Van élet a csicsás cuccokon túl is

Első benyomásaink alapján arra jutottunk idén, hogy annak lesz a legkönnyebb dolga a boltokban, aki valamilyen jópofa, mintás holmit szeretne vásárolni. Ez eddig rendben is van, jó dolog, ha van választék és szeretjük a mintákat is, de mit tehetünk, ha nem akarunk talpig csicsába borulni? Ha a felvarrós gatyához szeretnénk egy egyszerű bombert, amin nincsenek minták? Körülnéztük öt üzletben, hogy mit talál az, aki a lehető legegyszerűbben szeretne idén is felöltözni: meg lehet találni a megfelelő egyszínű alapdarabokat, az árak és a minőség már más kérdés...

Öt üzletbe néztünk be alapdarabokért, azaz olyan termékekért, melyekre lehet egy jó és vicces ruhatárat is építeni: mindenkinek kell egy nem szakadt és nem rommá koptatott farmer, egy minta nélküli blúz, egy komolyabb kabátka és egy vékony, egyszínű pulcsi. Tényleg jól tudnak ezek jönni, amikor reggel nincs kedve két minta összepasszintásán dolgozni vagy szeretne valami őrült táskát megsétáltatni a városban.

Zara

A Zarában nincs nehéz dolga az embernek, ha egyszerű szetteket szeretne, egyértelmű a leosztás: a TRF-en vannak az őrült holmik, a női osztály a komolyságé. Blúzt átlag 10 ezerért kap, farmert szintén, kabátokat kétszer ennyiért, sajnos viszont sok termék anyaga nem a legjobb. A legújabb őrület a vékony, 100% poliészter ballonkabátszerűség, ami légiesen repked az ember után, ha alákap a szél. Az ötlet jó, hisz egyre kevesebb olyan nap van, amikor vastagabb tavaszi kabát kéne, a kivitelezés viszont nem az igazi: inkább olyan, mintha egy hálóköntöst terített volna magára az ember. 18 ezer forintért.

Viszkóz / poliészter

Régi kérdés, mi a baj a poliészterrel és az se mindig világos, micsoda a viszkóz: általában azt halljuk, hogy a műszálas, poliészter blúzokba szörnyen bele lehet izzadni, annál jobb, ha  természetes alapanyagú viszkózt választ az ember – de utóbbi se mindegy, milyen minőségű.

A viszkóz a természetben megtalálható cellulózból vegyi eljárással készített termék, tehát mesterségesen állítják elő. A feldolgozás során vegyi eljárással cellulóz oldatot készítenek, melyet szálképző rózsán átvezetnek, majd kénsav-fürdőbe nyomva visszaalakul cellulózzá, és megszilárdul. Utómunkálatok után lesz alkalmas (nyújtás, öblítés, fehérítés, szárítás, és felvágás) textilipari feldolgozásra. A viszkóz nedvszívóképessége jobb, mint a pamuté, a viszkózból varrt ruhák jó esésűek, kellemes viseletként szolgálnak melegben és hűvös időben egyaránt, jó az anyag szín- és mérettartóssága is – írja a Megruhazlak.blog.hu.

A poliészterek jó elektromos- és hőszigetelő képességekkel rendelkező, hőre lágyuló műanyagok. A műszálgyártásban polisztirollal vegyítve, ultrafinomságú ún. bikomponens szálak készíthetőek belőle, ilyenek pl. a nem pihésedő munkaruhák vagy a szarvasbőr utánzatú anyagok. A textilgyártásban legtöbbször üreges kialakítású szálakat képeznek, melyek felületén mikropórusok találhatóak, ezek elvezetik a bőr felületén keletkezett izzadságot – írja a Wikipedia. Színtartó, fazontartó anyag.

Lényeg a lényeg: poliészterből és viszkózból is lehet jó, minőségi anyagot gyártani, meg olcsó vackot is. Higgyen a szemének, és tapogassa is meg, amit meg készül venni: azt azért lehet lrezni, egy anyag mennyire vastag, mennyire kellemetlen a tapintása.

Mango

A Mangóban találtunk egy nagyon szép hasítottbőr kabátot, de ha épp nincs 70 ezre egy átmeneti kabátra, akkor is érdemes benéznie: kapható tizenpárezerért sima ballon is. Poliészterblúzok itt is vannak 10 ezer forintért, viszont akciósak a gyapjú pulóverek – sajnos próba kiderült, miért: borzalmas a fazonjuk.

Reserved

Furcsamód itt nehéz volt minta nélküli ruhákat találni, de leginkább azért, mert minden csíkos. A farmerek itt olcsóbbak, mint a spanyol fast fashion cégeknél és a poliészterblúzokat is leárazták, így itt olcsón juthatunk hozzájuk (ha szeretnénk). Találtunk egy elsőre jónak tűnő, hosszított mellényt, de sajnos borzalmas volt a szabása, a lenge kiskabát, ami ingább blúz vastagságú volt, meg közel 15 ezer forintba került, úgyhogy nem vásároltunk be.

C&A

Mindig meglep a C&A, ugyanis jó minőségű holmijaik vannak (legalábbis vannak azok is), egy bajunk van (ami másnak meg kifejezetten előny): minden nagy méretű. Találtunk 44-es ballonkabátot alig 7 ezerért (és rendes anyagból, nem szaténos műselyemből), pulóvert, fehér blézert, farmert – nézze meg a galériában!

H&M

A svéd márkánál ottjártunkkor épp erősen mintás ruhák kerültek a kirakatba, de bőven vannak itt sima cuccok is: még külön kategóriája is van az "alapdaraboknak" a honlapon. Ennek örömére megnéztünk pár egyszerű holmit, meg egy szaténos zöld ballonkabátszerűséget is, ami a lookbook fotón a modellnek nagyon jól állt, én azonban azonnal Hugh Hefnerré váltam benne. Egyébként ha szeretne spórolni akkor jó ha tusja, hogy a H&M-ben április 24-ig Újrahasznosítási Hét van, és ha ez idő alatt ad le használt textilt a boltokban, dupla értékű kupont kap, melyet később levásárolhat. Egy zacskóért 500 forint jár alapesetben, most kétszer 500 fog.

Ha legörget a kép alá, megnézheti, hol a legolcsóbb beszerezni négy alapdarabot: a Zarában a legdrágább, de ez nyilván nem lep meg senkit.

   Zara Mango Reserved C&A H&M
Farmer   9995 Ft   11.995 Ft   7495 Ft  4990 Ft   3990 Ft
Blúz   9995 Ft   9995 Ft   3995 Ft  5590 Ft  5990 Ft
Ballonkabát   17.995 Ft   12.995 Ft (a honlapon)   14.495 Ft  6990 Ft   17.990 Ft
Pulóver   6995 Ft   2995 Ft   3995 Ft (a honlapon)  3990 Ft   3990 Ft (a honlapon)
Összesen 44.980 Ft 37.980 Ft 29.980 Ft 21.560 Ft 31. 960 Ft
Oszd meg másokkal is!
Mustra