Tündérmese: a szegény lány, aki tortát sütött a királynőnek

II. Erzsébet királynő április 21-én 90 éves lett, a születésnaposnak pedig természetesen torta is jár. Ha arra gondolt, hogy azt Michelin-csillagos séfek vagy sztárcukrászok készítik majd, akkor bizony hatalmast tévedett: a megtisztelő feladat a brit Sütimester hatodik évadát megnyerő Nadiya Hussainnak jutott, írja a Mirror.

Nadiya Hussain története igazi modern tündérmese. 1984-ben született, családja bangladesi származású, 1970-es években költöztek Angliába, ő már az egyesült királyságbeli Lutonban született és nőtt fel, hatan voltak testvérek.

Nem lehet azzal vádolni, hogy a sütés tudományát az anyatejjel szívta volna magába, édesanyja ugyanis soha nem sütött, a készüléket kizárólag tárolóhelyként használta. Bár a család sokat főzött (apja menő étteremben is dolgozott, sőt, maga is volt étteremtulajdonos), a sütés teljesen kimaradt az életükből. 

"Olyan kultúrából jöttünk, ahol szinte teljesen ismeretlen a valami édesség vacsora után. Ezért aztán nálam kimaradt a sütéssel vagy a sütővel való hivatalos ismerkedés. A szüleim mindketten csodálatos szakácsok, sok időt töltöttek a konyhában, főztek, alkottak, kísérleteztek. Minket is bátorítottak, hogy megtanuljunk főzni, és jól bánni a konyhai eszközökkel, késekkel. A szüleink mindig azt sugallták: ne ijedjetek meg a konyhától. 

Már középiskolás voltam, amikor felfedeztem magamban a sütés iránti érdeklődést, ami később szenvedély lett. Azóta is próbálok a szüleim mantrájának megfelelően, félelem nélkül mozogni a konyhában." - írja magáról Hussain.  

Nadiya az alapokat az iskolában szedte magára, a legelső dolog, amit életében sütött leveles tészta volt, amit háztartástanórán készítettek az iskolában. Később pedig szakácskönyvek és Youtube videók segítségével haladt tovább.

 21 évesen ment férjhez, rövidesen anya lett, és ekkor kezdett komolyabban sütni is.

Férje évek óta biztatta, hogy induljon el a Sütimesteren, először a negyedik széria előtt, de Nadiya elzárkózott ettől, mondván, nincs neki ennyi önbizalma. Egy évvel később ugyanez megismétlődött, a férj biztatta, az asszony ellenállt. A hatodik széria előtt aztán férje szinte ráerőszakolta, hogy nevezzen be. "Nagyon jó vagy, nagyon okos is vagy. Mi lehet a legrosszabb, ami történhet?". 

A széria döntője 2015 legnézettebb showműsora volt Angliában, csaknem 15 millióan látták, ahogy Nadiya megnyeri a versenyt. Ő pedig úgy fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy mit tanult ebből: "Soha többé nem szorítom magam korlátok közé. Nem fogom azt mondani, hogy nem vagyok rá képes. Nem fogom azt mondani, hogy talán. Azt sem mondom majd, hogy nem hiszem, hogy képes lennék rá. Képes vagyok rá, és meg is teszem."

Nadiya eleinte úgy gondolta, ő a legkevésbé esélyes jelölt, aki megnyerhet egy ilyen vetélkedőt. "Egy muzulmán asszony, fejkendőben. A nézők biztosan azon fognak gondolkodni, tud ez egyáltalán sütni?" Kiderült, hogy nagyon is tud.

Hussain az 1999 óta futó Loose Womenben beszélt először a felkérésről, amin egyébként mindenki meglepődött. A 31 éves nő egyébként akkor már hetek óta őrizte a titkot és mint elmondta, először egy emailt kapott a felkérésről, aztán az ügynöke is felhívta, hogy ez bizony nem tréfa. Apropó humor: Hussain amellett, hogy bevallotta, elképesztően izgult a hír hallatán, azzal viccelt, hogy akár nemet is mondhatott volna. 

GettyImages-505957900
Karwai Tang / Europress / Getty

A nő egyébként a nagy eseményt megelőző időszakot azzal töltötte, hogy rákeresett az előző tortákra, majd kijelentette, bár ne tette volna. „Egy narancsos tortát készítek majd, amit csütörtökön kell átadnom, személyesen" - mondta. „Annyira ideges vagyok, hogy még a sütőre sem bírok ránézni jelenleg" - mondta a születésnap előtt néhány nappal.

Nadiya végül csak ránézett a sütőre, sőt, egy háromemeletes tortát sütött, amelyet át is adott a királynőnek. A palotába bejáratos twitterezők szerint a torta elképesztően finom volt. A palota tette közzé az alábbi videót, amelyen az ünnepelt vágja meg a süteményt.

Az internet népe persze nem felejtette el megjegyezni, hogy az egyik oldalról nézve a háromemeletes torta kissé ferde, sőt ingatag volt. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek