztábla van

Ami persze nyilván nem egy rajztábla, csak a neve az. tulajdonképpen ez egy érintőképernyő, amire a gyerekek az ujjukkal tudnak rajzolni és még szelfit is készít. Őrület, komolyan.

Teljesen beszippant a Starbucks

Ha úgy gondolja, hogy éppen egy nagyon hangzatos nevű - jelen esetben a "15th Avenue E Coffee and Tea-nél" - sokkal jobb a kávé, mint a Starbucksnál, ki kell ábrándítsuk: mind a két helyen pont ugyanazt a kávét issza. A különbség csak annyi, hogy előbbiben élőzene van, plusz sör és bor is kapható. A cég a jövőben legalább 100 ilyen kávézó-borozó-mulatozó helyet szeretne még létesíteni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra